Gorsko kolo

Gorsko kolo – vse, kar morate vedeti

Kolesarjenje

Če si želite najboljše kolo zase, bodite poslušni oziroma dovolj dovzetni za nasvete oseb, ki se na kolesa dobro spoznajo. Najbolje je, da nasvet poiščete kar iz prve roke. Strokovnjaki bi vam svetovali, da kolesa na sploh kupujte samo v specializiranih prodajalnah, torej tam, kjer so prodajalci daleč najbolje usposobljeni. Ker pa so kakovostna kolesa še kako zelo draga in kot kaže, bodo vse dražja, je zelo pomemben dober premislek.

Za preteklo leto je bilo na primer značilno, da je v ospredje ponovno prišla predvsem želja po nakupu gorskega kolesa. Ko se je pred leti morda komu zdelo, da bo gorsko kolesarjenje močno upadlo, se je to izkazalo za povsem nasprotno. Vse več je kupcev, ki si želijo kupiti prav gorsko kolo. Ob tem pa naj poudarimo, da poimenovanje najrazličnejših razredov gorskih koles že mnoga leta bega tudi največje navdušence gorskega kolesarstva.

Morda lahko marsikaj reši poimenovanje oziroma izraz trail kolesa. Ste zanj že slišali? In kaj je torej še tisto, kar bi moral vedeti prav vsak, ki se loteva nakupa tovrstnega prevoznega sredstva?

Kaj pomeni izraz trail kolesa?

Za trail kolesa je značilno, da so nekoliko stabilnejša vrsta koles, ki imajo večji hod vzmetenja spredaj ter zadaj ter varnostne stebričke. Gre za odlično vrsto gorskega kolesa, ki je izjemno odzivno, okretno. Takšno kolo ni zelo težko, kar je zagotovo tudi ena od večjih prednosti.

Gorsko kolo Scott Spark 970 (2022)
Gorsko kolo Scott Spark 970 (Extremevital.com)

Nekoč je veljalo, da so nekatera kolesa namenjena vožnji navkreber, druga pa vožnji navzdol. K sreči dandanes nekatera gorska kolesa združujejo oboje. Imenujemo jih trail kolesa. Združujejo torej najboljše iz obeh svetov – vzpenjanje, kot je bilo s kolesi za gorskokolesarski kros, ter pot navzdol, ker se z njimi lahko povsem varno spuščamo tudi po najzahtevnejših terenih, po enoslednicah in v parkih.

Materiali okvirja za gorsko kolo

Okvir gorskega kolesa je lahko izdelan iz različnih materialov. To je lahko jeklo ali aluminij. Za jeklo je značilno, da je poceni, trpežen, udoben in precej težek. Za aluminij pa, da je lahek in da ne rjavi. Ena od možnosti je seveda tudi lahek in precej drag karbon. Slednji je krhek ter zato precej občutljiv na udarce. Okvir je lahko izdelan tudi iz izjemno trpežnega titana.

Gorsko kolo Cannondale Scalpel Carbon 3 (2022)
Gorsko kolo Cannondale Scalpel Carbon 3 (Extremevital.com)

Že glede na opis posameznih materialov lahko sklepate, da se cene gorskih koles med seboj razlikujejo glede na material. Tudi pri izbiri materiala naj vam svetuje izkušeni prodajalec v specializirani trgovini s kolesi.

Na kaj je še treba paziti pri osnovni opremi?

Pri osnovni opremi gorskega kolesa je treba zlasti paziti na pogon, prestave ter na zavore. Za nižje cenovne razrede je značilen 3×7 sistem prestav, sicer pa prevladujeta 3×9 in 3×8. Sistem delovanja prestav in zavor naj vam dobro razloži specializirani prodajalec, še posebej če se na tovrstni sistem sploh ne spoznate.

Prednjevzmeteno gorsko kolo Scott Aspect 930 (2022)
Prednjevzmeteno gorsko kolo Scott Aspect 930 (Extremevital.com)

Seveda se vam splača poseči po višjih cenovnih razredih, ker se vam bo s tem gorska oblika kolesarjenja zagotovo še bistveno bolj prikupila. S prevoznim sredstvom tudi v najtežjih razmerah ne boste imeli težav.

Na voljo tudi električna gorska kolesa

Tudi najbolj trdoživi gorski kolesarji so spoznali, da verjetno razvoja električnih gorskih koles ne bo mogoče ustaviti. Takšna oblika gorskega kolesa pa je v resnici izjemno dobrodošla izbira. Lahko se uporablja tudi v povsem vsakdanjem življenju, na primer za prevažanje v službo, za nakupovanje, za družinsko vožnjo z otroško prikolico. Tudi v mestih električna gorska kolesa postajajo precej priljubljena.

Tako lahko v specializirani trgovini s kolesi izbirate med vse bolj priljubljenimi ženskimi, moškimi ter otroškimi električnimi gorskimi kolesi. Vsekakor se vam splača razmisliti tudi o tej možnost.