Živila za proizvodnjo kolagena

12 živil, ki pomagajo proizvajati kolagen

Zdravje

Obstaja kar nekaj vrst kolagena, naše telo pa je sestavljeno zlasti iz kolagena tipa 1, 2 in 3. Z leti ga organizem proizvede vse manj, kar privede do pojava gubic, zmanjšanja elastičnosti in ohlapnosti kože. Pomanjkanje kolagena pojasnjuje tudi razcvet prehranskih dopolnil s kolagenom. Verjetno ste opazili, da se izdelki oglašujejo skoraj na vsakem koraku, ob tem pa se vprašamo, ali so kolagenski prehranski dodatki zares primerna izbira.

Zavedati se je potrebno, da je ključna razlika med uživanjem kolagena s prehrano in uživanjem kolagena v obliki prehranskih dodatkov predvsem v tem, na kakšen način telo kolagen absorbira. Dejstvo je, da je vnos kolagena s hrano veliko varnejši in učinkovitejši način za doseganje želenih rezultatov v primerjavi z uživanjem dodatkov.

V nadaljevanju si poglejmo 12 živil, ki vam lahko pomagajo pri proizvodnji kolagena v telesu.

 1. Kostna juha je po zadnjih raziskavah zanesljiv vir kolagena. Med kuhanjem naj bi se postopoma iz živalskih kosti v vodo izločal kolagen. Juha iz kostnega mozga je bogata s kalcijem, magnezijem, fosforjem, kolagenom, glukozaminom, aminokislinami in mnogimi drugimi hranilnimi snovmi. Vsebnost kolagena in drugih hranil v juhi pa je odvisna od kakovosti kosti in drugih sestavin, ki jih uporabite pri kuhanju.
Kostna juha
Kostna juha je odličen vir naravnega kolagena in zdravih maščob.
 1. Piščanec je odličen vir kolagena, na kar kažejo že vezivna tkiva, ki jih opazite med rezanjem. Zlasti piščančja prsa so znana po tem, da vsebujejo velike količine kakovostnih snovi za telo. In prav nič nas ne sme čuditi, zakaj je večina prehranskih dopolnil s kolagenom izdelana ravno iz piščanca.
 2. Ribe in morski sadeži naj bi vključevali kolagen, ki ga telo zmore najhitreje absorbirati. Ravno zato je pomembno, da v svoj jedilnik vključite na primer tuno ali lososa. Zanimivo pa je, da ljudje pogosto ne želimo uživati ravno tistih delov rib, ki vsebujejo največ kolagena. To so ribja glava, oči in luske. Ribja koža se uporablja kot odličen vir kolagenskih peptidov.
 3. Beljaki vsebujejo velike količine prolina. Ta predstavlja eno od aminokislin, ki je izjemno pomembna pri proizvodnji kolagena.
 4. Citrusi, kot so pomaranče, limone, grenivke in limete, vsebujejo veliko vitamina C. Ta pa ima pomembno vlogo pri proizvodnji prokolagena. Sadje lahko uživate skozi cel dan. Za kosilo na primer koščke pomaranče lahko dodate v svojo najljubšo solato.
 5. Jagodičevje poleg citrusov vsebujejo največje količine vitamina C, ki skrbi za proizvodnjo prokolagena. Obenem je polno antioksidantov, zato uživanje jagodičevja pripomore k ohranjanju zdrave kože.
Maline in borovnice
Maline, borovnice in drugo borovničevje vsebuje veliko vitamina C.
 1. Tropsko sadje se enako kot citrusi in jagodičevje nahaja na vrhu seznama hranil, ki so bogata s C vitaminom. Še posebej veliko ga lahko najdete v kiviju, mangu, guavi ter ananasu. Guava se lahko pohvali tudi z manjšo vsebnostjo cinka, ki je prav tako zaslužen za proizvodnjo kolagena.
 2. Česen lahko jedem doda veliko več kot zgolj boljši okus. Občutno zmore povečati vsebnosti kolagena v telesu. Vsebuje namreč žveplo, ki pomaga preprečevati razgradnjo kolagena, zato lahko merico česna brez slabe vesti podvojite.
 3. Listnata zelenjava, kot so špinača, ohrovt in blitva, svojo značilno barvo dobi zaradi klorofila. Ta je dobro poznan kot antioksidant. Nekatere raziskave kažejo, da uživanje klorofila spodbuja nastajanje kolagena.
 4. Fižol je znan kot proteinska vrsta živila. Vsebuje veliko aminokislin, kar pripomore k proizvodnji dodatnega kolagena. Obenem je bogat še z drugimi pomembnimi hranili, ki prav tako pripomorejo k omenjeni proizvodnji.
Fižol
Fižol vsebuje veliko aminokislin in drugih pomembnih hranil.
 1. Indijski oreški vsebujejo veliko cinka in bakra, kar dodatno spodbuja nastanek kolagena.
 2. Paradižnik je še eno živilo, ki velja za bogat vir vitamina C. Samo en srednje velik sadež lahko zagotovi skoraj tretjino pomembnega hranila, ki pripomore k nastanku kolagena.

Če ste do sedaj mislili, da lahko samo z uživanjem prehranskih dopolnil dosegate vidne rezultate, ste se motili. Za primerno vsebnost kolagena v telesu je treba v prvi vrsti poskrbeti z ustrezno izbrano prehrano in zdravim življenjskim slogom.

Poleg ustrezne hrane je v vsakdanjik treba dodati še fizično aktivnost, prenehati ali zmanjšati uporabo škodljivih razvad, kot sta alkohol in kajenje, urediti spanec in uporabljati druge tehnike, ki lahko vplivajo na soočanje s stresorji.

Prehranska dopolnila torej ne smejo in ne morejo biti prva izbira. Če se že odločite zanje, naj predstavljajo zgolj piko na i zdravi in uravnoteženi prehrani, redni telesni aktivnosti in izogibanju stresa in slabih razvad.