Tekač začetnik

Kolikokrat na teden naj teče začetnik?

Tek in treking

Če nameravate začeti s tekaškim treningom, je prvo vprašanje, na katerega boste pomislili, kako pogosto se je potrebno ukvarjati s tekom, da boste lahko primerno napredovali. Vedno namreč obstaja ravnovesje med tem, koliko je potrebno teči in koliko bi morali počivati. Počitek je vedno sestavni del tekaških aktivnosti, saj z njim pripomorete, da se mišice spočijejo, obnovijo in okrepijo.

Količina in pestrost vadbe sta izjemno pomembni

Strokovnjaki priporočajo, da začetniki začnejo s tekom tri ali štiri dni v tednu, če pa se s tekom že nekaj časa ukvarjate in že zelo dobro poznate svoje zmogljivosti, lahko količino treninga povečate tudi na pet vadbenih enot v tednu.

Kot začetniku vam svetujemo, da s količino ne pretiravate, ampak se raje držite treh do štirih vadbenih enot, ki jih lahko dva dni v tednu kombinirate z drugimi oblikami treninga. Tekaški trening tako lahko popestrite s hojo, kolesarjenjem, plavanjem, vadbo z utežmi in mnogimi drugimi oblikami športnih aktivnosti. Predvsem je pomembno, da poiščete tisto, kar na vas deluje pozitivno, saj boste tako tudi veliko bolj motivirani.

Ne pozabite na odmor

Pri tem ne pozabite na primerno količino odmora. To pomeni, da vsaj en dan v tednu počivate in enostavno ne počnete ničesar. Če telesu ne boste omogočili dovolj počitka, bodo mišice preveč utrujene, da bi postale močnejše, s tem pa boste tvegali poškodbe in izgorelost, kar lahko vodi v slabe rezultate.

Postopnost vas bo pripeljala do cilja

Morda se boste ob treh do štirih tekaških dnevih in še z nekaj drugimi športnimi aktivnostmi počutili preobremenjene, vendar ne obupajte. Ko začenjate nov program vadbe, je glavna ideja ta, da začnete počasi in stopnjujete intenzivnost.

Začnete lahko s programom, s katerim boste 20 do 30 minut izvajali kombinacijo teka in hoje ter to ponavljali tri do štiri dni v tednu. Pri tem postopoma povečujete intervale teka in zmanjšujete intervale hoje, kar bo na dolgi rok pripeljalo do tega, da boste brez težav 30 minut pretekli brez vmesne hoje.

Ne pretiravajte in poslušajte svoje telo

Če vas bo tekaška vadba 3- do 4-krat na teden v kombinaciji z drugimi oblikami treninga tako utrudila, da boste imeli le še željo po ležanju na kavču, enostavno ne trenirajte toliko. V kolikor so za vas intervali teka in hoje preveč naporni, dodatnih oblik vadb k treningu ne dodajajte.

Ko boste dovolj spočiti, boste hitro ugotovili, da postaja vaš tek lahkotnejši, vaše telo in um pa bosta dejansko hrepenela po teku. Šele ko vam bo tek prišel v navado in se boste ob njem dobro počutili, v svoj trening dodajte tudi druge oblike vadbe. Ne pozabite pa, da sta za to potrebni predvsem vztrajnost in močna volja, saj za oblikovanje navad običajno ljudje potrebujemo daljše obdobje.

Če se na koncu zopet vrnemo k vprašanju, kolikokrat na teden naj začetnik teče, je pravilen odgovor tri do štiri dni v tednu z nekaj drugimi oblikami vadbe in vsaj enim dnevom počitka v tednu. Pri tem pa je pomembno, da se ob teku zabavate tudi v tistih dneh, ko vam je najtežje.