Zmanjšanje stresa

6 razlogov za zmanjšanje stresa

Zdravje

Imate občutek, da slabo obvladujete stres? Ali družina in prijatelji opažajo spremembe v vašem vedenju? Prihajate iz službe izčrpani? Vas pestijo zdravstvene težave? Če ste na vsa ta vprašanja odgovorili pritrdilno, je vašo raven stresa treba obravnavati hitro in resno.

Sposobnost obvladovanja stresa je pomembna veščina, saj lahko stres negativno vpliva na vrsto različnih področij v življenju, vključno z delom, odnosi, zdravjem in delovanjem telesa. Dobro obvladovan stres vam omogoča, da se čustveno, fizično in psihološko soočite z vsakodnevnimi izzivi, v nasprotnem primeru pa se zdijo vaše težave nepremostljive.

Dejstvo je, da je stres sestavni del sodobnega življenja, zato si v nadaljevanju poglejmo šest razlogov, zakaj je zmanjšanje stresa tako pomembno.

1. Zdravje

Stres ima izjemno velik vpliv na telo in zdravje. Glede na študije lahko stres vpliva na celotno telo, od mišično-skeletnega sistema do reproduktivnega sistema, dodatno pa ga poslabšajo razna kronična obolenja.

Stres in težave z zdravjem
Stres je pogost razlog za marsikatere zdravstvene težave.

Stres je tudi sestavni del bolezni srca, povišanega holesterola, sladkorne bolezni, razjed, zmanjšane spolne želje in impotence, poleg tega pa lahko povzroči čustveno prenajedanje in pomanjkanje energije ter motivacije za vadbo. Obvladovanje stresa zagotovo pomeni daljše, srečnejše in bolj zdravo življenje.

2. Samozavest

Občutek nezaupanja, slabe samopodobe in nizke samozavesti je pogost psihološki učinek, do katerega lahko pride, ko smo pod stresom. Ker se nam težave kopičijo in zanje nenehno iščemo ustrezno rešitev, se pri tem pogosto počutimo neuspešno. To pa lahko dolgoročno vpliva tudi na to, kako razmišljamo o sebi.

Če le imate čas za meditacijo in razmišljanje o sebi, ga izkoristite. Na ta način boste našli razumevanje za takšne stvari in spoznali, da so določene stvari enostavno izven vašega nadzora. Če poskrbite za zmanjšanje stresa, boste zagotovo dosegli tudi boljšo samozavest.

3. Delo

Stres na delovnem mestu je danes realnost. Malo je delovnih mest brez kakršne koli oblike stresa, vendar če se kronični stres stopnjuje, to lahko vodi v resne posledice. Kronični stres na delovnem mestu lahko vodi do zmanjšane produktivnosti, zanemarjanja napredovanj in slabih odnosov.

Z obvladovanjem stresa na delovnem mestu, kjer preživite velik del svojega vsakdana, lahko postanete boljši delavec, sodelavec ali nadzornik. Stremite torej k temu, da stres odpravite ali vsaj zmanjšate. Ne obremenjujte se s stvarmi, na katere nimate vpliva.

4. Starševstvo

Starševstvo je izjemno zahtevno in ni ga starša na našem planetu, ki ne bi doživel določene stopnje stresa. In če lahko obvladate stres, boste postali tudi boljši in srečnejši oče oziroma mati.

Stres v družini
Stres v družini lahko negativno vpliva na obnašanje otroka.

Obvladovanje stresa vam daje več potrpljenja, tolerance in sposobnosti za premagovanje vseh izzivov, ki jih prinaša vzgoja otrok. Poleg tega pa boste z zmanjšanjem stresa svoje otroke lažje naučili obvladovati stres.

5. Odnosi

Stres zagotovo vpliva tudi na naše odnose. Sami dobro veste, da je težje preživljati čas s svojimi ljubljenimi, če ste pod stresom. Rezultat tega so pogosti prepiri med partnerjema, namesto da bi med seboj učinkovito komunicirala. Če stresa ne obvladate, bodo odnosi zagotovo trpeli, prav tako pa tudi vsi bližnji, ki vam morda želijo pri tem pomagati.

6. Splošna raven sreče

Kronični stres pogosto poveča verjetnost za pojav depresije, tesnobe ali drugih duševnih težav. Ko nekdo obvladuje stres, občuti bistveno manj težav zaradi življenjskih izzivov, manj skrbi za prihodnost in se na splošno bolje počuti. Zato vas zmožnost zmanjševanja stresa z uporabo učinkovitih veščin in tehnik obvladovanja lahko naredi srečnejšega in bolj zdravega posameznika.

Morda se stres zdi neizogiben, vendar se s svojimi izzivi ne soočate sami. Obvladovanja stresa se je mogoče naučiti, zato s tem ne odlašajte, saj vam bo zagotovo olajšalo in izboljšalo življenje.