Najboljši čas za tek

Kdaj je najboljši čas za tek?

Tek in treking

Aktivni tekači pogosto trdijo, da je s tekom najteže pričeti in se dovolj dobro motivirati, ko pa enkrat z aktivnostjo pričneš, se je precej težko ustaviti in prenehati. Večini ljubiteljem teka je skupno tudi to, da jim je všeč zlasti občutek po vadbi. Seveda obstaja še precej drugih razlogov, zakaj radi tečejo in uživajo v tem.

Ko pa tekače povprašamo, v katerem delu dneva najraje tečejo, so odgovori zelo različni. Kdaj pa je v resnici najboljši čas za tek?

Tečete lahko kadar koli

Ena od prednosti teka kot redne vadbe je, da lahko tečete kadar koli in vadbo prilagajate drugim dnevnim aktivnostim. Težav je bistveno manj, če tečete sami. V tekaške copate se lahko obujete že zgodaj zjutraj pred službo. Navadno pa zjutraj tečemo počasneje, aktivnost se nam zdi bolj naporna.

Razlog za to je verjetno psihološke narave. Morda nismo ravno jutranji tip ali pa nas obremenjujejo skrbi v službi. Razlogi so lahko tudi fizične narave. Funkcije telesa imajo svoje fizične zakonitosti. Slednje pomeni, da boljši rezultat lahko dosežemo že s tem, da za trening teka izberemo ustrezni del dneva.

Jutranji tek

Zjutraj je naš metabolizem upočasnjen. Ponoči se telesna temperatura zniža. Telo je neogreto, trdo, zaloge energije niso visoke, ker je od zadnjega obroka minilo že več ur. Posledično je zjutraj naše telo precej težje spraviti v pogon in narediti dovolj učinkovit trening.

Jutranji tek
Jutranji tek vas bo napolnil z energijo in pripravil na kasnejše aktivnosti.

Telo se kljub temu lahko sčasoma navadi tudi na takšen ritem ter vse lažje ga zjutraj lahko aktiviramo. Zagotovo je jutranji tek fizično bistveno bolj naporen, a tekači poudarjajo, da je aktivnost v tem delu dneva lahko izjemno pozitivna in motivacijska. Pomaga pri vseh aktivnostih, ki sledijo čez dan.

Opoldanski tek

Tek opoldne vam prinaša priložnost, da si vzamete odmor. Aktiven odmor pa seveda lahko pomeni, da boste po njem veliko bolj učinkoviti ter motivirani za delo. A večini ljudem je tek v tem delu dneva skorajda povsem nedosegljiv.

Ker se večina funkcij v telesu v tem delu dneva že približuje svojemu vrhuncu in je počutje med tekom zato prijetno, je ta čas fizično torej primeren. Če imate opoldne čas za tek, ga torej velja izkoristiti.

Popoldanski in večerni tek

Daleč najprimernejši obdobji za trening teka glede na aktivnosti funkcij v našem telesu sta pozno popoldne in zvečer. To potrjujejo številne raziskave in tudi sami lahko ugotovite, da se v tem delu dneva med tekom najbolje počutite. Kljub vsemu pa je ta čas lahko težaven s psihološkega vidika. Nekateri po napornem dnevu v službi ne najdejo dovolj motivacije, da bi se spravili na tek. Čeprav so naše telesne funkcije na vrhuncu, pa to še zdaleč ne velja za mentalno stanje.

Večerni tek
Če se odpravite na večerni tek, se oblecite v vidna oblačila z odsevniki.

Če bi radi tekli in imate čas samo pozno popoldne ali zvečer, pa se vam tedaj ne da, poskusite premagati tihi utrujeni glas, ki vas nenehno odganja od aktivnosti. Ko se boste obuli v tekaške čevlje in bo za vami le nekaj minut teka, verjemite, vas bo odlično fizično počutje kar samo gnalo naprej.

Tek je torej dobrodošel v vseh delih dneva. Izbira ni odvisna samo od vaših želja, temveč se morate pogosto prilagajati situacijam v okolici. Vseeno pa si prilastite vsaj tistih nekaj minut, ki jih boste z veseljem odtekli zjutraj, dopoldne, opoldne, pozno popoldne ali pa zvečer.