Napake pri izbiri snowboard čevljev

Katere napake lahko zagrešite pri izbiri snowboard čevljev?

Zimski športi

Za vsakega deskarja je izbira para čevljev za deskanje pomembna odločitev. Gre namreč za enega od elementov osnovne opreme, ki vpliva tako na rezultate kot tudi udobje. Izbira lahko pomeni razliko med napredovanjem, ki presega vaše najbolj divje sanje, ali pa cel dan bolečin na snegu.

Ko se odločate za nakup, je potrebno upoštevati obliko vašega stopala. Je široko ali ozko? Kako visoko je vaše stopalo? Na odločitev vpliva tudi stopnja znanja deskanja, slog vožnje in tip terena. Čemu se želite izogniti in kam usmeriti pozornost ob izbiri prvih ali petih snowboard čevljev? Kakšna vprašanja postavljati ob obisku trgovine?

Stopnja predznanja in slog bordanja

Trdi čevlji zahtevajo veliko natančnost za učinkovit nadzor. Mehki čevlji imajo večji razpon tolerance pri gibanju, kar je potrebno za to, da se deska obrne, ne da bi ujela rob. Mehkost čevlja torej omogoča začetnikom, da se učijo nadzorovati snowboard, brez da bi bili kaznovani s padcem za vsako manjšo napako. Mehki čevlji so primerni tudi za »park« oziroma prosti slog.

Moški snowboard čevlji Burton Driver X
Moški snowboard čevlji Burton Driver X (Extreme Vital)

Deska za ta tip deskanja je namreč ustvarjena mehkejše zato, da se lažje prilagaja raznolikemu, specifičnemu terenu. Na ta način se lahko čevelj upogne sinhronizirano z desko, kar omogoča dosleden gladek občutek. Več svobode za gibanje gležnja zagotavlja prilagajanje oprijema. Skoki s pristankom pa ne bodo tako trdi, saj bodo čevlji poskrbeli za lajšanje pritiska s tem, ko se bo noga nekoliko premaknila. Druga stvar, na katero morate biti pozorni, so zračni žepi in podplati, ki blažijo ter zmanjšujejo moč udarcev.

Za deskarje, ki si želijo izkušnje po različnih in zahtevnejših terenih, so primerni tudi all-mountain snowboard čevlji. Bolj robustni in trdi bodo poskrbeli za boljšo odzivnost na zahtevnem terenu, ne da bi bili pri tem preveč togi. Ta tip čevljev je priljubljen med deskarji, ki že imajo nekaj znanja, bi si pa želeli svoje nastope še izboljšati.

Ženski snowboard čevlji K2 Ritual
Ženski snowboard čevlji K2 Ritual (Extreme Vital)

Globok sneg in tehnične linije, ki so značilne za »freeride«, pa zahtevajo še več nadzora, kar pomeni, da je potreben tudi trd snowboard čevelj, ki bo prenesel vse pritiske in izzive proge. Togi materiali in tehnično napredna sestava teh čevljev deskarju omogočajo natančen in hiter prenos teže in moči, kar zagotavlja natančen nadzor v zahtevnih situacijah.

Sledenje občutku telesa

Čeprav morda niste strokovnjak za opremo za deskanje, pa je pri izbiri novih snowboard čevljev dobro prisluhniti tudi telesu in občutku čevlja na stopalu. Vaši prsti na nogah morajo segati do konca prednje podloge, vendar mora biti v čevlju še vedno dovolj prostora, da lahko prste tudi premikate. Na ta način se bo med deskanjem stopalo minimalno premikalo znotraj čevlja, prileganje pa bo kljub udobju še vedno dovolj tesno za zagotavljanje varnosti.

Otroški snowboard čevlji Deeluxe Junior multi
Otroški snowboard čevlji Deeluxe Junior multi (Extreme Vital)

Peta se v čevlju ne sme odlepiti od podplata, ko se zazibate na prste. To je pomembno, če želite težo in silo hitro in natančno prenašati od pete do roba prstov. Čevlji prav tako ne smejo stopala stiskati ob straneh. Morajo pa biti dovolj ozki, da se noga v nobenem trenutku ne dviga z vložka. Ključen kriterij za določanje, kdaj so čevlji pretesni, je vprašanje, ali preizkušena obutev na stopalo na kateri koli točki pritiska neprijetno oziroma do stopnje, kjer pride do bolečin.

Čeprav je pet minut v trgovini lahko prestati neprijeten pritisk, pa vam bodo stopala po osmih urah na zasneženih strminah hvaležna, da ste se odločili za udobne snowboard čevlje, ki vaših stopal ne oklepajo s pretrdim pritiskom.

Preizkušaj, preizkušaj, preizkušaj

Številka običajnih čevljev ali športnih copat naj ne bo vodilo pri izbiri snowboard čevljev. Pravilno prilegajoči se par je lahko prav hitro številko večji ali manjši od druge obutve. Pri tem je potrebno upoštevati tudi specifične lastnosti snowboard nogavic, ki so splošno narejene iz debelejšega materiala. Skoraj vsaka izmed blagovnih znamk za deskanje na snegu se bo stopalom prilegala drugače. Prav tako se lahko tudi različni modeli iste blagovne znamke razlikujejo glede na širino ali upogib čevlja.

Vzemite si čas, da preizkusite veliko različnih snowboard čevljev – ne hitite, obenem pa postavljajte toliko vprašanj, kot želite. Le tako bo asistent vedel, kakšne snowboard čevlje želite in kakšne so vaše potrebe. Na ta način pa ne boste izboljšali le izkušnje deskanja, ampak poskrbeli tudi za boljše rezultate in zmanjšali tveganje za poškodbe med najljubšo snežno rekreacijo.