Servis smuči

Servis smuči: doma ali v specializirani trgovini?

Zimski športi

Redno vzdrževanje smuči bo izboljšalo vašo izkušnjo na snegu in pomagalo skrbeti za naložbo v prihodnjih letih, saj boste s pravilno nego in shranjevanjem smučem zagotovili dolgo življenjsko dobo.

V nadaljevanju podajamo nasvete o tem, katera osnovna vzdrževalna dela na smučeh lahko opravite doma in kdaj je pametno smuči odpeljati v trgovino na potrebno razvajanje v rokah strokovnjaka.

Vzdrževanje smuči doma

Osnovni servis smuči lahko hitro in preprosto opravite doma, potrebujete le nekoliko časa, potrpežljivosti ter nekaj ključnih orodij in materialov, ki vam bodo pomagali izboljšati smuči. Dve najboljši stvari, ki ju za svoje smuči lahko naredite doma, sta čiščenje in ostrenje robnikov ter voskanje podlage.

Katera orodja in materiale potrebujete za domači servis smuči? Za začetnike je priporočljiv nakup orodja za uglaševanje ter nekaj univerzalnega voska, likalnika za voskanje in strgala za plastiko. Dobro je tudi, da si omislite klešče, s katerimi smuči držite varneje in lažje.

Tuning smuči doma

Postopek čiščenja in brušenja robnikov smuči ali snowboard deske se imenuje »tuning« oz. uglaševanje. Z doseganjem ostrih robnikov ter odstranjevanjem rje in ostružkov se s tem postopkom izboljšata drsenje in nadzor. Tuning lahko izvedete doma, v primeru negotovosti pa to za vas storijo na servisu za smuči.

Če se postopka lotevate doma, je priporočljivo orodje za tuning s priloženo pilo in nastavljenimi koti za tuning opreme, da vam ni potrebno ugibati, pod kakšnim kotom je pila. Nekaj hitrih prehodov z orodjem bo pomagalo ohraniti robove vaših smuči lepe in ostre.

Voskanje smuči doma

Podlage smuči in snowboard desk so kot koža, zato je tudi smučem treba nadomestiti vlago. Vroč vosek pomaga nadomestiti vlago v porah podlage, zaradi česar se smučka giblje hitreje, bolj gladko in lažje zavija. Priporočena je uporaba likalnika za vosek in ne likalnika za oblačila, saj je temperatura pri likalniku za vosek bolj natančna, poleg tega pa na podlagi ni lukenj za paro, v katerih se vosek lahko zamaši. Glavna stvar, ki si jo je treba zapomniti, je, da se iz voska nikoli ne sme kaditi, saj pri tem izgorevajo bistveni dejavniki, zaradi katerih je vosek spolzek.

Osnovna navodila za voskanje smuči in desk za sneg po korakih:

  • Za začetek nakapljajte majhno kapljico voska po celotni dolžini opreme, voska mora biti dovolj, da je med železno podlago in smučko tanka plast.
  • Poskrbite, da se likalnik premika, da se izognete vročim točkam na podlagi.
  • Ko se vosek ohladi in se pore zaprejo, s plastičnim strgalom postrgajte odvečni vosek, da bo podlaga gladka.
  • Podlago lahko dokončate tudi z najlonsko krtačo.
  • Ne pozabite odstraniti voska, ki je ostal na robovih.

Preverite tudi: Kako pripraviti smuči na začetek sezone?

Servis smuči v specializirani trgovini

V specializirani trgovini za servis smuči lahko opravite različna popravila, kot so brušenje in nastavljanje robnikov, zamenjava osnovnega materiala in namestitev novih robnikov. Najbolj zahtevana storitev pred in po vsaki sezoni ostaja celoten servis smuči.

Celoten servis smuči najprej vključuje popravilo smuči. To so vse manjše praske in luknje, ki jih pridobimo s smučanjem, te se na servisu pokrpajo in zapolnijo z industrijskim P-Texom. Ko se ta ohladi, se ga postrga in izravna osnovni material. Če so luknje globoke ali nenavadne oblike, lahko tehniki izrežejo obliko materiala P-Tex in nadomestijo ter popravijo poškodbe na smučki, nato pa izravnajo podlago, da je spet ravna.

Ključni dejavnik celotne storitve je struktura, ki je vgrajena v podlago. Struktura deluje podobno kot tekalna plast pnevmatike: medtem ko pnevmatika odvaja vodo in omogoča boljši oprijem, struktura pomaga uravnavati količino tekočine pod podlago, kar pripomore k bolj gladkemu in hitrejšemu drsenju smuči. Velja pravilo, da je tanka linearna struktura primerna za hladen in suh sneg, groba prečna struktura pa je boljša za bolj vlažne razmere.

Naslednji korak celotnega servisa je uglaševanje oz. tuning smuči. Tuning poteka na enem od keramičnih strojev za robnike. Diski, ki so v obliki konkavne skodelice, med prehodom po dolžini smuči ali deske rob izostrijo, prilagodijo in spolirajo. Z enim prehodom se obdelajo osnovni robovi, z drugim pa stranski. Postopek odstrani tudi rjo in nastavi robove.

Sledi še voskanje smuči, na podlago se nanese vosek, da se kar najbolje izkoristi nastavitev in vrne potrebna vlaga.

Kdaj je priporočljiv servis smuči?

Priporočljivo je, da na začetku leta opravite celoten servis opreme in med zimskimi počitnicami vsak dan namažete smuči z voskom ter popravite robnike, da odstranite morebitne nastale zareze in odrgnine.

Ko se vrnete s smučanja, boste lahko opremo vzdrževali z lastnim orodjem ali pa vam bodo robnike in vosek popravili v trgovini, če na podlagi ni bilo nobenih resnih poškodb. Če so poškodovani kamni ali robovi, raje razmisliti o bolj poglobljeni storitvi servisa smuči.

Ob hrambi smuči je pomembno, da na opremo namestite skladiščni vosek, kar lahko storite v delavnici ali doma. Debela plast voska se nanese na podlago in robove, najpomembneje pa je, da voska ne postrgamo s smuči, saj ta pomaga preprečiti oksidacijo podlage in robov v poletnih mesecih.