Spletni nakup kolesa

Ultimativni vodič za spletni nakup kolesa

Kolesarjenje

Brez kolesa v Sloveniji praktično ne gre, zato ne preseneča, da smo skorajda vsi lastniki takšnega ali drugačnega kolesa. Kolo nas spremlja že od malih nog, ko se skozi igro naučimo obvladovati ravnotežje, spoznamo cestno prometne predpise in se pripravimo na prehod v svet odraslih tudi na tem področju.

Je pa na trgu ogromno različnih vrst in oblik koles, zato moramo v prvi vrsti izbrati tisto pravo zase. V trgovini Extreme Vital to ne bo težko, saj imajo na voljo dejansko vse vrste koles, ne glede na starost ali zahtevnost kupca, ki morda želi narediti tudi nekaj bolj tekmovalnih kilometrov.

Extreme Vital ima specializirane trgovine na voljo v več mestih po Sloveniji, poleg tega pa omogoča tudi enostaven nakup kolesa prek spleta. Vsekakor vam priporočamo, da se pred spletnim naročilom oglasite v kateri izmed njihovih kolesarskih trgovin, si kolo ogledate v živo in ga tudi preizkusite.

Mestna kolesa

Mestna kolesa so sila priljubljena, še posebej v mestnih središčih, kjer ob določenih urah nastajajo prometne konice in je tako potovanje s kolesom mnogo hitrejše in bolj učinkovito. Ob tem poskrbimo tudi za svoje zdravje in se zabavamo ob vijuganju po mestnih ulicah.

Mestno kolo Bottecchia 212 L 28" EQ 7P (2023)
Mestno kolo Bottecchia 212 L 28″ EQ 7P (Extremevital.com)

Posebnost mestnega kolesa je v njegovem udobju, saj je zasnovano tako, da je vožnja z njim nadvse prijetna, obenem pa ima nameščene kar nekaj dodatne opreme, ki je potrebna, da naša oblačila ostanejo čista, da imamo na voljo dodaten prostor za prtljago in dodatne varnostne elemente, kot so odsevniki in zvonec.

Gorska kolesa

Za gorska kolesa je značilno, da so bolj robustna, imajo nameščene manj dodatne opreme in s svojimi širokimi gumami skrbijo za dober oprijem na neravnih podlagah. Takšna kolesa niso namenjena doseganju visokih hitrosti na cesti, ampak vožnji po naravnih terenih, pri čemer še kako prav pridejo blažilci, nameščeni vsaj na srednjih vilicah.

Moško gorsko kolo Giant XTC Advanced 29 2 (2023)
Moško gorsko kolo Giant XTC Advanced 29 2 (Extremevital.com)

Ker gre pri gorskem kolesarjenju za precej strmih vzponov in spustov, je na voljo dovolj prestav, ki poskrbijo za boljši prenos in izkoristek moči. Gorska kolesa so priljubljena tudi za vožnjo po mestu in drugod, a zahtevajo nekaj več moči in ne nudijo toliko udobja kot mestna kolesa.

Cestna kolesa

Cestna kolesa so namenjena cestnim kolesarjem. Gre za zelo lahka kolesa, ki navadno nimajo veliko dodatne opreme in so namenjena hitri vožnji po asfaltu. Nameščene imajo zelo tanke gume, položaj na kolesu pa je manj udoben kot pri drugih vrstah koles. Cestno kolo si omislijo amaterski rekreativci in tekmovalci, ki želijo izboljšati svojo pripravljenost na kolesu in se morda udeležiti tudi tekmovanja.

Žensko cestno kolo Specialized Roubaix Sport (2023)
Žensko cestno kolo Specialized Roubaix Sport (Extremevital.com)

Še ena značilnost cestnih koles je krmilo zavite oblike, za vožnjo na takšnem kolesu pa je priporočljivo nakupiti tudi ustrezno kolesarsko opremo, ki poskrbi za nekaj več udobja in varnosti na cesti. Za tiste, ki si želijo kolesariti po cesti in občasno zaviti še na kakšne makadamske poti, pa so na voljo gravel kolesa, alternativno tudi treking kolesa.

Električna kolesa

Pred časom so bila električna kolesa označena kot kolesa za tiste, ki pri kolesarjenju niso najbolj vztrajni, a je to seveda precej daleč od resnice. Električno kolo ne pelje samo od sebe, ampak le pomaga pri zahtevnejših vzponih in na daljših razdaljah. Na ta način kolesar lahko prevozi in vidi več ter se brezskrbno poda na terene, ki jih sicer ne bi premagal.

Žensko električno kolo Specialized Turbo Vado 3.0 ST (2023)
Žensko električno kolo Specialized Turbo Vado 3.0 ST (Extremevital.com)

Na voljo so različna električna kolesa, na primer cestna, gorska, mestna in otroška. Tudi otrok bo na električnem kolesu lažje sledil svojim staršem in prekolesaril precej več, kot bi prekolesaril na klasičnem kolesu. Cene koles se močno razlikujejo, nanje pa vpliva znamka proizvajalca, moč baterije, kakovost materialov, električni pogon in drugo.

Poganjalci in otroška kolesa

Vsaka dobro založena trgovina s kolesi ima na voljo tudi otroška kolesa. Če smo bili sami vajeni začetkov na triciklih in kolesih s pomožnimi koleščki, pa je danes vsekakor bolje svojemu malčku kupiti poganjalca. Gre za kolo brez pedal, pri čemer ima otrok ves čas stik s tlemi in se tako povsem brez težav in padcev uči loviti ravnotežje.

Otroški poganjalec Early Rider Big Foot 12" (2023)
Otroški poganjalec Early Rider Big Foot 12″ (Extremevital.com)

Prehod na pravo kolo je na ta način mnogo enostavnejši, vožnja pa precej bolj zabavna in poučna. Kasneje se otroku kupi ustrezno veliko kolo, ki pa naj nima za osnovo otrokove starosti, pač pa višino. Pri tem se je vedno dobro posvetovati še s prodajalcem na prodajnem mestu.

Kolesarska oprema

Vsak kolesar potrebuje nekaj kolesarske opreme. V smislu varnosti so to kolesarska čelada, odsevni elementi, rokavice, kolesarska očala in oblačila. Tudi o kolesarskih čevljih ne bi bilo slabo razmisliti, še posebej v primeru cestnega ali gorskega kolesarjenja. Prav tako ne sme manjkati dodatna oprema za kolo, ki ima največjo ponudbo na področju mestnih koles.

Kolesarska torba Topeak MTS TrunkBag DXP Strap Mount
Kolesarska torba Topeak MTS TrunkBag DXP Strap Mount (Extremevital.com)

Za mestno kolo velja, da še kako prav pride kakšna košara, pri cestnem kolesu ne smete pozabiti na bidon za vodo. Za neprijetne situacije poskrbite s tlačilko in rezervno zračnico, za varnejšo vožnjo z ogledali, za varnost kolesa pa s kakovostno ključavnico. V trgovini Extreme Vital je na voljo zares bogat nabor dodatne opreme kot tudi oblačil za vse vrste kolesarjev.

Kako se lotiti nakupa kolesa?

Kolesa vsekakor ne gre kupovati na pamet. Čeprav je v današnjem času izjemno priljubljeno kupovati prek spleta in so nam na ta način na voljo tudi kolesa, pa je obvezno kolo treba najprej preizkusiti v živo. V trgovini, na licu mesta, kjer se prepričate, da je kolo zares pravo za vas.

In zakaj sploh kupiti kolo prek spleta? Spletni nakup kolesa je lahko precej ugodnejši, na voljo pa so tudi dodatni popusti in akcije. Enako, kot za kolo, pa velja tudi za nakup kolesarske čelade ali čevljev. Vso opremo in oblačila pred nakupom preizkusite v živo. Pri čevljih upoštevajte še kolesarske nogavice, pri čeladi pa preverite, da poseduje vse ustrezne varnostne certifikate.