Treking kolo

Treking kolo – hibrid med gorskim in cestnim kolesom

Kolesarjenje

Ste se kdaj vprašali, zakaj se na trgu pojavlja toliko različnih vrst koles? Odgovor na to vprašanje je povsem logičen: zaradi specifičnih potreb kolesarjev. Kolesa v osnovi delimo glede na funkcijo, za katero so namenjena. Tako na trgu lahko izbirate med gorskim, cestnim, BMX ter cruiser kolesom ter prav posebnimi vrstami koles, kot so tandem, ležeče, električno in zložljivo kolo.

Treking kolo Specialized Crosstrail Mechanical Disc
Moško teking kolo Specialized Crosstrail Mechanical Disc (Extreme Vital)

Na trgu lahko izbirate tudi med več izpeljankami gorskega kolesa, ki sodijo v skupino hibridnih koles. Med najbolj priljubljenimi vrstami takih koles sta zagotovo mestno in treking kolo. Mestno se od gorskega loči predvsem po dodatni opremi; treking kolo pa je pogosto označeno kot dvoživka med klasičnim in gorskim kolesom.

Treking kolo ima tri verižnice spredaj, nima pa širokih pnevmatik in okvirja. Prav tako se od gorskega loči po večjih kolesnih obročih. Najprimerneje je za potovanja po spremenljivem terenu in ga ne označujemo za tekmovalno vrsto kolesa, kamor sodita gorsko ali cestno kolo.

Glavne značilnosti treking kolesa

Treking kolesa so med vsemi vrstami koles najbolj uporabna. Kolo boste prepoznali po velikih 28-colskih obročnikih, na katerih so nameščene nekoliko tanjše pnevmatike. Ima ravno krmilo in prestavno razmerje, ki je idealno za vse vrste terena. Na sprednjem kolesu je nameščen verižnik s tremi zobniki; zadaj na obročniku pa je verižnik z desetimi zobniki.

Žensko treking kolo Scott SUB Cross 20
Žensko treking kolo Scott SUB Cross 20 (Extreme Vital)

Geometrija okvirja treking kolesa je naravnana na udobnost. Njegove cevi so zlepljene tako, da vam okvir ponuja največjo mero udobja med vožnjo. Večina treking koles ima na sprednjih vilicah blažilce, ker se ta vrsta kolesa pogosto uporablja na makadamskih cestah. Sedež na njem je videti dokaj majhen, vendar ko sedete nanj, vam ponuja veliko mero udobja. Treking kolo je neredko opremljeno še z nastavki za pritrditev prtljažnikov, nosilcev in strešic, ki vas bodo uspešno obvarovali pred umazanijo v deževnem vremenu.

Zakaj je treking kolo dobra izbira?

S treking kolesom se lahko vozite v položaju, ki vam nudi udobje tako na krajših kot tudi daljših vožnjah. Drža na njem je pokončna, kar je udobno za hrbtenico, roke, vrat in ramena. Ko boste izbirali med novimi kolesi, boste ugotovili, da je treking kolo v povprečju cenejše od drugih vrst, na primer od cestnih specialk, gorskih koles in BMX-ov.

S treking kolesom se lahko odpravite tudi na daljše kolesarske ture. Če na kolo obesite nosilce, nanje pa nahrbtnike in torbe, ga lahko v hipu spremenite v potovalno kolo. Z njim se boste peljali tudi po slabših in neasfaltiranih cestah. Ima ravno krmilo, zato so prestavno-zavorne ročice nameščene bolj pri roki. Ta prednost je še posebej pomembna za starejše kolesarje.

Treking kolo Giant Roam 0 Disc
Moško treking kolo Giant Roam 0 Disc (Extreme Vital)

Treking kolo priporočamo predvsem tistim, ki najraje kolesarijo po asfaltnih, makadamskih in urejenih gozdnih poteh. Namenjeno je družinskemu kolesarjenju, pa tudi daljšim ali hitrejšim športno-rekreativnim vožnjam.

Nekateri pravijo, da je treking kolo namenjeno začetnikom, kar pa ne drži. Namenjen je predvsem osebam, ki jim je cestno kolo prehitro in prenevarno, gorsko pa prepočasno, pretežko ali preokorno. Če se boste odločili za nakup novega ali rabljenega treking kolesa, poskrbite, da ga boste kupili v specializirani trgovini oziroma pri preverjenem ponudniku.