Smučar začetnik

5 pogostih napak pri smučarjih začetnikih

Zimski športi

Brezhibno smučanje ni pomembno le zaradi estetike smučanja. Boljša smuka pomeni tudi varnejše smučanje. Začetniki pa se velikokrat ne zavedajo številnih napak, ki jih skozi leta samo utrjujejo in ki brez dobrega inštruktorja postanejo trdno zakoreninjene.

Poglejmo, katerih 5 napak je pri smučanju najpogostejših in kako se jim lahko izognemo.

1. Zelo zadržan položaj

Napaka

Pri menjavi zavojev se zgornji del telesa premakne naprej. Da bi po zavoju telo bilo zopet poravnano, rahlo zamahnemo nazaj. Veliko začetnikov na tej točki pretirava. Gib nazaj naredijo premočno ali preveč sunkovito.

Težava

Omenjena napaka smučarja postavi v zelo zadržan položaj. Nevarnost je, da lahko izgubite nadzor nad smučmi. To pa vodi do padcev in poškodb.

Namig za izboljšanje

Potem ko ste v sredinskem položaju, po zasuku naprej, je potrebno nekaj vaje in občutka za pravo pozicijo. To lahko dobro natrenirate: Če želite to narediti, stojte zravnano, zaprite oči in rahlo odskočite naprej in nazaj na podplatu stopala. Zavestno se morate osredotočiti na razliko med gibanjem naprej, gibanjem nazaj in osrednjim položajem. Nato poskusite prenesti ta občutek na smuči. Začeti bi morali počasi in počasi stopnjevati hitrost. Tako si boste povečali stabilnost na smučeh ter si prihranili tudi naporno gibanje in ohranili moč.

2. Napačna razdalja med smučmi

Napaka

Začetnikom je vedno težko dobro oceniti, koliko narazen morajo biti smuči. Tudi izkušeni smučarji imajo s tem težave, predvsem zato, ker se je karving tehnika z leti precej spremenila. Če je bilo včasih dovolj malo razmaka, se je danes razmak povečal na širino bokov.

Prevelik razmak med smučmi
Razmak med smučmi ne sme biti ne prevelik ne premajhen.

Težava

Če so smuči preblizu skupaj, to omejuje svobodo gibanja. Poleg tega lahko v nepričakovani oviri zlahka izgubimo ravnotežje. Če so noge preveč narazen, lahko začnemo smučati nenadzorovano in pri tem pademo.

Namig za izboljšanje

Ena od možnosti je, da vadimo pravilno razdaljo na položnem terenu. Koristno je, da palice najprej izpustite in se osredotočite le na smuči. Tako boste že od začetka vedeli, katera je pravilna razdalja med smučmi in z malo vaje jo boste avtomatsko vzdrževali. Tako boste namreč smučali hkrati bolj nadzorovano in stabilno.

3. Veslaške roke

Napaka

Ko se začetniki učijo izvajati zavoje, velikokrat vzamejo zagon s pomočjo rok, ki jih med zagonom močno obračajo. Pri tem so pogosto obrnjeni tudi boki.

Težava

Če močno krilite z rokami, izgledate smešno in se pri tem lahko pretegnete in poškodujete. Druga težava je, da premočno gibanje zgornjega dela telesa otežuje nadzor nad zavojem, kar vodi do izgube ravnotežja ali potisne smuči narazen.

Namig za izboljšanje

Zgornji del telesa in roke se morajo čim manj premikati. Da bi zgornji del ostal miren, si lahko pomagamo z naslednjimi triki. Predstavljajte si, da v dolino nesete poln pladenj kozarcev. Pladenj se ne sme tresti ali vam pasti iz rok. S tem boste dosegli, da zgornji del vašega telesa ne bo preveč nagnjen. Dodaten nasvet je, da smučate brez palic. To bo pripomoglo, da boste vadili mirno, uravnoteženo držo zgornjega dela telesa.

4. Preveč napet zgornji del telesa

Napaka

Druga skrajnost veslaških rok je izredno tog zgornji del telesa. Začetniki vedno pozabijo, da pri zavoju lahko rahlo premikajo zgornji del telesa.

Težava

Smučanje je povezano z umirjenimi in dinamičnimi gibi. Če se premikate preveč ali kot v omenjenem primeru premalo, morate to nadoknaditi s sunkovitimi gibi in uporabiti veliko vel moči. S tem pa povzročite bolečine v mišicah in napetost v telesu ter pripomorete k temu, da smučanje postane nenadzorovano in zato bolj nevarno.

Namig za izboljšanje

Premik zgornjega dela telesa je za izvajanje pravilnih zavojev ključen. Na začetku zavojev je zgornji del telesa še vedno usmerjen naprej proti dolini. Nato se telo obrne na sredino krivulje in vi se nagnete v zavoj. To je mogoče tudi vaditi tako, da zavestno peljete zunanjo roko vzdolž celotnega zavoja. Roka naj na koncu leži nad notranjo smučko. Tako boste samodejno dinamično vodili zgornji del telesa.

Napet zgornji del telesa med smučanjem
Pazite, da zgornji del telesa med smučanjem ne bo preveč napet.

Če je trd zgornji del telesa posledica strahu pred izgubo ravnotežja, je bolje vaditi tako imenovano tehniko banane. To naredite tako, da obrnete zadnjico proti strmini in s preostalim telesom oblikujete okrogel lok v obliki banane. Pri tem boste zgornji del telesa avtomatsko obrnili in tako preprečili, da bi zgornja smučka zdrsnila stran.

5. Napačen prenos teže na smuči

Napaka

Začetniki se pogosto zanašajo na svoje karving smučke, ki zavijajo skorajda same od sebe in pri tem izvajajo napačen prenos teže na smuči oziroma ga sploh ne. Čeprav nam takšne smučke olajšajo izvajanje zavojev, pa to še ne pomeni, da lahko vse prepustimo smučkam.

Težava

Če med smučanjem napačno prenašate težo na smuči, lahko izgubite nadzor in tvegate padce ter poškodbe.

Namig za izboljšanje

Kako se lahko izognemo omenjeni napaki? Eden od trikov je idealen čas, s katerim imajo težave tudi izkušeni smučarji. Pomembno je, da se pri zavoju osredotočimo na zunanjo smučko in jo obremenimo. To vas bo avtomatsko peljalo v zavoj. Zavoj postane boljši, ko notranjo smučko na koncu zavoja rahlo dvignemo. To lahko vadimo na manj strmih pobočjih.

Začetniške napake so pri smučanju običajne, vendar pa nas ne smejo odvrniti od smučanja. Pomembno je poznati svoje napake in jih skušati odpraviti. Tako bomo že od začetka smučali lepo in varno.