Oblačila za tek

Oblačila za tek: kaj vse boste potrebovali?

Tek in treking

Vsak pravi tekač ima v svoji garderobi ustrezna tekaška oblačila in dodatke za tek, ne glede na to, na kateri stopnji svojega teka je. Ni pomembno, ali tečete maraton ali zgolj nekaj kilometrov po parku. Oblačila in druga oprema pomembno vplivajo na vašo zmogljivost in udobje med aktivnostjo.

In kaj je tisto, kar si mora od tekaških oblačil omisliti vsak tekač? Čeprav sprva pomislimo le na tekaško obutev, majico in kratke hlače, pa vsekakor to še zdaleč ni vse. Prav tako je pomembno spoznanje, da tekači ne tečejo zgolj poleti, ampak tudi jeseni in pozimi.

Tekaške majice in kratke hlače

Praviloma bi moral imeti vsak tekač v svoji omari več tekaških majic s kratkimi in dolgimi rokavi ter tekaških kratkih hlač. Majice z dolgimi rokavi so kot nalašč za nekoliko hladnejše dni, med zimskim tekom pa pomagajo ohranjati toplo jedro telesa. In ne gre zgolj za zimo. Tudi tek v dežju ali zgodnjih jutranjih urah običajno poteka v nižjih temperaturah.

Moška kratka in dolga majica za tek Under Armour Run Anywhere
Moška kratka in dolga majica za tek Under Armour Run Anywhere (Extremevital.com)

V hladnejših in vetrovnih dneh se tekač zaščiti tudi z vetrovko ali lahko tekaško jakno. Pomembne so še tekaške hlače, ki omogočajo prosto gibanje nog. Nemalokrat se tekač ušteje pri uporabi hlač, kar kasneje obžaluje, saj ga med tekom ves čas »reže« in moti, rezultat pa so lahko tudi odrgnine in vnetja na notranji strani stegen.

Glede na vreme boste potrebovali daljše in krajše kratke hlače, vedno pa izbirajte materiale, ki dihajo, kot sta spandeks ali poliester, saj hitro odvajajo znoj s telesa. Za jesensko-zimski del si boste verjetno omislili tople dolge tekaške hlače.

Tekaške nogavice

Zelo pomembne so tudi tekaške nogavice, ki se razlikujejo glede na letni čas. V zimskih mesecih je pametno nositi debelejše nogavice iz volne (ali drugega materiala, ki zadržuje toploto) in segajo nad gležnje. Ker pa se telo tekača poti ne glede na zunanje temperature, je seveda treba vedno misliti na materiale, ki znajo zadržati toploto in obenem odvesti znoj od kože.

Ženske tekaške kompresijske nogavice CEP Run
Ženske tekaške kompresijske nogavice CEP Run (Extremevital.com)

V poletnih mesecih izberite lažje bombažne nogavice, ki ne bodo pregrele vaših nog in bodo hitro odvajale vlago. Pomembno je tudi, da se nogavice pravilno prilegajo, da med tekom ne povzročajo odrgnin. V ta namen so izdelovalci te opreme poskrbeli za brezšivne nogavice, ki nimajo grobih robov.

Druga oblačila in dodatki

Poleg majic, kratkih hlač in nogavic je še nekaj drugih kosov tekaških oblačil in dodatkov, ki jih mora imeti v svoji omari vsak tekač. Sem spadajo različne kape. In ne govorimo zgolj o zimskih, kjer bi omenili še tople rokavice. Kapa ali naglavni trak z vizirjem, ki ščiti pred sončnimi žarki, bo poleti še kako dobrodošel kos opreme za tek.

Tekaška kapa z vizirjem Compressport Visor Ultralight
Tekaška kapa z vizirjem Compressport Visor Ultralight (Extremevital.com)

V poletnem obdobju so zelo priročni tudi naglavni trakovi (za preprečevanje kapljanja znoja v oči), lahka vetrovka pa bo poskrbela za prijetnejši tek, ko bo zunaj hladen vetrič. Pred odhodom na tek se premišljeno oblecite in nase ne navlecite preveč plasti oblačil, saj tako otežujete odvajanje znoja od telesa, ki se zaradi tega pregreva. Posledično se skrajša čas vadbe, kasneje pa se lahko premočeni tudi prehladite.

Tek je izjemno koristna rekreacija, še posebej če ste nanj dobro pripravljeni. Če boste imeli v omari vsa osnovna tekaška oblačila in dodatke, se boste lahko neobremenjeno podali na vsak tek na prostem, naj bo dež ali sonce, ne da bi se počutili kakorkoli omejeni zaradi tega. In ne glejte vedno samo na ceno, pač pa naj bo pri nakupu prej vodilo kakovost materialov. Vlaganje v kakovostna oblačila za tek se vam bo vsekakor obrestovalo.

Preberite tudi: 5 napak pri izbiri tekaških oblačil