Napake pri tekaški tehniki

5 pogostih napak pri tekaški tehniki

Tek in treking

S tekom pričnemo že v otroštvu. Kot otroci smo raje tekli kot hodili, saj je bilo bolj zabavno in bolj adrenalinsko, pa tudi večina iger je zahtevala kar nekaj teka. A tekli smo samosvoje, nekateri lepše, drugi malo manj, tudi z brcami v zadnjo plat.

Na ta način se skozi življenje izoblikuje tehnika teka, ki pa največkrat ni pravilna. Bistvo pravilnega teka tiči v boljšem izkoristku vložene energije, manjši utrujenosti ter v izogib nepotrebnim poškodbam in bolečinam. K sreči lahko svojo tehniko izboljšamo ne glede na starost, a se moramo najprej zavedati napak.

1. Predolg korak

Ko nas nekdo opozori, da ne tečemo pravilno, smo morda malce užaljeni, v resnici pa bi morali biti hvaležni, saj nam lahko takšno mnenje, če je strokovno, prihrani marsikatero nevšečnost. Ravno predolg korak je ena tistih napak, ki jih povzroči kar nekaj.

Predolg tekaški korak
Med tekom bodite pozorni, da vaš tekaški korak ne bo predolg.

Pri predolgem koraku pristajamo na peto, kar obremenjuje naše sklepe. V nevarnosti so gležnji, udarci skozi peto pa sežejo tudi precej višje proti hrbtenici in naprej. Da bi izvedli ravno prav dolg korak, moramo s stopalom pristati nekako na sredini, čim bližje težišču.

2. Neustrezna frekvenca koraka

Tudi neustrezna frekvenca koraka pri teku sodi v kategorijo tekaških napak. Ravno prej omenjen predolg korak je posledica frekvence teka. Žal marsikdo razmišlja na način, da bo z daljšimi koraki pretekel več, a je resnica ravno nasprotna.

Konstantno napačen tek na tekača vpliva tako, da se prej utrudi in občuti bolečine v sklepih ter mišicah. Osnovno izhodišče naj bo lovljenje težišča pri pristanku in odrivu, frekvenca pa tako raje višja in s krajšimi koraki.

3. Tek po petah

Obstaja kar nekaj tekaških debat na to temo, a v zadnjem času je zaznati, da vendarle ni vse tako črno in belo. Tek po petah naj bi škodoval sklepom in povzročal poškodbe, tek po prstih pa je za marsikoga nerealen.

Tek po petah
Tek po petah škoduje sklepom in vodi do bolečin ali celo poškodb.

Optimalen tekaški korak je sicer tisti, ki je izveden tako, da tekač pristane na tleh s prvo tretjino stopala kar pa ne pomeni zgolj prstov. V prvi vrsti je treba tehniko teka prilagoditi tako, da se trup pomakne nekoliko naprej.

4. Nepravilna drža telesa

Prav drža telesa je ključna za izvedbo optimalnega tekaškega koraka. Tisti, ki se držijo vzravnano ali so celo nekoliko naslonjeni nazaj, tečejo po petah.

Bodite pozorni na težišče telesa, pozicijo bokov in zgornji del telesa z rahlim naklonom naprej. Pri drži telesa med tekom pa ključno vlogo igrajo tudi usmerjenost pogleda, koncentracija ter ustrezna frekvenca teka.

5. Nepravilna uporaba rok

Roke so pri teku na nek način nihala tekača, ki mu pomagajo ostati v ravnotežju in poiskati optimalno težišče. Na ta način se lažje pride do tekaškega koraka in boljšega izkoristka vložene energije pri samem odrivu.

Roke naj bodo upognjene v kotu 90 stopinj in naj se njihovo gibanje odvija zgolj v ramenskem obroču. Pozabite na izkušnje iz otroštva, ko je silovitejše zamahovanje z rokami prinašalo občutek, da tečemo hitreje. Gibanje rok naj bo čim manj izrazito in ves čas dobro uravnano z gibanjem bokov in nog.

Preberite tudi: 7 bistvenih pravil tekaške tehnike