Priprave na turno smučanje

Kako se pripraviti za turno smučanje?

Zimski športi

Sveže zapadel pršič in popolna svoboda turnega smučanja kar kličeta po tem, da je prišel čas za turno smuko. Opravili ste tečaj reševanja iz plazov, vadili ste uporabo reševalne opreme in zdaj ste pripravljeni na naslednji korak. Toda, kaj točno je vaš naslednji korak?

V nadaljevanju boste izvedeli več o tem, kako se pripraviti za turno smučanje že nekaj dni pred načrtovanim dnem in kaj je potrebno postoriti še tik pred odhodom. Tako boste imeli precej več možnosti za čudovit dan na turnih smučeh.

Nekaj dni pred načrtovanim dnem za turno smučanje

Če ste izkušen turni smučar, zagotovo veste, da se priprave začnejo že nekaj dni pred načrtovanim dnem za turno smučanje. Seveda smo pri tem predpostavili, da ste že pridobili kondicijo, ki bo v zasneženem visokogorju še kako pomembna. Če pa ste v turnem smučanju začetnik, vam v nadaljevanju predstavljamo nujna opravila, na katera nikakor ne smete pozabiti.

1. Preverite nevarnost plazov

Pri načrtovanju turnega smučanja je varnost vedno na prvem mestu. Smučanje po celem snegu, objavljanje na družbenih omrežjih, snemanje z GoPro kamero je morda res vznemirljivo, vendar kljub temu ostanite osredotočeni na varnost. To pomeni, da že nekaj dni pred odhodom redno spremljajte stopnjo tveganja za plazovi.

2. Spremljajte vremensko napoved

Vsakdo si na dan turne smuke želi imeti prelep sončen dan, le malokdo pa se zaveda, kako težko je natančno napovedati vreme v gorah. Razmere se tu lahko hitro spreminjajo, zato je pomembno, da poiščete čim bolj zanesljivo vremensko napoved, vključno z morebitnimi sunki vetra in višino temperature na različnih nadmorskih višinah.

Turne smuči Völkl Rise Above 88 (2023)
Vsestranske turne smuči Völkl Rise Above 88 (Extremevital.com)

Vedno se dobro obnese, če preverite več vremenskih napovedi, še bolje pa je, če je le-ta iz bolj lokalnega vira. Če se vremenske napovedi med seboj razlikujejo, je pametno poiskati še tretjo, s katero boste dobili dodatne informacije.

3. Pametno izberite svoje smučarske spremljevalce

Vedno kadar se odpravljate na turno smučanje in iščete smučarske prijatelje, preverite njihovo usposobljenost za reševanje iz plazov. Zavedajte se, da so v primeru plazu vaši spremljevalci tisti, ki bodo lahko nemudoma začeli z reševanjem in vas izkopali. Zato vedno preverite njihovo znanje, prav tako pa je dobrodošlo, če so tudi njihove smučarske sposobnosti podobne vašim oz. boljše.

4. Raziščite načrtovano traso poti

V kolikor je to eden vaših prvih turno smučarskih podvigov, so večje možnosti, da boste preživeli uspešen dan, če boste načrtovali pot po znanem terenu in kjer je tveganje sprožitve plazu majhno.

Lavinski set Pieps: žolna Pro BT, lopata C660, sonda Alu 260 Sport
Lavinski set Pieps: žolna Pro BT, lopata C660, sonda Alu 260 Sport (Extremevital.com)

Če pa se podajate na neznan teren, je nujno, da se seznanite z nekaterimi spletnimi orodji, ki vam omogočajo natančnejši pogled na celoten teren.

5. Vedno imejte rezervni načrt

Moder alpinistični pregovor pravi: »Načrtuj najslabše, upaj na najboljše.« Upoštevanje tega zelo preprostega nasveta vam bo pomagalo, da boste imeli stvari pod nadzorom tudi takrat, ko se vaš prvotni načrt zaradi vremena izjalovi. Takrat boste veseli, da imate pripravljen rezervni načrt, kjer so razmere varnejše.

Priprave na dan odhoda na turno smučanje

Ko napoči vaš dan za turno smučanje, je potrebno postoriti še nekaj nujnih opravil, ki so zagotovilo za nepozabno turno smučarsko doživetje. V nadaljevanju ne spreglejte pet pomembnih nasvetov.

1. Preverite snežne razmere in nevarnosti plazov

Glede na to, da ste že nekaj dni spremljali snežne razmere in nevarnosti plazov, ne bi smelo biti večjih presenečenj. Ker pa se v gorah stvari lahko spremenijo čez noč, je nujno, da tik pred odhodom še zadnjič preverite najnovejše poročilo o plazovih.

2. Potrdite vremensko napoved

Prav tako je potrebno tik pred odhodom še enkrat preveriti vreme. Na ta način se boste prepričali, da se obdobje lepega vremena, na katerega ste ciljali preko celega tedna, ni odmaknilo.

3. Preverite svojo opremo

Nič ni hujšega kot to, da ste zgodaj vstali in na izhodišču za turno smuko ugotovili, da ste smučarske čevlje pozabili doma. Priporočamo vam, da imate za turno smuko vedno pripravljen kontrolni seznam stvari, ki jih morate vzeti s seboj. Ta vam bo v pomoč pri pakiranju, hkrati pa bo verjetnost, da bi kaj pozabili, precej manjša. Zato pred odhodom obvezno še enkrat preglejte svoj seznam.

4. Obvestite bližnje o svojih načrtih

Poiščite prijatelja, sorodnika ali znanca, ki mu zaupate, in mu pošljite besedilo z natančnimi informacijami o svojih načrtih, vključno s tem, kam greste in kdaj se nameravate vrniti. Prav tako se dogovorite za termin, ko jih boste poklicali in potrdili, da je z vami vse v redu.

5. Pripravite se psihično

Kadar gre vse po načrtih, ni razloga, da ne bi imeli fantastičnega dneva. Toda, ne glede na to, koliko načrtovanja ste opravili in kaj pravijo vremenske napovedi, je pomembno, da ste vedno pozorni na plazove in kakršnokoli spremembo vremena. Pri tem se morate zanesti na svojo intuicijo, obenem pa ohraniti tudi pozornost in koncentracijo.

Vrnitev nazaj je lahko ena najtežjih stvari, ki jih je potrebno storiti v gorah. Zato je prepoznavanje nevarnih okoliščin v takšnih situacijah ključnega pomena, pri čemer prezgodnje vrnitve v dolino ne smete imeti za neuspeh. Zavedajte se, da s primerno mero ponižnosti lahko celo življenje uživate v zaledju gora in se pri tem vedno naučite nekaj novega.

Preberite tudi: Kako izbrati smuči za turno smučanje?