Aktivno preživljanje prostega časa

3 nasveti za aktivno preživljanje prostega časa

Prosti čas

To, da nam gibanje koristi, vemo. Ko pa pridemo utrujeni domov iz službe, pogosto nanj niti nočemo pomisliti. A že krajši sprehod v hipu lahko popravi stanje našega duha. Seveda je pomembno, da najprej dosežemo stopnjo volje, da se bomo sploh lahko odločili za aktivno preživljanje prostega časa.

Tako kot službeno delo in domače obveznosti, je potrebno načrtovati tudi prosti čas. Če si boste na tedenski seznam zapisali, s čim se boste ukvarjali v prihajajočih dneh, ste že na pol poti. V nadaljevanju navajamo tri aktivnosti za kakovostno preživljanje prostega časa – tako za vaše telo kot um.

1. Vsakodnevni sprehodi

Verjetno nas ni veliko, ki si ne bi na dan drznili pol ure časa odtrgati za sprehod v naravi. Torej si ga lahko tudi vi. Sprehajanje in opazovanje narave prinašata celo vrsto koristnih učinkov. Že po nekaj dneh postanete bolj kreativni, zadostili boste potrebi po D vitaminu, imeli boste bistveno manj težav, ki ga prinaša staranje, okrepili si boste imunski sistem, izboljšali spanec, navdajati vas bo pričel občutek sreče in navdiha.

Sprehod v naravi
Vsakodnevni sprehodi v naravi vam bodo vrnili občutek sreče.

Sprehod je še toliko lepši, če je zunaj lepo vreme. Če boste prehodili le 5 kilometrov na dan, je to za začetek povsem dovolj. Osebi, ki sicer večino dneva preživi za računalnikom, je to ravno prav, da lahko občuti vse prednosti hoje.

2. Hoja v hribe

Hoja postane še večji izziv, če se podate na bližnji hrib, seveda pa lahko tudi na višjo goro. V tem primeru potrebujete dovolj kakovostno in primerno obutev, ustrezna oblačila ter še kakšen dodatek za večje udobje in prijetnejše počutje. Ne pozabite niti na hrano in tekočino.

Hoja v hribe
Vsaj enkrat na teden se z družino ali prijatelji odpravite v hribe.

V hribe se je prijetno odpraviti v družbi. Pot je lahko krajša, a toliko bolj zabavna. Vsakič, ko boste dosegli cilj, se boste počutili kot zmagovalec. Nagrajeni boste z lepim razgledom in veliko mero svežega gorskega zraka.

3. Plavanje in savna

Svoj prosti čas lahko koristno preživljate tudi v bazenu, za nameček pa si privoščite še savno. S plavanjem mišicam omogočite učinkovito vadbo in tudi nasploh aktivnost prinaša veliko ugodnih učinkov na telo, prav tako na um. Zaradi specifičnih gibov ter tehnik se umirite. Zelo zadovoljni bodo vaši sklepi, ker za razliko od drugih vrst športnih aktivnosti pri plavanju ni sunkovitih obremenitev.

Plavanje v bazenu
Z rednim plavanjem boste okrepili mišice celotnega telesa.

Plavanje je primerno za ljudi vseh starosti. Nad njim se navdušujejo in ga priporočajo tudi zdravniki. Po plavanju pa pride na vrsto savna, kjer se boste še bolj sprostili in umirili. Telo se razstruplja, dihalne poti prečistijo izboljša se prekrvavitev kože.

Že veste, kje in kako boste jutri preživeli svoj prosti čas?