Smuči za turno smučanje

Kako izbrati smuči za turno smučanje?

Zimski športi

Turno smučanje je bilo sprva rezervirano za ljudi, ki so živeli na gorskih območjih, v zadnjih dveh desetletjih pa se je razširilo do te mere, da danes velja za eno izmed najbolj priljubljenih športno rekreativnih aktivnosti. Za turno smučanje morate imeti opremo, ki se dobro obnese tako na vzponih kot spustih.

Tokrat vam bomo predstavili nekaj nasvetov, kako izbrati prave smuči za turno smučanje.

Na kakšen način se boste lotili turnega smučanja?

Če ste se odločili, da boste za vzpenjanje navkreber sedežnice zamenjali z lastnimi nogami oziroma smučmi, ste že korak bliže turnemu smučanju. Vendar se turnega smučanja lahko lotite na tri načine, vsak od njih pa zahteva specifično opremo.

1. Klasično turno smučanje

Če se želite med vzpenjanjem na hrib sprostiti in uživati v okolici ter na vrhu v miru pojesti malico, vam svetujemo, da izberete lahko opremo, s katero ne boste prikrajšani za udobje in zmogljivosti na spustih.

Moške turne smuči K2 Wayback 84 (2023)
Moške turne smuči K2 Wayback 84 (Extremevital.com)

Izberite turne čevlje z eno do tremi zaponkami, ki omogočajo širok razpon gibanja v načinu za hojo in lahke tehnične vezi s sistemom zatičev. Za ta način turnega smučanja je najbolje izbrati vsestranske turne smuči, katerih širina naj pod smučarskimi čevlji znaša 80 mm.

2. Prosto turno smučanje

Če ste morda trenirali alpsko smučanje ali v preteklosti neizmerno uživali v smučanju izven urejenih prog, boste potrebovali turne smuči, ki se najbolje obnesejo na spustih in vam omogočajo raziskovanje narave.

Ženske turne smuči Atomic Backland 98 (2023)
Ženske turne smuči Atomic Backland 98 (Extremevital.com)

Za ta način turnega smučanja izberite turno smučarske čevlje z načinom hoje, ki se dobro obnesejo tudi na spustih, nekoliko ojačane vezi in smuči, ki v predelu pod čevlji merijo 95 – 105 mm.

3. Hitrostno turno smučanje

Vam turno smučanje predstavlja aktivnost, s katero želite izboljšati svojo telesno pripravljenost, hkrati pa uživate v večjih fizičnih naporih? Se med turnim smučanjem vzpenjate tako hitro, da se lahko povzpnete tudi na več vrhov?

V tem primeru izberite karbonske turne smučarske čevlje in čim lažje vezi. Tudi smuči morajo biti izjemno lahke in nekoliko ožje. V predelu pod čevlji naj merijo 65 – 75 mm.

Pomislite na svoje smučarske navade

Za turne smuči velja, da so praviloma lažje od alpskih. Njihov radij stranskega loka je daljši, znaša okoli 18 m, zato nudijo še posebej dober oprijem na poševnih delih vzpona kot tudi na zamrznjenem snegu med spustom.

Če ste klasični turni smučar, izbirajte smuči širine med 75 in 90 mm. Če izberete mehkejše smuči in z nekoliko manjšim stranskim lokom, bodo lažje za uporabo in jih bo lažje obvladovati na spustih. Bolj toge in ravne smuči pa pridejo v poštev, če smučate na spomladanskem snegu ali na strmem terenu. V vsakem primeru poizkusite najti smuči za turno smučanje, ki tehtajo manj kot 3 kg.

Moške turne smuči Elan Ripstick Tour 94 (2023)
Moške turne smuči Elan Ripstick Tour 94 (Extremevital.com)

Smuči za prosti način turnega smučanja naj bodo pod čevlji široke 95 mm. Gre za smuči, ki se dobro obnesejo tako na vzponih in spustih. Zanje velja, da so bolj ravne, zato boste lažje obvladali poševne in pomrznjene dele, medtem ko bo smučanje po urejenih progah malce manj zabavno.

Izberite primerno dolžino turnih smuči

S kratkimi turnimi smučmi se boste že v osnovi počutili lažje, olajšale pa vam bodo tudi ostre zavoje pri spuščanju. Na splošno je z njimi lažje manevrirati, kar je še posebej pomembno, ko vijugate med drevesi in drugimi ovirami.

  • Za klasično turno smučanje izberite smuči, ki so 5 – 10 cm krajše od vaše telesne višine.
  • Za prosto turno smučanje izberite smuči, ki se ujemajo z vašo telesno višino.
  • Za hitrostno turno smuko izberite smuči, ki so 10 cm ali celo več krajše od vaše telesne višine. Pri tem bodite pozorni, da so najkrajše dovoljene smuči za moške dolge 160 cm in za ženske 150 cm.

Ko izberete ustrezne turne smuči, ne pozabite na svojo varnost. Na turno smučanje se nikoli ne odpravljajte sami, vedno pa imejte s seboj tudi lavinski trojček: žolno, lopato in sondo.