Poškodbe pri hoji

5 najpogostejših poškodb pri hoji

Tek in treking

Nekateri menijo, da bi morali zdravniki hojo predpisovati na recept. Hoja je namreč odlična. Ko hodimo, se ne počutimo samo bolje, temveč smo zaradi nje tudi bolj zdravi. A čeprav je takšna aktivnost na prvi pogled videti precej preprosta oziroma prav nič zahtevna, se tudi med njo ali po njej lahko pripeti kakšna precej nezaželena poškodba.

V nadaljevanju predstavljamo nekaj najpogostejših poškodb, ki lahko nastanejo kot posledica napačne hoje. Spoznajte jih in preprečite, da bi se s katero izmed njih srečali tudi sami.

1. Zvin gležnja

Zvin gležnja velja za poškodbo, ki se lahko kaj hitro pripeti skoraj pri vsaki vrsti športne aktivnosti, celo pri hoji. Za zvin ne potrebujete prav dosti – do njega vas lahko pripelje že samo mala nepazljivost oziroma en napačen korak. Gleženj najprej oteče in boli, nekoliko kasneje se pojavi še modrica. Slednja je posledica poškodb krvnih žilic mehkih tkiv.

Zvin gležnja
Do zvina gležnja lahko privede zgolj en nepreviden korak.

Najučinkovitejša prva pomoč pri zvinu gležnja je vsekakor mirovanje. Nato je treba poskrbeti tudi za okrepitev mišic okrog gležnja. Poškodba se namreč hitreje ponovi pri tistem, ki je že kdaj utrpel zvin gležnja.

2. Vnetje stopalnega loka

Do vnetja stopalnega loka navadno najhitreje pride ob zelo izrazitem povečanju razdalje ali ob pogostejši hoji v hrib. Bolečina se pojavi vzdolž stopalnega loka. Omenjeno je lahko posledica neprimerne obutve, visokega stopalnega loka, za vnetje je lahko kriva tudi prekomerna pronacija. Da bi se kar najbolje izognili tovrstni poškodbi, je torej treba v prvi vrsti poskrbeti za kakovostno obutev, ki mora ustrezati obliki stopal.

Preberite: Oblika stopalnega loka in izbira tekaških čevljev

3. Vnetje ahilove tetive

Tehnika pri hoji je takšna, da se praviloma odriva preko prstov naprej v smeri gibanja. To lahko povzroča, da ahilova tetiva na zadnji strani stopala oteče ali pa se vname. Stanje se lahko precej poslabša, če ne reagiramo pravočasno. Dodatno obremenitev v takšni situaciji predstavlja še hoja po bolj strmih klancih. V primeru ahilove tetive se zlasti priporoča počitek, dokler bolečine povsem ne mine. Prav tako je zelo dobrodošel obisk pri fizioterapevtu.

4. Iliotibialni sindrom

Čeprav je iliotibialni sindrom poškodba, ki je značilna zlasti za tekače, neredko doleti tudi tiste, ki med hojo delate precej dolge korake, pogosto hodite navkreber ali pa se iznenada odločite za precejšnje povečanje razdalje. Bolečina se pri tej vrsti poškodbe občuti predvsem na zunanji strani kolena pa tudi vzdolž zunanje strani stegen.

Iliotibialni sindrom (ITB)
Iliotibialni sindrom (ITB) povzroča bolečino na zunanji strani kolena.

Da bi se iliotibialnemu sindromu pri hoji izognili, so tudi v tem primeru v prvi vrsti potrebni primerni ter dovolj kakovostni čevlji. Ti omogočajo, da lahko učinkovito odpravite težave, ki se navezujejo na prekomerno supinacijo ali pronacijo.

Preberite: Ste pronator ali supinator?

5. Patelofemoralni bolečinski sindrom ali PFBS

Če občutite bolečino za ali okrog pogačice, gre najverjetneje za patelofemoralni sindrom oziroma za pojav tekaškega kolena. Zaradi povečane razdalje ali pogostejše hoje navkreber se pogačica lahko vname. Gre torej za porušeno mehaniko pogačice.

V tem primeru je najbolje, da se z aktivnostjo za nekaj časa, dokler bolečina povsem ne mine, preneha. Ko je bolečina mimo, pa se je treba najprej lotiti krepitve štiriglave stegenske mišice in kolkov.

Kljub temu da hoja nikjer ni označena kot zahtevna ali celo agresivna dejavnost, pa lahk prav tako povzroča nekatere nevšečnosti. Da bi se jim izognili, je treba upoštevati le nekaj osnovnih načel. V prvi vrsti na pot odidite primerno obuti. Prav tako je treba upoštevati vsa načela ter zakonitosti ustrezne vadbe, ki pa še zdaleč niso preveč zahtevni.