Padec med tekom

Kako se izogniti padcu med tekom?

Tek in treking

Čeprav tek ni kontaktni šport, veliko tekačev pade in se precej udari, nekateri se celo huje poškodujejo. Včasih se lahko zgodi nesrečno naključje, da tekača poruši druga oseba ali situacija – kolesar, drug tekač ali slabe razmere.

Spet drugič pa se zgodi, da ste sami nerodni. Ne glede na izvor padca obstajajo načini, kako se mu izogniti med tekom, dobro pa je tudi vedeti, kako ublažiti padec, če se mu zares ne moremo izogniti. Načrtovanje teka in poti vnaprej ter poznavanje nekaj strategij, ki jih je treba upoštevati pri teku, vam lahko pomaga, da med vadbo ostanete varni. Upoštevajte spodnjih 7 nasvetov in tako preprečite padce in s tem možnost resnih poškodb med tekom.

1. Glavo pokonci!

Ko tečete po cesti, imejte dvignjeno glavo in glejte naprej (opazujte okolico vsaj 10 do 20 metrov pred sabo), da boste videli, kaj vas čaka. Poskusite se izogniti pogledu na svoje noge ali na pločnik neposredno pred vami. To ni pomembno le za vašo varnost, temveč tudi za pravilno tehniko teka.

2. Pazite na skale in spolzke površine

Čeprav je pomembno, da na cesti ohranjate glavo pokonci in ste pozorni, boste na skalnatih ali neravnih površinah morda morali uporabiti nekoliko drugačno strategijo. Med tekom po razgibani poti morate na primer paziti na pot in ovire na njej, ki so lahko nekaj metrov pred vami.

To lahko pomeni, da morate biti nekoliko manj osredotočeni na sam tek in bolj na samo progo. Medtem ko boste nekatere ovire morda videli že od daleč, pa majhne luknje, korenine, veje in spolzke skale verjetno ne bodo vidne, dokler ne boste skoraj pri njih.

3. Čevlje si dobro zatisnite

Dobro zavezani tekaški čevlji se mogoče slišijo samoumevni, vendar ni redek pojav opaziti tekače z visečimi vezalkami. Večina vezalk na tekaških čevljih je zelo dolgih, zato jih varno dvakrat zavežite in dobro zatisnite.

Zavezovanje vezalk na tekaških čevljih
Zavezovanju vezalk na tekaških čevljih posvetite posebno pozornost.

Prepričajte se, da so vezalke varno in dovolj trdno zavezane. Če lahko tekaške copate snamete in si jih spet obujete, ne da bi jih razvezali, vezalke nikakor niso dovolj trdno zavezane. Vezalke morajo biti zavezane tako tesno, da lahko pod vozel potisnete le en ali dva prsta. V kolikor lahko pod njo spravite nekaj prstov, jih zavežite tesneje.

Če se vam zdi, da se vam vezalke pogosto razvezujejo, razmislite o nakupu vezalk, namenjenih triatloncem. Obstajajo različni modeli vezalk, najpomembneje pa je, da vam te držijo čevlje na nogah, ne da bi dolgi konci viseli s čevljev in se vam med tekom zapletali pod nogami.

4. Poskrbite za ustrezno tekaško opremo

Da bi preprečili padce in zmanjšali poškodbe zaradi njih, uporabljajte pametno tekaško opremo, zasnovano posebej za vaše tekaške razmere. Ne pozabite tudi na dejstvo, da je potrebno tekaške čevlje menjati najmanj na vsaki dve leti oz. takoj, ko se ti obrabijo in ne služijo več optimalno.

Če torej tečete po cestnih ali makadamskih poteh, si omislite za te površine ustrezne tekaške copate. Dobri tekaški čevlji imajo precejšnjo pokritost okoli prstov za zaščito stopal in dober podplat, ki vam pomaga pri varnem in nedrsečem teku na nekoliko spolzkih površinah.

5. Pametno hidriranje

Zaradi gneče in mokrega, spolzkega pločnika so postajališča za hidracijo še eno od pogostih območij, kjer se lahko poškodujete. Pazite na dejstvo, da se tekači med tekom oz. tekmo na postajališčih za vodo nenadoma ustavijo.

Čeprav je na postajališču za vodo morda dovoljeno vreči kozarček na tla, ga poskusite vreči tja, kjer drugi tekači ne bodo tekli. Tudi ko niste na tekmi oz. skupinskem teku, ne pozabite na hidracijo ob daljšem teku. Najbolje je, da se ob pitju varno ustavite, če tega nočete, pa lahko pijete tudi med tekom, le zelo pozorni bodite na tekaško progo in ne na steklenico vode.

6. Izogibajte se nočnemu teku

Če se le da, nikar ne tecite ponoči, zlasti ne na neznanem območju. Zaradi današnjega natrpanega urnika ima veliko ljudi čas za tek le zvečer ali zgodaj zjutraj.

Če se teku po temi ne morete izogniti, obvezno poskrbite za svojo varnost – izberite znano pot, da boste vedeli, kje so ovire na njej, in se ustrezno oblecite oz. si nadenite odsevnike, da boste vidni. Zelo priporočljivo je nositi naglavno svetilko, ki vam olajša tek z ročno svetilko in dobro osvetli pot pred vami.

7. Bodite še posebej previdni, ko tečete po klancu navzdol

Pri teku navzdol je večja verjetnost, da boste padli. Ko se spuščate po hribu navzdol, ste namreč nagnjeni k večjemu in težjemu koraku, zaradi česar lahko izgubite nadzor in padete. Ne pozabite na nižjo hitrost in pokrčena kolena. Pomembno je tudi, da imate dvignjeno glavo, da pravočasno opazite ovire in se jim izognete.

Ob teku po klancu navzdol torej ohranite kratek korak, da boste ohranili nadzor nad tekom. Še posebej morate biti zelo previdni, če tečete po neravnih površinah, kot so gozdne ali makadamske poti, saj je to nevarna kombinacija za tekače, pogosti so zdrsi in spotikanje ob kamenje ter korenine.