Joga za nosečnice

Joga za nosečnice: 5 razlogov ZA

Prosti čas

Nekateri menijo, da se mora ženska v nosečnosti povsem ustaviti in biti previdna, da ne bi šlo karkoli narobe. V resnici pa mora bodoča mamica poskrbeti za dovolj gibanja in ustrezno vadbo, ki ji bo pomagala telo pripraviti na zahteven trenutek – porod. In joga je ena izmed vadb, ki je za nosečnice zelo priporočljiva.

Za razliko od nekaterih drugih načinov telesne vadbe je joga do telesa nosečnice precej bolj prijazna. V času nosečnosti se vaše telo zelo spremeni. Čeprav je pomembno, da v tem času ostanete telesno aktivni, so vrste vadbe, ki jih lahko izvajate, pogosto omejene. Joga je ena od vrst vadbe, ki jo nosečnice lahko izvajajo varno in učinkovito. Tukaj je pet prednosti joge za nosečnice.

1. Izboljšana gibljivost

Med nosečnostjo so sklepi in vezi bolj ohlapni zaradi hormonov, kot je relaksin, kar telesu omogoča, da se prilagodi rasti otroka. Z vadbo joge lahko izboljšate gibljivost bokov in spodnjega dela hrbta, hkrati pa krepite mišice jedra, ki podpirajo hrbtenico in medenico. To lahko pripomore k zmanjšanju bolečin in nelagodja med nosečnostjo.

Prenatalna joga - ohranjanje gibljivosti
Prenatalna joga za ohranjanje gibljivosti med nosečnostjo.

Prav bolečine medeničnega obroča so pogosta težava nosečnic. Te so lahko celo tako hude, da nosečnici precej otežijo normalno funkcioniranje. Pojavijo se različne težave, kot na primer partnerske težave, depresija in težave pri opravljanju osnovnih gospodinjskih opravil.

2. Zmanjšanje ravni stresa

Vadba joge lahko pomaga zmanjšati stres, saj z dihalnimi vajami, meditacijo in zavestnim gibanjem spodbuja sproščanje. Poleg zmanjšanja ravni stresa med nosečnostjo lahko redna vadba joge pomaga tudi pri okrevanju po porodu, saj vam pomaga naučiti se, kako bolje obvladovati stres po prihodu otroka.

3. Krepitev mišic

Redna vadba nežnih položajev prenatalne joge lahko pomaga okrepiti ključne mišice v pripravah na porod in okrevanje po porodu. Pomembno je opozoriti, da se je nekaterim položajem med nosečnostjo treba izogibati zaradi nevarnosti poškodb ali ogrožanja zdravja ali razvoja otroka, vendar pa je večina položajev varnih, če jih seveda izvajate v pravilni obliki in pod vodstvom izkušenega inštruktorja, ki pozna položaje prenatalne joge.

4. Izboljšana kakovost spanja

Pogosta težava nosečnic so težave s spanjem zaradi fizičnega nelagodja ali čustvene stiske, povezane z nosečnostjo, kot je tesnoba zaradi odgovornosti, ki jo prinaša starševstvo ali strah pred zapleti med porodom.

Izvajanje položajev obnovitvene joge pred spanjem lahko pomaga izboljšati kakovost spanja, saj pred spanjem umiri um in telo, tako da se zjutraj zbudite sveži in ne izčrpani zaradi premetavanja vso noč. K izboljšanju kakovosti spanja pripomore tudi kombinacija vadbe z ustrezno prehrano.

5. Izboljšan partnerski odnos

Za mnoge pare je skupna vadba predporodne joge priložnost za okrepljeno povezanost v tem posebnem obdobju pred porodom. To ni le priložnost za telesno povezanost med partnerjema (ki je dokazano koristna za izboljšanje komunikacije med nosečnostjo), ampak tudi za skupne izkušnje, ki jih bosta lahko z veseljem spremljala po otrokovem rojstvu.

Telesne in psihološke koristi joge

Joga je torej odličen način za nosečnice, da ostanejo fit, ne da bi pri tem preveč obremenjevale svoje telo v tem posebnem življenjskem obdobju. Joga ne prinaša le številnih telesnih koristi, kot so izboljšana gibljivost, mišična moč in kakovost spanja.

Poskrbi tudi za psihološke in druge koristi, kot so nižja raven stresa in boljše izkušnje s partnerjem v času nosečnosti. Če iščete načine, kako ostati aktivni med nosečnostjo, poskusite s prenatalno jogo.

S pravilno izvedbo pod budnim očesom izkušenega inštruktorja boste zagotovo izkoristili vse čudovite prednosti, ki jih prinaša ta edinstvena vadba.