Nakup gimnastične žoge

5 razlogov za nakup gimnastične žoge

Prosti čas

Poznate tisto veliko napihljivo žogo, na kateri nekateri sedijo ali izvajajo vaje, čeprav je sprva videti, kot bi se zgolj raztegovali? Gre za gimnastično žogo, ki je izjemen pomočnik doma, v telovadnici ali celo v pisarni na delovnem mestu, kjer se veliko sedi pred računalnikom.

Prednosti uporabe takšne žoge govorijo v prid veliki napihljivi zadevi, ki je sprva videti prevelika za uporabo doma, kmalu pa se izkaže za nenadomestljivo podporo pri pravilni drži in zdravi hrbtenici brez bolečin. Razlogov za nakup takšne žoge pa je še kar nekaj.

1. Vadbeni pripomoček

Gimnastično žogo lahko uporabimo kot enega vadbenih pripomočkov v telovadnici ali doma. Vsi poznamo tiste bolečine v ledvenem predelu pri izvajanju klasičnih trebušnjakov. Če se uležemo na gimnastično žogo s stopali na tleh, bodo vaje za trebušne mišice postale precej manj obremenjujoče za naš hrbet, obenem pa bodo še vedno dovolj intenzivne za napredek.

Vadba z gimnastično žogo
Vadba z gimnastično žogo je lahko izjemno raznolika.

Leže s trebuhom preko žoge lahko opravljamo vaje za hrbtne mišice, predvsem tiste v ledvenem predelu, na katere največkrat žal pozabimo, a so še kako pomembne. V resnici lahko s pomočjo fitnes žoge delamo vaje za vse sklope mišic, tudi za ramena, rame, noge in zadnjico.

2. Za sedenje

Sedenje za računalnikom predstavlja velik napor za našo hrbtenico. V večini se vsi zavedamo, kako nevarna je nepravilna drža, kar pa ne pomeni, da sedimo kaj drugače. Nevede se v trenutku znajdemo v zgrbljenem položaju, hrbtenica je ukrivljena, morda celo povešena vstran.

Sedenje na gimnastični žogi nam ne dopušča, da bi pozabili sedeti zdravo. To pa seveda ne pomeni, da ob tem ne moremo izvajati običajnih del in nalog. Le nekoliko se bomo prilagodili in skozi celoten čas sedenja za računalnikom ohranjali pravi položaj.

3. Za raztezanje

Gimnastična žoga je odlična za raztezanje telesa. Ne glede na to, ali smo se zasedeli za pisalno mizo ali na delovnem mestu zavzeli nek drug statičen položaj, nam bo raztezanje na žogi še kako dobro delo. Tudi doma, predvsem pa v telovadnici, ko bo treba po naporni vadbi raztegniti mišice.

4. Pripomoček za nosečnice

Ženska mora med nosečnostjo paziti na vrsto napora, kar pa ne pomeni, da ne more vaditi. Gimnastična žoga je lahko pri tem v veliko pomoč, saj prevzame ključen del teže telesa in nosečnici kljub vsemu omogoča izvajanje posameznih vaj za ohranjanje forme in dobrega počutja.

5. Za boljše ravnotežje

Uporaba gimnastične žoge je odlična za povečanje gibljivosti telesa, krepitev posameznih sklopov mišic, ki sicer opravljajo pomembno nalogo, a jih premalokrat aktiviramo. Prav iz tega razloga se velikokrat pojavijo bolečine, predvsem v spodnjem delu hrbta.

Trening ravnotežja na gimnastični žogi
Gimnastična žoga je koristen pripomoček za trening ravnotežja.

Z vajami na žogi pa se poleg mišic krepita tudi zaznavanje prostora in občutek za ravnotežje. Pri ravnotežju gre enostavno za trening, enako kot je to primer z vsemi drugimi vajami. Spomnite se, kako ste se kot otrok vozili na rolki, splezali na drevo, hodili po ozki brvi in podobno. Šlo je za trening, ki ga človek skozi odraščanje velikokrat opusti in izgubi vse tisto, kar je njegovo telo nekoč že poznalo.

Zakaj nakupa gimnastične žoge ne boste obžalovali?

Vsaka vrsta vadbe je dobrodošla sama po sebi, ni pa nobene potrebe, da bi se med vadbo mučili na trdih površinah ali iskali drugačne položaje za izvedbo vaj. Z gimnastično žogo se marsikaj močno poenostavi, hkrati pa vaje ostanejo še vedno dovolj intenzivne, da imajo svoj končni učinek.

Ker z vajami na žogi krepimo mišice jedra, to pomeni, da lahko sčasoma vsaj delno, če ne v celoti, odpravimo bolečine v hrbtu. Te se največkrat nanašajo na ledveni predel, obenem pa se sprostijo tudi vrat, ramena in boki. Nakupa fitnes žoge ne boste nikoli obžalovali, koristna pa bo tako za vadbo kot za raztezanje ali zgolj za sedenje.