Proteini za športnike

Zakaj športniki posegajo po proteinih?

Športna prehrana

Verjetno veste, da so proteini pravzaprav beljakovine in da gre torej za eno in isto stvar. Med športniki je v navadi, da uporabljajo izraz beljakovine, ko govorijo v smislu hranil, kadar pa govorijo o proteinih, pa mislijo na beljakovinski prašek.

Beljakovine so makrohranilo, ki je za naše telo izjemno pomembno. So gradniki naših mišic in tako pomagajo pri regeneraciji telesa. Za normalno delovanje je potrebno vnesti zadostno količino beljakovin, priporočljiv vnos je 1,5 g na kilogram telesne teže.

Ali morajo športniki zaužiti več beljakovin?

Proteini - prehransko dopolniloPri športnikih je potreba po dnevnem vnosu še nekoliko večja, še posebej pri tistih, ki se ukvarjajo s specifičnim treningom moči. Ker se med samim treningom v mišicah med drugim ustvarjajo tudi tako imenovane mikro poškodbe, je vnos beljakovin po treningu za marsikaterega športnika lahko ključnega pomena.

Beljakovine so pomembne za regeneracijo po treningu in stimulacijo določenih hormonov, poleg tega krepijo imunski sistem. Telo po vadbi beljakovine presnavlja najhitreje, zato se aminokisline zelo hitro absorbirajo v kri. Učinek tega je, da se na ta način odpravljajo nezaželeni metabolični produkti, prav tako pa to zagotavlja pozitivno dušikovo ravnovesje, ki je ključno za rast mišic.

Proteinski napitki niso le modna muha

Najlažje lahko proteine vnesemo z beljakovinskimi hranili, kot so na primer meso, jajca, mlečni izdelki in zelenjava. Vendar se velikokrat znajdemo tudi v situaciji, ko enostavno ni časa za to oziroma je naš dnevni vnos beljakovin premajhen. Velikokrat, sploh športniki, ne morejo pojesti tako veliko mesa, rib ali zelenjave, da bi zadostili dnevnim potrebam; takrat jim pridejo prav proteinski napitki.

Proteinski napitek
Proteinski napitek si privoščite, ko zaključite s treningom.

Veliko se vas je verjetno že spraševalo, kaj je v teh velikih škatlah, ki so tako zelo priljubljene med športniki. To ni nič drugega, kot beljakovine v prahu, ki predstavljajo nadomestek naravnega živila, od katerega pa seveda ne smete pričakovati čudežne rasti vaših mišic. Gre le za odličen vir proteinov, s katerim si beljakovinski obrok lahko pripravimo v nekaj minutah.

Sirotkine beljakovine so najboljša izbira

Proteine lahko dobimo tudi v raznih proteinskih čokoladicah, vendar so beljakovine v prahu veliko bolj priljubljene. Eden od razlogov je tudi v tem, da je večina od njih izdelana iz sirotkinih beljakovin. Sirotka je popolna beljakovina, ker vsebuje vse esencialne aminokisline, ki jih človeško telo potrebuje za pravilno delovanje.

Verjetno ste že kdaj slišali, da je najbolj kakovosten izvor beljakovin sirotka. To je stranski produkt pri pridelavi mleka v sir. Kupite jo lahko v tekoči obliki, uporablja pa se tudi kot osnovna surovina pri izdelavi sirotkinih proteinov v prahu. Njihova dobra lastnost je v tem, da se hitro absorbira v krvni obtok in ni strahu, da bi se nam pokvarile.