Palice za alpsko smučanje

Palice za alpsko smučanje: dobro je vedeti

Zimski športi

Ne glede na to, ali ste začetnik ali izkušen smučar, so prave smučarske palice bistvenega pomena za dobro smučarsko izkušnjo. Palice za alpsko smučanje so posebej zasnovane za smučanje in seveda niso primerne za pohodništvo ali tek na smučeh. So trdnejše in bolj toge kot druge vrste palic. Prav zato med gibanjem bolje podpirajo težo vašega telesa.

Imajo tudi ostrejše konice, ki zagotavljajo boljši oprijem ne glede na strukturo snega, ki je lahko mehkejša, trša ali izrazito ledena. Palice za alpsko smučanje so običajno izdelane iz aluminija ali ogljikovih vlaken in so lahke, vendar dovolj močne, da prenesejo vse pritiske na smučišču.

Izbira smučarskih palic glede na višino

Pri izbiri ustreznih palic za alpsko smučanje glede na vašo višino ni univerzalnega odgovora. Najboljši način za določitev velikosti palic, ki jih potrebujete, je naslednji. Izmerite dolžino roke od zapestja do rame in nato odštejete 5 cm. Tako boste dobili približno dolžino ustrezne smučarske palice.

Moške smučarske palice Leki WCR TBS SL 3D (2023)
Moške smučarske palice Leki WCR TBS SL 3D (Extremevital.com)

Ta mora nuditi dober občutek in segati do tal, ko jo držite pred seboj z rokami, upognjenimi za 90 stopinj. Če želite natančnejšo meritev, se raje posvetujte s strokovnjakom, ki vam bo na podlagi vaše višine in drugih dejavnikov, kot sta slog smučanja in vrsta terena, določil natančno meritev.

Materiali, iz katerih so izdelane smučarske palice

Aluminij je zaradi svoje trdnosti in vzdržljivosti daleč najbolj priljubljen material, ki se uporablja pri izdelavi smučarskih palic. Vse pogosteje se uporabljajo tudi ogljikova vlakna, vendar zaradi svoje cene običajno le v modelih višjega cenovnega razreda.

Poleg tega nekateri proizvajalci ponujajo kompozitne materiale, kot sta kevlar ali ogljikovo jeklo, ki zagotavljajo dodatno trdnost, ne da bi povečali težo. Dejstvo je, da tehnologija izdelave in materiali hitro napredujejo, zato je dobro redno spremljati novitete s tega področja. Vendarle pa za izbiro smučarskih palic v rekreativne namene verjetno ne bo treba poznati prav vseh detajlov.

Kje kupiti smučarske palice?

Smučarske palice, kot tudi vso preostalo smučarsko opremo, je najbolje kupiti v trgovini z zimsko športno opremo, ki je dobro založena z njo. To pomeni, da poleg različnih reči ne prodaja samo dva smučarska kompleta, pač pa ima na voljo različne znamke in modele, med katerimi je mnogo lažje izbrati ustrezne rešitve zase.

Ženske smučarske palice Leki Carbon 14 3D (2023)
Ženske smučarske palice Leki Carbon 14 3D (Extremevital.com)

Extreme Vital je zagotovo specializirana športna trgovina, ki ji lahko zaupate, saj ima poleg smuči in smučarskih čevljev ter oblačil na voljo tudi smučarske palice za alpsko smučanje. Med njimi boste hitro prepoznali svetovno priznane blagovne znamke, kot so Atomic, Salomon, K2, Leki in druge.

Koliko odšteti za smučarske palice?

Kot je to primer pri nakupu drugih reči, je tudi na tem področju moč najti palice po zelo različnih cenah. Sploh ni nujno kupiti tiste najdražje, da boste lahko rekli, da gre za kakovostne palice. Tudi nekoliko cenejše so lahko prav tako dobre, le vedeti morate, kaj primete v roke.

Pri tem vam lahko pomaga tudi izkušen prodajalec, ki o prodajnem artiklu zagotovo ve vse, kar je treba. Zanimali vas bodo materiali, barve in oprijem. Ta je še kako pomemben, zato palice vedno preizkusite še s smučarskimi rokavicami, ki jih boste uporabljali na smučišču.

Modeli za vse okuse

V trgovini Extreme Vital boste našli smučarske palice za vse okuse. Moške, ženske in otroške. Ker imate pri sebi zagotovo izbrano svojo priljubljeno barvo, boste želeli kombinirati palice tako, da se bodo ujemale s smučmi in preostalo smučarsko opremo.

Otroške smučarske palice Leki WCR Lite GS 3D (2023)
Otroške smučarske palice Leki WCR Lite GS 3D (Extremevital.com)

Seveda je pomembno tudi, kako smo na smučišču videti. In to ne zgolj zaradi drugih. Pomembno je zaradi nas samih, saj se ob ustrezni opremi počutimo bolj samozavestni, kar se odrazi tudi pri smučanju.

Palice za turno smučanje

Ljubitelji narave, miru in adrenalina se radi podajo na turno smučanje. Oprema se v tem primeru precej razlikuje od alpske, zato ni nič nenavadnega, da na vrsto pridejo še druge palice. Takšne za turno smučanje. In v čem se razlikujejo?

Ker turna smuka poteka na zahtevnih terenih, kjer je največkrat pod smučmi precej pršiča in globok sneg, se morajo tem razmeram prilagoditi tudi palice. Palice za turno smučanje morajo biti lahke, obenem pa toge in trpežne. Prav tako je pomembna prilagodljivost. Takšne palice lahko zložimo in pospravimo, da nas ne motijo pri prenašanju. Da so koristne v globokem snegu, morajo imeti tudi posebne krpljice. Najboljše so takšne, ki omogočajo enostavno zamenjavo.