Gainer

Gainer – prehransko dopolnilo za pridobivanje mase

Športna prehrana

Ko beseda nanese na mišičasto telo in kako priti do njega, človek hitro pomisli na prehrano in dodatke, ki bi pomagali pri nižanju telesne mase. Seveda pa za razvoj močnega, mišičastega telesa vsem ni potrebno tudi hujšati. Naša telesa so različna, prav tako naši cilji. Za učinkovit trening je nujno potreben zadosten vnos kalorij, nekateri pa morajo biti na to še bolj pozorni, ker je morda njihov metabolizem »hiter«, se težko lotijo velikih porcij hrane ali pa želijo dati vso podporo mišicam za hiter razvoj.

Če je vaš ključni cilj izgradnja mišic in moči, morate na dnevni ravni močno povečati vnos kalorij nad raven, ki vam sicer zagotavlja delovanje telesa ob običajnih naporih. Telo namreč potrebuje hranila, kot so beljakovine, zdrave maščobe in ogljikovi hidrati, da se bo lahko lotilo gradnje novih mišičnih tkiv.

Kaj je gainer?

Ime gainer izhaja iz angleškega »Mass Gainer«, gre pa za prehranski dodatek oziroma sredstvo, ki je ustvarjeno za pridobivanje telesne mase. Mešanica hranil pomaga pri postopnem višanju teže. Gainer nudi veliko količino beljakovin ter kalorij, ki bodo delovale pozitivno na gradnjo mišic med visoko intenzivnimi in za telo zahtevnimi treningi. Na voljo so različni gainerji. Nekateri vsebujejo tudi različne minerali in vitamine, sicer pa se razmerje med beljakovinami in ogljikovimi hidrati v teh dodatkih giblje med 1:2 ali 1:3.

Prehranski dodatek za pridobivanje mase
Gainer je prehranski dodatek za pridobivanje telesne mase.

Pomembno je tudi razumeti razliko med gainerji in beljakovinskimi napitki iz sirotke. Glede na vaše potrebe in cilje, ki jih želite doseči, se lahko odločite za tisto, kar vam bolj ustreza. Za posameznike, ki si želijo bolj vitkih in ne toliko izpostavljenih mišic, so navadno sirotkine beljakovine v prahu boljša odločitev.

Ima jemanje gainerja stranske učinke?

Dodatki za pridobivanje mase so načeloma varni za ljudi brez zdravstvenih težav, a je pri uživanju potrebna pozornost in upoštevanje priporočenih dnevnih količin. Ta je med 50 in 150 grami. Uživati pa jih je potrebno zmešane v napitek. Ob jemanju se lahko pojavijo tudi nekateri stranski učinki, ki so lahko kratkotrajni, a jih ne gre spregledati.

V začetku jemanja se pogosto pojavita občutek napihnjenosti in napenjanje. Dodatek lahko pri posameznikih z razvito občutljivostjo do določenih hranil povzroči prebavne motnje, zato je priporočeno, da so prvi odmerki manjši. Ko se telo na prehranski dodatek navadi, lahko količino postopoma stopnjujete. V primeru alergije ali laktozne intolerance pa se pred uživanjem nujno posvetujte z osebnim zdravnikom ali prehranskim strokovnjakom.

Pomembno se je zavedati, da je gainer ustvarjen za povečanje vnosa kalorij. Brez rednih treningov lahko dodatek vodi v neželeno povečanje telesne teže.

Gainer ali sirotkini proteini?

Beljakovinski napitki vsebujejo med 90 in 95 % beljakovin in le nekaj maščob in ogljikovih hidratov. Ta dodatek zato deluje na povečanje mišične mase (in ne tudi telesne mase) ter mišicam ne daje »velikega« videza. Prav tako beljakovinski napitki ne povišujejo ravni maščob.

Beljakovinski napitek
Beljakovinski napitki so namenjeni pridobivanju mišične mase.

Prehranski dodatki za pridobivanje mase vsebujejo dosti več ogljikovih hidratov in za razliko od sirotkinih proteinov vključujejo vsa osrednja makrohranila, kar je pomembno za to, da boste poleg mišične mase pridobili tudi na telesni teži. To pa je pogoj za resnično »nabito« telo.