Priprava na maraton

Kako se kar najbolje pripraviti na maraton?

Tek in treking

Tek je najbolj prvinsko gibanje, za katerega ne potrebujemo posebne opreme in od nas ne zahteva veliko časa. Zato ni presenetljivo dejstvo, da postaja med ljubitelji rekreacije vse bolj priljubljena športna aktivnost. Želja vsakega pravega tekača je zagotovo preteči 42 km dolg maraton, ki pa se ga ne smemo lotiti brezglavo. Pri pripravi na maraton je potrebno slediti načelu, da se ga lotimo načrtno in preudarno.

Nakup ustrezne tekaške opreme

Pri sami pripravi na maraton je potrebno nameniti nekaj več pozornosti opremi za tek. V prvi vrsti je pomembna tekaška obutev, v kateri se moramo dobro počutiti. Ponudba tekaških copatov je danes izjemno pestra. Pri nakupu tekaške obutve je potrebno pomeriti več modelov, saj bomo le tako vedeli, kateri nam najbolj ustreza.

Tekaški čevlji Hoka One One
Tekaški čevlji Hoka One One Torrent (gold fusion/dresden blue) – Extreme Vital

Različni modeli se med seboj razlikujejo in tako ustrezajo različnim karakteristikam stopal. Nekateri tekači potrebujejo tekaške copate s poudarjenim stopalnim lokom, drugi pa ne. Za nekatere je dovolj že nek univerzalen model tekaškega copata. Bistveno je, da izberemo kakovosten in udoben tekaški copat.

Prilagajanje teka lastnim sposobnostim

Ko se odločimo za maraton, vemo, da bomo morali prej veliko teči, saj ga bomo le tako lahko uspešno pretekli. Če ste na področju teka čisti začetnik, začnite z intervali hoje in teka. Če pa ste že izkušen tekač, vam svetujemo, da intenzivnost in obseg vadbe prilagodite lastnim sposobnostim.

Fizična priprava na maraton je izjemno pomembna, vendar pa s količino vadbe ne smete pretiravati. Pretiravanje v obsegu in intenzivnosti lahko pripelje do neprijetnih poškodb in vaših sanj o maratonu je tako lahko hitro konec. Med posameznimi tekaškimi treningi je potrebno telesu nameniti počitek in regeneracijo, saj bo le tako sposobno nadaljnjih fizičnih naporov.

Prehrana ob pripravi na maraton

Posebno pozornost v pripravi na maraton je potrebno nameniti tudi prehrani. Zavedajte se, da hrana za vaše telo pomeni gorivo, zato vam svetujemo vnos kakovostnih ogljikovih hidratov, ki bodo vzdrževali nivo energije za dolge teke.

Zdravi ogljikovi hidrati
Med pripravo na maraton si privoščite dovolj zdravih ogljikovih hidratov.

Podobno je tudi s hidracijo. Poskrbite, da v obdobju priprave na maraton v telo vnesete primerno količino vode, ki prav tako vpliva na zmogljivost. Ob tem vam priporočamo tudi uživanje magnezija, ki poskrbi za obnavljanje celic, sproščanje mišic in preprečevanje mišičnih krčev.

Zgodnje priprave na maraton

Ker je maraton zelo zahtevno tekmovanje, je priprava nanj ključnega pomena. Same priprave se je zato potrebno lotiti dovolj zgodaj, da vas tekmovanje ne prehiti. Strokovnjaki pravijo, da je z učinkovito pripravo treba začeti najmanj štiri mesece prej. Bolj kot se maraton bliža, več časa morate nameniti aktivnemu počitku.

V zadnjem tednu pred maratonom ne boste bistveno izboljšali svoje pripravljenosti, lahko pa dosežete ravno nasproten učinek in vaše noge bodo zaradi pretiravanja težke. Pravijo, da je na dan maratona bolje imeti kakšen kilometer manj kot pa preveč.