Nakup obutve za snowboard

Nakup obutve za snowboard: kako izbrati?

Zimski športi

Deskanje na snegu je vedno bolj priljubljena aktivnost na snegu, vendar je lahko zabavna in sproščujoča le, če poskrbimo za primerno snowboard opremo. Pri tem so udobni snowboard čevlji ključnega pomena, zato jih moramo pravilno izbrati.

Udobna obutev za snowboard je tisti dejavnik, od katerega je v največji meri odvisno, ali bo dogodivščina na snegu nepozabna ali se bo spremenila v pravo malo nočno moro. Zato je prav, da se pred nakupom seznanite o tem, kako jih izbrati. V nadaljevanju si preberite, na kaj morate biti še posebej pozorni.

Obutev za snowboard naj se dobro prilega stopalom

Tesno prileganje snowboard čevljev pripomore k temu, da je stopalo med deskanjem popolnoma stabilno. Zato bodite pozorni na to, da vam obutev nudi na eni strani dovolj opore, na drugi strani pa naj bo dovolj udobna, da vas nikjer ne bo tiščalo. Praviloma se morajo prsti na nogi dotikati notranjosti školjke, peta pa mora biti trdno vpeta v petni del obutve.

Poznamo različne vrste snowboard čevljev

Tako kot poznamo različne sloge deskanja na snegu, poznamo tudi različne vrste snowboard obutve. Poleg snowboard obutve za začetnike, ki je nekoliko mehkejša, so na voljo še:

  • all-mountain snowboard čevlji – primerni za vse terene in bolj togi od tistih za začetnike;
Moški snowboard čevlji K2 Ender (2023)
Moški snowboard čevlji K2 Ender (Extremevital.com)
  • freestyle snowboard čevlji – primerni za deskanje v parkih in po raznih ovirah, zato so mehkejši;
  • freeride snowboard čevlji – namenjeni deskanju po neurejenih terenih in v celem snegu, zato so trši, imajo oprijemljiv gumijast podplat ter okrepljen predel pete in prstov.

Izbira velikosti snowboard čevljev

Za popolno udobje in varnost na snegu je pomembno, da obutev za snowboard ni ne prevelika in ne premajhna. Zato je ključnega pomena, da izberete ustrezno velikost – najbolje je to storiti s pomočjo Mondopoint tabele.

Ženski snowboard čevlji K2 Contour (2023)
Ženski snowboard čevlji K2 Contour (Extremevital.com)

Prvi korak je, da izmerite svoje stopalo, in sicer tako, da peto prislonite tesno ob steno. Nato izmerite stopalo in dolžino poiščete v Mondopoint tabeli. Ob tem nikakor ne pozabite tudi na nogavice, zato jih imejte s seboj, ko kupujete čevlje za snowboard.

Snowboard čevlji imajo različno trdoto

Prožnost in togost sta dva izraza, na katera boste prav tako naleteli pri nakupu snowboard čevljev. Gre za lastnost, ki vam pove, kako trdi so snowboard čevlji, označuje pa se na lestvici od 1 do 10, pri čemer velja, da:

  • vrednosti od 1 do 4 označujejo mehke snowboard čevlje, ki jih je lažje upogniti,
  • vrednosti od 4 do 7 označujejo srednje trde snowboard čevlje,
  • vrednosti od 7 do 10 označujejo najbolj trde snowboard čevlje.

Snowboard čevlji imajo različen sistem zavezovanja

Verjetno ste že opazili, da se obutev za snowboard med seboj razlikuje tudi v sistemu zavezovanja. V ponudbi boste naleteli na:

  • tradicionalno zavezovanje, ki ste ga vajeni na športnih copatih in običajnih čevljih ter vam omogoča enostavno zategovanje vezalk;
  • speed lacing sistem zategovanja, ki je pogost rudi pri kolesarskih čevljih in vam omogoča hitro in varno zategovanje;
  • BOA sistem zategovanja, ki je na trgu najnovejše in omogoča preprosto zategovanje s pomočjo majhnega okroglega gumba.

Preverite široko ponudbo obutve za snowboard

Pred dokončno izbiro nikakor ne pozabite preveriti široke ponudbe obutve za snowboard, ki vam je na voljo v trgovini Extreme Vital. Na voljo so vam najbolj kakovostni ženski, moški in otroški modeli snowboard čevljev iz preteklih sezon kot tudi najnovejši modeli, ki vas bodo navduševali prihajajočo zimo.

Vsi ljubitelji deskanja na snegu boste v ponudbi naleteli na snowboard čevlje priznanih blagovnih znamk, ki zadovoljijo različnim slogom deskanja na snegu. Še posebej pa je pestra ponudba obutve, ki je primerna tako za deskanje v parkih kot za deskanje izven smučišč.

Otroški snowboard čevlji Deeluxe Rough Diamond (2023)
Otroški snowboard čevlji Deeluxe Rough Diamond (Extremevital.com)

Ker je deskanje na snegu vedno bolj priljubljeno, je razveseljiv podatek tudi ta, da so v ponudbi na voljo snowboard čevlji različne trdote – na svoj račun boste torej prišli tako začetniki kot izkušeni deskarji na snegu. Če dobro preverite lastnosti različnih modelov, boste ugotovili, da vam je na voljo širok izbor snowboard obutve za rekreativce in tudi najzahtevnejše deskarje, ki iščejo bolj agresivno, odzivno in zanesljivo obutev.

Trenutno najpogostejši in najučinkovitejši sistemi zavezovanja so dodaten razlog, da vam obutev za snowboard v športni trgovini Extreme Vital zagotavlja še več udobja. Hitro in enostavno zategovanje pripomore k samozavestni vožnji in natančni kontroli na snowboardu. Ta v kombinaciji z najbolj kakovostnimi materiali poskrbi, da vam bo obutev za snowboard dolgo služila.

Na koncu vam preostane le še to, da izberete ustrezno velikost, ki pa s pomočjo strokovno usposobljenih prodajalcev prav tako ne bo predstavljalo večje težave. Želimo vam veliko užitkov med deskanjem na snegu – v vaših novih snowboard čevljih.

Preberite tudi: Katere napake lahko zagrešite pri izbiri snowboard čevljev?