Meditacija

3 nasveti, kako pričeti z meditacijo

Prosti čas

Čeprav vemo, da meditacija pozitivno vpliva na kakovost življenja, pa se marsikdo nikakor ni pripravljen pričeti ukvarjati z njo. Ustraši se že ob misli na to, kako bo lahko za samo nekaj minut povsem izklopil glavo, ki je navadno polna najrazličnejših misli. Vsekakor se glave ne da kar tako izklopiti, saj možgani nenehno delujejo in razmišljajo.

Prav nihče torej nima talenta, da bi svoje misli povsem utišal. To je pogosta napačna predstava o tem, kaj meditacija sploh je. V resnici meditacija velja za eno od preprostejših vaj, a jo je moderna družba nekoliko zakomplicirala. Z njo lahko pričnete bistveno enostavneje, kot si morda mislite.

Trije preprosti koraki za pričetek meditacije

1. Priprava ustreznega kotička

V domačem prostoru si najprej najdite udoben in miren kotiček, kamor se boste lahko usedli z vzravnano hrbtenico. Vaje lahko izvajate na joga podlogi, na postelji, stolu ali na kavču. Sedeti morate torej vzravnano in misli usmeriti na svoje dihanje.

2. Pravilna tehnika dihanja

Dih med normalnim dihanjem poskusite podaljšati. Pri vdihu napolnite trebuh ter prsni koš. Dihajte počasi, umirjeno in globoko. Dihu sledite v mislih in se koncentrirajte samo nanj. Ko vam bodo misli odplavale drugam, svojo pozornost zopet preusmerite nazaj na dihanje.

3. Tehnike za osredotočanje

Ko vam misli nehote odplavajo drugam, si lahko učinkovito pomagate z najrazličnejšimi tehnikami. Štejete na primer sekunde svojega vdiha in izdiha ter se fokusirate na štetje. Lahko pa si vizualizirate oziroma v živo predstavljate, da sedite nekje ob reki. V mislih si opisujte, kakšne barve je čoln, ki se vozi po njej, iz česa je izdelan in podobno.

Edinstveni učinki meditacije

Za meditacijo je značilno, da nam ponuja kar nekaj pozitivnih učinkov na zdravje in počutje. Ima neverjetni pomirjevalni učinek. Pomaga nam napolniti notranje baterije. Poskrbi, da se možgani počasneje starajo in vpliva na povečevanje možganske sivine. Na tem delu so zbrana telesa živčnih celic oziroma se nahaja jedro možganskih živcev. Odgovoren je za kontrolo sluha, spomina, mišic, govora ter čustvovanja.

Meditacija ob morju
Meditacija ima celo vrsto pozitivnih učinkov na počutje in zdravje.

Meditacija v resnici ne predstavlja tišanja naših mislih. Predstavlja predvsem iskanje prostora med mislimi. Redna vaja pomaga pri koncentraciji dnevnih opravil in izboljšanju spanca. Če vam je meditacijo neprijetno izvajati v popolni tišini, si lahko pomagate z aplikacijo na telefonu. Vodena meditacija je prav tako izjemno dobrodošla oziroma odlično orodje za vse začetnike.

Pomembno je, da spustite svoja pričakovanja

Ko boste pričeli z meditiranjem, morate svoja pričakovanja povsem spustiti. Ne smete se obsojati, če vam na začetku ne bo šlo tako, kot ste želeli oziroma pričakovali. Ne obremenjujte se, če boste po vaji slučajno nervozni ali celo razdraženi. Vzeti si morate dovolj časa zase. Dovolite si imeti odmor in v tem času iz sebe izpustiti vse občutke, ki so se vam sprožili.

Ne pričakujte torej, da bo meditacija vedno samo lahka ter umirjena. Četudi ne bo, je to v resnici prava in najboljša izkušnja za vas, ki vam lahko prinese številne koristi. Najpomembneje je, da se ob meditaciji prepustite in zaupate. Na ta način boste spoznavali svoj pravi jaz in stopali po povsem novi poti.

Ko boste meditacijo povsem usvojili in bo postala vaša navada, jo lahko izvajate kjer koli in kadar koli – na poti v službo, v avtobusu, med malico, v pisarni. Gre namreč zgolj za osredotočenost na določeno misel, na primer na dih.