Savna po treningu

Zakaj si po treningu privoščiti savno?

Zdravje

Ali se po treningu pogosto zalotite, da izčrpano obsedite v slačilnici, medtem ko ima nekaj vaših sotrpinov navado, da takoj po končanem treningu odhitijo v savno? In verjetno se na tem mestu sprašujte, ali morda vedo kaj o koristnih učinkih savne, kar vam ni znano?

Predstavljamo vam nekaj ključnih prednosti savne po treningu, o katerih vam morda še nihče ni povedal.

1. Po savni se boste počutili odlično

Savna po treningu ima številne sprostilne učinke. Ne samo da bo sprostila vaše mišice, ampak bo sprostila tudi vaš um. Zato si vzemite čas in namesto da po tuširanju odbrzite po opravkih, raje v savni razmislite o svoji vadbi in cenite ta del dneva, ki ste ga namenili svojemu telesnemu počutju. Znano je, da toplotni učinek savne spodbuja sproščanje endorfinov, ki vplivajo na dobro počutje in zmanjšujejo stres.

2. Savna lajša morebitne mišične bolečine

Suha toplota savne zelo hitro poviša telesno temperaturo kože in tako bistveno prispeva k zmanjšanju mišične bolečine, ki jo pogosto občutite po napornem treningu. Njen toplotni učinek pripomore k odstranjevanju mlečne kisline iz mišic v celice, zaradi česar je regeneracija po vadbi bistveno hitrejša. Znano je tudi, da se krvni obtok v tem času poveča, kar pomeni, da so mišice bolj sproščene.

3. Savna učinkovito odstranjuje škodljive presnovne ostanke

Dejstvo je, da se večina ljudi ne znoji dovolj redno, kar lahko privede do kopičenja škodljivih snovi v telesu. Po nekaj minutah v savni se boste zagotovo začeli občutno znojiti, s čimer boste odstranili ogromno škodljivih snovi, ki so produkt presnove.

Savnanje
Savnanje s potenjem odstranjuje škodljive snovi iz telesa.

Znoj preprečuje pregrevanje telesa in je v prvi vrsti sestavljen iz vode, prav tako pa se v njem nahajajo različni minerali, zato je savna zelo učinkovit in naraven način razstrupljanja telesa.

4. Po savni boste občutili manj stresa

Stres je glavni dejavnik mnogih bolezni, prav tako pa lahko privede do slabega spanca, splošne razdražljivosti in povečanja telesne teže, ki je posledica hormonskega neravnovesja. Temu se lahko izognete, če boste po treningu nekaj svojega časa namenili savni, kjer boste imeli priložnost, da se v mirnem okolju z mislimi odmaknete od vsakodnevnih skrbi, s tem pa boste po savni zagotovo občutili bistveno manj stresa.

5. Po savni bo vaša koža bolj čista

Savna se že tisočletja uporablja za čiščenje in razstrupljanje kože. Znojenje v savni namreč učinkovito odstranjuje tudi odmrle celice na koži, to pa spodbuja naravni cikel njenega obnavljanja. Z znojem se iz povrhnjice kože odstranijo bakterije, v kapilarah se poveča krvni obtok, posledica tega pa je, da je koža videti mehkejša in bolj prožna. Redno znojenje v savni preprečuje razpadanje kolagena in pojav aken na koži.

6. Savna izboljšuje srčno-žilne funkcije

Spremembe, ki jih vaše telo doživlja v savni, bistveno vplivajo tudi na srčno-žilne funkcije. Zaradi povečane telesne temperature pride tudi do razširitve žil, zaradi česar se bo vaš srčni utrpi bistveno povečal. Od 60–70 udarcev na minuto se lahko hitro dvigne tudi na 120–140 utripov na minuto. Posledica tega je, da se bo sčasoma vaš srčni volumen povečal, srčna mišica pa se bo okrepila. Rezultat tega je učinkovitejše delovanje srca in nižji srčni utrip v mirovanju.

7. Po savni boste bolje spali

Vadba predstavlja za mišice dodaten stres in vsaka aktivnost povzroči v mišičnih vlaknih manjše mikropoškodbe in natrganja. Edino s pravilno prehrano in ustreznim počitkom lahko postanejo mišična vlakna močnejša, zato je spanje toliko pomembnejše.

Če se ne boste dobro in kakovostno naspali, si tudi ne boste popolnoma opomogli od svojega treninga. Savna vam je pri tem lahko v veliko pomoč. Z njo ne samo, da boste dlje spali, ampak boste več časa preživeli v tako imenovani REM fazi spanja.

8. Savna pospešuje izgorevanje kalorij

Zaradi povečanega delovanja srca se v času savnanja poveča tudi hitrost vašega metabolizma. Izgorevanje kalorij je v tem primeru posledica znojenja, ki zahteva energijo, pridobljeno iz shranjenih ogljikovih hidratov in maščob. Ljudje, ki imajo prekomerno telesno težo, verjetno pokurijo več kalorij, vendar pa je potrebno vedeti, da savna ni čudežno zdravilo za kurjenje maščob.

9. Savna spodbuja socialno interakcijo

Ste kdaj pomislili, da se na treningu vsak dan srečujete z istimi ljudi, v resnici pa o njih ne veste ničesar? Savna po treningu je priložnost, da dodatno preživite čas z njimi, jih tudi dejansko spoznate in tako zgradite dober odnos. Dejstvo je, da lahko ta bistveno vpliva tudi na učinke vašega treninga.