Energijski gel - delovanje na telo

Kako na telo učinkuje energijski gel?

Športna prehrana

Energijski geli so postali priljubljena izbira za športnike, ki iščejo dodatno spodbudo in zalogo energije pred, med ali po treningu. So dosegljivi vsem, na voljo v skoraj vsaki trgovini s prehranskimi dopolnili in po dostopnih cenah.

Toda kaj sploh so energijski geli, kako delujejo in kdaj jih je smiselno uživati? Na kaj morajo biti športniki pri uporabi energijskih gelov posebej pozorni? Obstajajo morda tudi kakšni negativni učinki? Podrobneje si oglejmo to priročno prehransko dopolnilo.

Kaj je energijski gel?

Energijski geli so koncentrirani paketi ogljikovih hidratov, pogosto v obliki sladkorja. Zagotavljajo hitro energijo, ki se precej enostavno absorbira in jo lahko zaužijemo kar na poti, med tekom ali na kolesu. Običajno se prodajajo v majhnih in priročnih pakiranjih – kot nalašč, da jih spravimo v žep.

Energijski geli High5
Energijski geli High5 EnergyGel 32ml (Extremevital.com)

Prav zato so idealni za vse športnike in rekreativce, ki potrebujejo hiter odmerek energije, ne da bi se morali zaradi tega ustaviti in sesti za mizo. Uživanje energijskega gela sproži tudi sproščanje inzulina, ki telesu pomaga hitreje absorbirati ogljikove hidrate.

Kdaj uporabiti energijski gel?

Energijske gele najpogosteje uporabljajo vzdržljivostni športniki, kot so maratonski tekači in kolesarji, ki potrebujejo dolgotrajno raven energije. Vendar pa lahko energijski gel koristi vsakemu športniku, ki potrebuje hiter odmerek energije, pri čemer je pomembno, da se z njimi ne pretirava.

Načeloma velja, da se med športno aktivnostjo zaužije največ dva energijska gela na uro. Preveč sladkorja namreč lahko povzroči prebavne težave ali celo krče, zato je najbolje, da zaužijete le količino, ki jo potrebujete, da preprečite negativne stranske učinke pomanjkanja energije.

Energijski geli High5 Aqua Gel
Energijski geli High5 Aqua Gel 60ml (Extremevital.com)

Zavedati se je treba še nečesa. Energijski gel je potrebno med aktivnostjo zaužiti pravočasno. Če boste to storili v trenutku, ko se pojavi utrujenost, bo žal že prepozno. Prav tako je pomembno, da se na energijske gele ne zanašate kot na edini vir prehrane med športnimi aktivnostmi. Poskrbite, da boste čez dan uživali tudi uravnotežene obroke.

Kdo najpogosteje uporablja energijske gele?

Vzdržljivostni športniki, kot so maratonski tekači in kolesarji, imajo največ koristi od uporabe energijskih gelov med vadbo. Ti športniki potrebujejo dolgotrajno količino energije, zato uporabljajo energijske gele kot način za povečanje svoje zmogljivosti, ne da bi se morali ustaviti in pojesti kaj bolj obilnega.

Drugi športniki in rekreativci, ki jim lahko uporaba energijskega gela koristi, so pohodniki, gorski kolesarji, plavalci, smučarji tekači in podobno. Dejstvo je, da z energijskim gelom preprečimo, da bi se zaloge energije nevarno znižale in tako ustavile naš trening ter napredek. Znano pa je, da je treba telesno pripravljenost graditi postopoma, zato se energijskih gelov ne izkorišča za prehitevanje začrtane poti.

Kateri energijski gel izbrati?

Ko se ozremo po policah v trgovini s športno prehrano, kaj hitro opazimo, da je na voljo zares veliko različnih prehranskih dopolnil. Vsako zase seveda ima svojo vlogo, ko pa je reč o energijskih gelih, vendarle naletimo na dilemo pri izbiri ustreznega.

Izotonični energijski geli Science in Sport
Izotonični energijski geli Science in Sport Go Isotonic Gel 30 x 60ml (Extremevital.com)

Kot že zapisano, ni dobro pretirano uporabljati energijskih gelov, ki vsebujejo umetna sladila. Prav tako se je dobro izogniti tistim, ki vsebujejo različne dodatke, ki v resnici sploh niso potrebni, in biti pozoren na informacijo, koliko gramov ogljikovih hidratov vsebuje pakiranje.

Na srečo je na voljo veliko gelov priznanih proizvajalcev. Poleg tega si lahko privoščite tudi energijski gel s kofeinom, ki poveča zmogljivost, a je raven te pogojena z reakcijo telesa vsakega posameznika. Tudi kavo namreč vsakdo prenaša nekoliko drugače.

Način uživanja energijskih gelov se lahko malenkost razlikuje glede na sam izdelek. Splošno velja, da je potrebno skupaj z gelom popiti tudi nekaj tekočine, sicer telo ne more prebaviti ogljikovih hidratov in lahko pride do dehidracije. So pa na voljo tudi razredčeni geli, ki že vsebujejo dovolj tekočine, zato bodite na to pozorni pri nakupu.