Krepitev imunskega sistema

5 nasvetov za krepitev imunskega sistema

Zdravje

Čeprav se na prvi pogled zdi, da je za krepitev imunskega sistema enostavno poskrbeti, pa v praksi temu ni tako. Imunski sistem je namreč zelo zapleten in mora biti dovolj močan v boju proti različnim boleznim in okužbam, a hkrati ne tako močan, da bi pretirano odreagiral z raznimi alergijami ali avtoimunskimi motnjami.

Zato je ključnega pomena, da ja delovanje imunskega sistema neprestano v ravnovesju, na kar lahko pomembno vplivamo z vsakodnevnimi življenjskimi navadami. Za vas smo pripravili pet znanstveno podprtih načinov, s katerimi boste imunskemu sistemu zagotovili vse, kar potrebuje za svoje optimalno delovanje.

1. Poskrbite za zdravo prehrano

Podobno kot pri večini stvari je tudi v primeru imunskega sistema ključnega pomena zdrava prehrana. Za njegovo delovanje je pomembno, da jeste veliko zelenjave, sadja, stročnic, polnozrnatih žitaric, pustih beljakovin in zdravih maščob.

Z zdravo prehrano boste imunskemu sistemu zagotovili potrebno energijo, hkrati pa poskrbeli za zadostno količino mikrohranil, ki imajo pomembno vlogo pri njegovem vzdrževanju. Tu so še posebej pomembni:

  • vitamin B6, ki ga najdete v piščancu, lososu, tuni, bananah, zeleni zelenjavi in krompirju;
  • vitamin C, ki ga najdete v agrumih, vključno s pomarančami in jagodami, pa tudi v paradižniku, brokoliju in špinači;
  • vitamin E, ki ga najdete v mandljih, sončničnemu in žafranovemu olju, sončničnih semenih, arašidovim maslu in špinači.

Znano je, da človeško telo vitamine učinkoviteje absorbira iz prehranskih virov in ne iz prehranskih dodatkov, zato je najboljši način za podporo imunskemu sistemu, da poskrbite za uravnoteženo prehrano.

2. Bodite redno telesno aktivni

Telesna aktivnost ni namenjena le krepitvi mišic in odpravljanju stresa, ampak je tudi pomemben del zdravja in ključni dejavnik v podpori imunskemu sistemu. Telesna aktivnost namreč poskrbi za povečan krvni obtok, kar imunskim celicam in drugim molekulam olajša potovanje po organizmu in s tem učinkovitejšo borbo proti okužbam.

Kolesarjenje krepi imunski sistem
Kolesarjenje je odlična aktivnost, ki učinkovito krepi imunski sistem.

Podatki kažejo na to, da z vsaj 30-minutno vsakodnevno zmerno aktivnostjo lahko močno spodbudite svoj imunski sistem, zato je pomembno, da ostanete aktivni in poskrbite za redno vadbo.

3. Hidracija, hidracija in še enkrat hidracija

Voda ima v telesu številne pomembne vloge, vključno s podporo imunskemu sistemu. Voda je sestavni del limfe, posebne tekočine v krvnem obtoku, ki po telesu prenaša pomembne imunske celice, ki se borijo proti okužbam. Dehidracija upočasni gibanje limfe, kar lahko privede do porušenja imunskega sistema.

Pomembno je vedeti, da tudi če se ne gibate ali potite, nenehno izgubljate vodo tako z dihanjem kot z urinom in skozi črevesje. Za čim učinkovitejšo podporo imunskemu sistemu zato poskrbite, da izgubljeno tekočino primerno nadomestite z vnosom dovolj velike količine vode.

Preberite tudi: Kako izvedeti, ali pijete dovolj tekočine?

4. Privoščite si dovolj spanca

Spanje se morda na prvi pogled ne zdi kot aktiven proces, vendar se tudi ko niste budni, v telesu dogaja veliko pomembnih dejavnosti, katerih se niti ne zavedate. Tako med spanjem nastajajo pomembne molekule, ki se borijo proti okužbam in krepijo imunski sistem.

Dokazano je, da ljudje, ki nimajo dovolj kakovostnega spanca, pogosteje zbolijo potem, ko so izpostavljeni virusom, na primer tistim, ki povzročajo prehlad. Da boste čim bolje poskrbeli za svoj imunski sistem in mu dali najboljše možnosti za boj proti okužbam in boleznim, je izjemno pomembno, koliko spanja imate vsako noč in kako boste ukrepali, če imate s spanjem težave.

5. Zmanjšajte stres

Ne glede na to, ali stres nastopi v trenutku ali pa v vas nastaja postopoma, se je potrebno zavedati, da pomembno vpliva na zdravje kot tudi na imunski sistem. V primeru pogostega in dolgotrajnega stresa, ki postaja že kroničen, se telo temu primerno odzove in zavira delovanje imunskega sistema, s čimer se povečujejo možnosti okužbe in bolezni.

Zmanjševanje stresa za močan imunski sistem
Zmanjševanje stresa med kolesarjenjem – za močan imunski sistem.

Stres se pri vsakemu posamezniku odraža drugače in tudi načini, s katerimi ga lajšamo, so si med seboj zelo različni. Zato je ključnega pomena, da znate pravočasno prepoznati stres in temu primerno odreagirati ter se seznaniti z metodami, ki vam pomagajo premagovati stres.

DODATNO: Prehranski dodatki in imunski sistem

V trgovinah je na voljo ogromno prehranskih dodatkov in izdelkov, ki pomagajo krepiti imunski sistem, vendar je potrebno biti pri njihovi uporabi tudi nekoliko previden. Popolnoma jasnih znanstvenih dokazov o njihovi koristnosti trenutno ni, zato je bolje slediti zgoraj navedenim življenjskim navadam, ki bodo zagotovo pozitivno vplivale na izboljšanje imunskega sistema.