Prehranski dodatki za tekače

Prehranski dodatki za tekače: kaj izbrati?

Športna prehrana

Redno ukvarjanje s športom in rekreacijo je ključnega pomena za ohranjanje vitalnosti in zdravja. Še posebej tek se izkaže za idealen način rekreacije, s katero ubežimo stresu in poskrbimo za močno in zdravo srce, dobro telesno kondicijo in psihološko zdravje. V tem primeru je pomembno, da se tekač zdravo in uravnoteženo prehranjuje, saj le tako lahko v celoti izkoristi potencial svojega treninga.

Kaj pa prehranska dopolnila? Ker je na voljo toliko možnosti, je včasih težko vedeti, katera so za vas najprimernejša. Spodaj je seznam najbolj priljubljenih prehranskih dodatkov, ki jih uporabljajo tekači in so v resnici kar nujni za ustrezen napredek in regeneracijo. Samo s hrano vsega potrebnega telo žal ne prejme.

Energijske ploščice in energijski geli

Energijske ploščice in energijski geli sodijo med najbolj priljubljene prehranske dodatke za tekače, saj zagotavljajo hiter dostop do zalog energije, ki tekaču pomaga, da je pri dolgem teku ali intenzivni vadbi ves čas dovolj pri močeh.

Energijske ploščice Science in Sport GO BAKE (50g)
Energijske ploščice Science in Sport GO BAKE – 50g (Extremevital.com)

Med naporno vadbo lahko pomagajo nadomestiti tudi izgubljene elektrolite, zato pred nakupom vedno preverite, kaj posamezen izdelek vsebuje in obljublja. Najbolje je, da te dodatke zaužijete med 30 in 60 minutami pred tekom in/ali po potrebi med tekom.

Izotonični napitki

Izotonični napitki so namenjeni nadomeščanju izgubljenih tekočin in elektrolitov, ki jih med vadbo izgubite z znojenjem. Ti napitki vam pomagajo ohranjati ustrezno stopnjo hidracije telesa med tekom, so pa pogosto aromatizirani s sadnimi sokovi ali drugimi naravnimi sestavinami, ki jim dajejo prijeten okus.

Energijski napitki High5 Energy Source (2,2kg)
Energijski napitki High5 Energy Source – 2,2kg (Extremevital.com)

Izotonične pijače je priporočljivo uživati pred vadbo in po njej, po potrebi pa tudi med tekom. V ta namen imajo tekači ob sebi vedno priročen bidon. Tega je mogoče zapeti za poseben tekaški pas, ki skrbi, da tekača med tekom ne moti in je vedno na razpolago.

Hidracijski napitki

Hidracijski napitki so zasnovani posebej za športnike, ki morajo med vadbo ostati hidrirani, ne da bi pri tem v telo dovajali nepotrebne kalorije. Ti napitki običajno vsebujejo elektrolite, kot sta natrij in kalij, ki pomagata uravnavati ravnovesje tekočin v telesu.

Hidracijski napitek Enervit Sport Isotonic 420g
Hidracijski napitek Enervit Sport Isotonic – 420g (Extremevital.com)

V nasprotju z izotoničnimi napitki, hidracijski napitki ne vsebujejo sladkorja ali ogljikovih hidratov, zato so idealni za tiste, ki želijo med tekom kalorije izgubljati in ne pridobivati. Najbolje je, da hidracijske napitke pijete med vadbo, da boste ustrezno hidrirani in se izognili dehidraciji.

Napitki za regeneracijo

Napitki za regeneracijo so zasnovani posebej za športnike in vsebujejo beljakovine ter ogljikove hidrate, ki pomagajo obnoviti zaloge energije po naporni vadbi, kar mišicam omogoča hitro okrevanje po treningu in kmalu zatem ponovno doseganje vrhunskih rezultatov. Napitke za regeneracijo je treba zaužiti v 30 minutah po vadbi, saj so takrat mišice pripravljene na hrano za obnavljanje, potem ko so se zaradi vadbe razgradile.

Regeneracijski napitki Science in Sport Rego Rapid Recovery (1,6kg)
Regeneracijski napitki Science in Sport Rego Rapid Recovery – 1,6kg (Extremevital.com)

Poleg tega lahko po vadbi zaužijete tudi L-glutamin, ki pomaga pri okrevanju mišic, saj zmanjšuje vnetja zaradi težkih treningov, kar tekačem pomaga, da si hitreje opomorejo od teka. Prav tako jih je treba jemati z obrokom ali prigrizkom, ki vsebuje ogljikove hidrate, saj bo to pomagalo povečati učinkovitost regeneracijskega napitka.

In končna ugotovitev?

Ne glede na to, ali šele začenjate s tekom ali pa morda celo tekmovalno tečete že vrsto let, lahko dostop do kakovostnih prehranskih dopolnil pomeni veliko razliko pri hitrejšem in učinkovitejšem doseganju ciljev.

Z razumevanjem, kdaj je treba uporabiti posamezno dopolnilo – pred, med ali po treningu – lahko tekač poskrbi za to, da ima ves čas na voljo ustrezno gorivo za optimalno delovanje svojega telesa navkljub večjim naporom.