Gorsko kolesarjenje

8 zdravju prijaznih prednosti gorskega kolesarjenja

Kolesarjenje

Kolesarjenje je v zadnjih letih postalo izjemno priljubljena športna aktivnost. Ne samo, da z njo prihranite na gorivu, ampak ima tudi ogromno pozitivnih vplivov na zdravje. Gorsko kolesarjenje pa še dodatno pripomore k boljšemu zdravju in dobri fizični kondiciji, hkrati pa nam ponuja ogromno navdušenja in zabave.

Zato ni nič nenavadnega, da ima gorsko kolesarjenje številne prednosti. Pa poglejmo, katere.

1. Gorsko kolesarjenje osrečuje in zmanjšuje stres

Če imate slab dan, bo gorsko kolesarjenje močno prispevalo k boljšemu počutju. Zmerna intenzivnost pripomore k večjemu sproščanju endorfinov, ki vas osrečujejo, zato tudi kolesarjenje zmanjšuje raven stresa. Kolesarjeve endorfine sprosti občutek pustolovščine, kar pripomore k odpravljanju sproščanja hormonov, ki v vaših mislih povzročajo stres.

2. Pospešeno izgorevanje maščob

S kolesarjenjem se lahko ukvarja kdor koli in kadar koli, zato se ga veliko ljudi loteva kot enega od najučinkovitejših načinov za zmanjšanje telesne teže. Če se z gorskim kolesom odpravite na enourno vožnjo, boste porabili do 500 kalorij. Vožnjo s kolesom boste najbolje izkoristili, kadar srce deluje pri 65 % do 75 % svojega maksimalnega utripa. Takrat se namreč začne izgorevanje maščob, zato je pomembno, da s pravilnim merjenjem srčnega utripa kar najbolje izkoristite vožnjo s kolesom.

Z gorskim kolesarjenjem pa ne kurite le maščob, ampak poskrbite tudi za boljšo presnovo. Ta vam pomaga pri izgorevanju maščob še nekaj ur potem, ko ste se vrnili z vožnje z gorskim kolesom.

3. Z gorskim kolesarjenjem do novih prijateljev

Po svetu lahko zasledite različne skupnosti, v katerih se srečujejo gorski kolesarji, in če se boste pridružili eni od njih, vam bo to pomagalo pri spoznavanju različnih ljudi. Na ta način lahko sklenete različna prijateljstva in se dogovorite za skupno vožnjo s kolesom.

Gorsko kolesarjenje s prijatelji
Med gorskim kolesarjenjem do novih prijateljstev in poznanstev.

Vožnja z gorskim kolesom je odlična zabava in dobra izkušnja, saj je kolesarjenje s prijatelji veliko varnejše, hkrati pa je vožnja s kolesom na ta način bolj konkurenčna in sproščujoča, odvisno od starosti kolesarjev in interesov. Skupinske vožnje z gorskim kolesom so lahko izjemno zanimive in vsem dajejo priložnost, da pokažejo svoje spretnosti.

4. Gorsko kolesarjenje je okolju prijazno

Zaradi vseh svojih pozitivnih koristi na zdravje postaja kolesarjenje zelo priljubljeno med različnimi starostnimi skupinami. Dodatna prednost pa je, da boste s tem poskrbeli tudi za čisto okolje. S kolesarjenjem boste prihranili gorivo, hkrati pa boste poskrbeli, da v okolje ne boste oddajali ogljikovega dioksida, kar škoduje ozračju in ozonski plasti. Torej, vsakič ko se boste usedli na svoje gorsko kolo, boste s tem varovali okolje.

5. Z gorskim kolesom raziskujete nova okolja

Ko iščete popolno pot, novo pustolovščino ali pa izziv, se lahko s kolesom odpravite veliko dlje kot pa, če bi se na izlet odpravili peš. To vam nudi odlične priložnosti za ogled novih krajev, saj lahko z gorskim kolesom kolesarite po gozdnih in gorskih poteh, stezah, ali pa se z njim odpravite po obalnih stezah blizu morja. Gorski kolesarji tako lahko doživijo čudovite in edinstvene kraje, ki jih sicer ne bi nikoli videli.

6. Z gorskim kolesarjenjem pomagate drugim

S kolesarjenjem lahko ljudem pomagate na različne načine. Mnogi kolesarji pomagajo manj srečnim ljudem z zbiranjem sredstev, saj se vsako leto organizirajo kolesarjenje v dobrodelne namene. Tako je gorsko kolesarjenje resnično dobro za vaše telo, hkrati pa s tem poskrbite tudi za svojo lokalno skupnost.

7. Okolje brez avtomobilov

Na vožnji z gorskim kolesom morda ne boste srečali nobenega avtomobila, saj je za to vrsto kolesarjenja značilno, da se pretežno odvija v naravi. Zato boste na kolesarskem izletu le vi, narava, vaše kolo in ostali gorski kolesarji. Za razliko od cestnega kolesarstva se lahko z gorskim kolesom odpravite na vožnjo brez hrupa in onesnaženja.

8. Z gorskim kolesom do kondicije

Z vožnjo navkreber boste zagotovo izboljšali svojo kondicijo, kar se vam bo še toliko bolj poznalo, če se boste z aktivnostjo ukvarjali dalj časa. To bo bistveno pripomoglo, da boste postali boljši tudi v drugih športih. Ne glede na to, ali ste pravi navdušenec gorskega kolesarstva ali le novinec, se mnogi strinjajo, da tovrstno kolesarjenje izboljšuje zdravje in poskrbi, da bo vaše telo optimalno pripravljeno za naslednjo fizično aktivnost.

Če še niste med ljubitelji gorskega kolesarjenja, je sedaj pravi čas, da razmislite o vseh njegovih prednostih in se ga lotite tudi sami.