Vrste električnih koles

5 vrst električnih koles: katero e-kolo izbrati?

Kolesarjenje

Čeprav je ideja o električnih kolesih prisotna že dolgo, so e-kolesa v zadnjem desetletju resnično prišla v ospredje. Zaradi boljše tehnologije, manjših in lažjih baterij z izboljšanim dosegom ter nižjih stroškov so postala primerna izbira za vse več kolesarjev.

V nadaljevanju opisujemo 5 vrst e-koles, vse omenjene vrste pa so na voljo v kolesarski trgovini Extreme Vital. Tam lahko kolesa preizkusite in o izbiri optimalnega e-kolesa pridobite tudi nasvete strokovne ekipe. Njihovo ponudbo električnih koles pa si lahko najprej ogledate kar na spletu.

Povezava: https://www.extremevital.com/sl/kolesa/elektricna-kolesa-c-739.html

1. Električno polnovzmeteno gorsko kolo

Imate najraje poti, ki so razgibane in vsebujejo tudi nekaj tehničnih odsekov? So korenine, kamenje, zahtevni prehodi vaša stvar? Ali se s kolesom nameravate podati tudi na planinske ture? Potem morate izbrati polno vzmeteno električno gorsko kolo. Tudi če ste gorski kolesar, ki si želi več udobja, je vaša izbira lahko točno takšno e-kolo.

Električno kolo Giant Stance E+ 2
Električno kolo Giant Stance E+ 2 (Extremevital.com)

Poleg tega boste s polno vzmetenim gorskim e-kolesom pridobili več oprijema, zaradi nizkega središča pa je kolo tudi dobro uravnoteženo. Tako vam bo gorska e-kolo s polnim vzmetenjem zagotavljalo varnost in omogočalo hitro vožnjo. Večji kot je hod vašega e-kolesa, večje bodo rezerve. Z enduro gorskim e-kolesom lahko raziskujete svoje meje in se podate na največje skoke v Alpah ali v kolesarskem parku.

Električno kolo Specialized Kenevo SL Export Carbon
Električno kolo Specialized Kenevo SL Export Carbon (Extremevital.com)

Če boste izbrali polno vzmeteno gorsko e-kolo zaradi udobja, boste svoje telo razbremenili udarcev. Zahvaljujoč zmogljivemu električnemu pogonu pa boste lahko premagali tudi najbolj strme vzpone. Eden najnovejših modelov na trgu je trenutno Giant Stance E+ 2, ki je ugodnejša izbira tovrstnih koles, posežete pa lahko tudi po dražjih modelih, kot je Specialized Turbo Kenevo SL Expert Carbon.

2. Električno prednjevzmeteno gorsko kolo

Gorsko e-kolo s prednjim vzmetenjem je odlična izbira, če se na izlete najraje odpravljate predvsem po gramoznih poteh, gozdnih stezah in lažjih stezah. Čeprav so vaše poti polne korenin in kamenja, na njih ni velikih stopnic ali grobih kamnitih odsekov. Vaše ture so uravnotežene med vzponi in spusti, spusti so zmerni.

Električno kolo Scott Aspect eRide 920
Električno kolo Scott Aspect eRide 920 (Extremevital.com)

Zaradi togega zadnjega trikotnika na tovrstnem e-kolesu se moč z nog prenaša neposredno na pogon, zato je to gorsko e-kolo na ravnem terenu hitrejše od kolesa s polnovzmetenim pogonom. V primerjavi s kolesom s polnim vzmetenjem je to kolo hitrejše tudi pri vzponih – in ne le zato, ker je lažje, temveč tudi zato, ker se moč ne izgublja zaradi sistema vzmetenja.

3. Električno cestno kolo

Električno cestno oz. dirkalno kolo je kolo, zasnovano za dolge razdalje, gore in zahtevne prelaze. Z njim se je mogoče povzpeti na izjemne višine z minimalnim treningom. Gore in obale tako postanejo dostopne vsem ali skoraj vsem. Takšno kolo ima tanke pnevmatike, njegova teža pa je v primerjavi z drugimi električnimi kolesi majhna.

Električno kolo Specialized Turbo Creo SL Comp Carbon
Električno kolo Specialized Turbo Creo SL Comp Carbon (Extremevital.com)

Športnik mora biti kljub vsemu sposoben električno kolo uporabljati brez pomoči, e-pogon je zgolj pomoč na dolgih razdaljah. Najboljša električna cestna kolesa tehtajo od 9 do 13 kg zaradi uporabe lahkega okvirja (najpogosteje karbonskega) ter izjemno lahkega motorja in baterije (od 4 do 6 kg). Seveda so takšna e-kolesa tudi dražja.

Električno kolo Specialized Turbo Creo SL Expert
Električno kolo Specialized Turbo Creo SL Expert (Extremevital.com)

Eden najnovejših modelov na trgu je trenutno Specialized Turbo Creo SL Comp Carbon, ki je ugodnejša izbira tovrstnih koles, posežete pa lahko tudi po dražjih modelih, kot je Specialized Turbo Creo SL Expert.

4. Električno treking kolo

Z električnimi treking kolesi se lahko zapeljete od mestnih ulic do blagih, dobro urejenih poti. Kjerkoli boste, vas bo takšno e-kolo zaradi številnih naprednih serijskih funkcij spremljalo v udobju, slogu in priročnosti.

Žensko električno kolo Giant Amiti E+ 3
Žensko električno kolo Giant Amiti E+ 3 (Extremevital.com)

Če iščete vsestransko električno kolo, ki se vam bo pridružilo na vsakodnevnih pustolovščinah, saj velja za zmes gorskega in cestnega kolesa, potem je treking e-kolo prava izbira za vas. Svojega lahko izberete tudi v trgovini Extreme Vital. Izbirate med različnimi modeli ženskih in moških e-koles, kot sta na primer žensko e-kolo Giant Amiti E+ 3 in Specialized Turbo Vado 4.0, na voljo v različnih barvah in tudi moški različici, kot vsa e-kolesa v ponudbi omenjene kolesarske trgovine.

5. Otroško električno kolo

Če iščete električno kolo za otroka, ste verjetno že ugotovili, da ga ni tako lahko najti. Čeprav je okoli električnih koles za otroke veliko polemik, obstaja nekaj zares dobrih razlogov za nakup otroškega e-kolesa. Prvi od takšnih je zagotovo gorsko kolesarjenje, saj je naporno. Še posebej, če živite na območju z veliko gorskega terena. Z otroškim gorskim e-kolesom lahko otroku pomagate pri daljših vožnjah z več navpičnimi vzponi, kot bi jih lahko opravil brez kolesa. To je lahko še posebej pomembno za družine, ki se rade podajo na daljše vožnje.

Otroško električno kolo Giant Fathom E+ 3 JR
Otroško električno kolo Giant Fathom E+ 3 JR (Extremevital.com)

Kolesarjenje je tudi odličen način, da se v mesto vozite brez avtomobila, zato svojemu otroku lahko nabavite električno mestno kolo. Za otroke je že kakršna koli vožnja s kolesom lahko počasna in naporna, zlasti če živite na območju z veliko hribi. Za te družine je lahko otroško e-kolo, kot je na primer model Giant Fathom E+ 3 JR, zelo smiselno, saj jim olajša pot v šolo in vožnjo po okolici.