Nakup smučarskih palic

Izbira smučarskih palic: katere bodo prave?

Zimski športi

Bliža se smučarska sezona in zopet je prišel čas, ko je potrebno preveriti, ali bo smučarska oprema zdržala še eno sezono. Od vseh kosov opreme so smučarske palice za marsikoga najmanj pomembne, vendar je v realnosti situacija popolnoma drugačna.

Smučarske palice so ključnega pomena za varno in udobno smučanje, zato je pomembno, da so dovolj močne, dovolj lahke, da se vaše roke prehitro ne utrudijo, in da so tudi dovolj prožne, da prenesejo vse udarce.

Če ste na smučeh šele začetnik, je za vas dober praktično vsak par smučarskih palic, ki ustreza vaši višini. Ko pa postanete bolj izkušeni, lahko preizkusite tudi različne materiale, ki nudijo optimalno razmerje med trdoto in težo. Ne glede na to pa je pri izbiri pravih smučarskih palic potrebno pomisliti na nekatere pomembne dejavnike.

Dolžina smučarskih palic

Dolžina smučarskih palicDa boste ugotovili, ali vam smučarska palica ustreza ali ne, je najbolje, da ste obuti v čevlje ali celo v smučarske čevlje. Palice obrnite navpično navzdol, tako da je ročaj palic v stiku s tlemi, vi pa jih primite tik pod krpljicami. Kot v komolcu bi moral biti v tem položaju 90 °.

Če je kot v komolcu manjši od 90 °, preizkusite krajše palice, če pa je kot večji, boste potrebovali daljše palice. Velikost smučarskih palic se običajno povečuje po 5 cm, če pa se nahajate nekje vmes, raje izberite krajše.

Za lažjo orientacijo vam predstavljamo teoretične vrednosti dolžine smučarskih palic glede na telesno višino smučarja, ki pa jih je seveda potrebno pred nakupom preizkusiti tudi v praksi.

Višina smučarja (cm) Dolžina palic (cm)
106 in manj 75
111 80
116 80
121 85
127 90
132 90
137 95
142 100
147 105
152 105
157 110
162 115
167 115
172 120
177 125
182 125
187 130
193 135
198 in več 140

Za smučanje v snežnih parkih se priporočajo vsaj za 5 cm krajše smučarske palice od teoretičnih vrednosti v zgornji razpredelnici.

Trak smučarskih palic

Večina smučarskih palic uporablja prožni najlonski trak za zapestje. Njegova najpomembnejša naloga je, da v primeru, ko izgubite opijem palice, le ta ostane ob vaši roki. Tudi če padete, bodo palice ostale ob vas in jih tako ne bo potrebno iskati daleč naokoli v snegu.

Smučarske palice Leki Spark Lite S
Smučarske palice Leki Spark Lite S (Extremevital.com)

Ob pravilni uporabi smučarskih palic je pomembno, da gredo vaše dlani od spodaj navzgor skozi trak, nato pa oprimete ročaj palice preko traku. Ko boste preizkušali smučarske palice v trgovini, je pametno vzeti s seboj tudi smučarske rokavice, saj se boste tako na licu mesta prepričali, da tudi med smučanjem ne boste imeli težav pri oprijemu smučarskih palic.

Nekatere smučarske palice imajo snemljive in izjemno odporne trakove, ki se s posebnim mehanizmom lahko zelo hitro preklopijo v in iz ročaja.

Smučarske krpljice

Smučarske krpljice so plastični diski oziroma krogci, ki so običajno v obliki snežinke in se nahajajo na spodnjem delu smučarskih palic. Njihova glavna funkcija je, da se palice ne pogreznejo pregloboko v sneg.

Smučarske palice Fischer Unlimited Yellow
Smučarske palice Fischer Unlimited Yellow (Extremevital.com)

Pri izbiri ustreznih smučarskih palic je potrebno upoštevati, da je potrebno za pršič uporabiti večje krpljice, za urejena smučišča in trde podlage pa so primernejše manjše krpljice. Nekatere smučarske palice imajo možnost menjave krpljic, ki so lahko že priložene k palicam ali pa jih je mogoče dokupiti.

Teleskopske smučarske palice

Teleskopske smučarske palice so primerne za turne smučarje. Omogočajo vam, da jih lahko med vzpenjanjem na hrib podaljšate, ko pa se spuščate, jih lahko skrajšate. Nekatere modele tovrstnih palic je mogoče podaljšati in vertikalno združiti ter jih tako lahko uporabite tudi kot plazovno sondo.

Turne palice G3 Via 115-145 cm
Turne palice G3 Via 115-145 cm (Extremevital.com)

Če se odločite za nakup teleskopskih palic, se pred tem prepričajte, da jih lahko podaljšujete ali skrajšujete na katero koli višino med pasom in podpazduho, saj vam bodo le na ta način omogočale učinkovito vzpenjanje ter prijetno smučanje v dolino.