L-glutamin

L-glutamin: prednosti in stranski učinki

Športna prehrana

Veste, kaj je L-glutamin? To je najpogostejša aminokislina v krvi in mišičnih celicah. Uvrščamo jo med pogojno esencialne aminokisline. To pomeni, da jo naše telo praviloma samo proizvede dovolj, da lahko zadosti presnovnim potrebam. Kljub temu pa je v določenih primerih potreben dodaten glutamin; na primer v času intenzivne vadbe, ko je raven glutamina izčrpana. Telo je tedaj v stiski in ga samo ne zmore proizvesti dovolj. Treba ga je torej dopolniti, da bomo lahko zadostili svojim potrebam.

L-glutamin je še toliko pomembnejši, ker ima v telesu veliko funkcij. Ima na primer pomembno vlogo pri podpori imunosti, integriteti prebavil, izločanju inzulina, pri nevrološki aktivnosti in sintezi mišičnih beljakovin. Za sintezo beljakovin v mišicah priskrbi 35 % dušika. Vzdrževanje visokega dušikovega ravnovesja v mišicah učinkovito preprečuje razgradnjo mišic. To pomeni, da ste vitkejši, da imate torej manj telesne maščobe.

Ključne prednosti L-glutamina

L-glutamin kapsuleEna od ključnih prednosti L-glutamina je, da je sposoben vnašati vodo in sol v mišične celice. Hidrirana mišica pa je, kot veste, zdrava mišica. Sinteza beljakovin je zato hitrejša. Glutamin torej spodbuja povečanje prostornine celice ter sintezo mišičnih beljakovin. Ima anabolične in imunostimulacijske učinke. To pomeni, da lahko učinkovito pomaga imunskemu sistemu pravilno delovati in ga po potrebi tudi okrepiti. Nekatere študije dokazujejo, da dodani glutamin spodbuja krepitev imunskega sistema ter tako zmanjšuje pojavnost bolezni.

Še ena pomembna prednost glutamina je, da lahko zmanjšuje bolečine v mišicah, in sicer z izboljšanim obnavljanjem mišic ter zapolnitvijo glikogena. Izjemna korist glutamina je tudi njegova sposobnost obnavljanja prebavnega trakta. Raziskave kažejo, da dodatki tovrstne aminokisline podpirajo zdravje ter celovitost črevesne sluznice. Če na primer trpite za prebavnimi motnjami, vam lahko glutamin pomaga zaceliti črevesno sluznico ter zmanjšati simptome, kot je napihnjenost.

Stranski učinki L-glutamina

Glutamin je torej vrsta aminokisline, ki jo najdemo v različnih živilih, prav tako jo naše telo tudi samo proizvaja. Torej ni razloga, da bi lahko glutamin povzročal škodo ali negativne stranske učinke. Vsekakor pa se je treba držati priporočene porcije, ki je navedena na embalaži dodatka.

Pri jemanju prehranskih dodatkov je izjemno pomembno, da se vedno sklicujete na priporočeni odmerek. Če določen dodatek jemljete na novo, je najbolje, da na začetku poskusite jemati manjšo količino porcije od priporočene. In koliko glutaminskega prahu se lahko na dan zaužije?

Najučinkovitejši odmerek je 10 gramov na dan, največ pa nekje do 30 gramov. To je zlasti odvisno tudi od tega, ali se soočate s prebavnimi motnjami ali ne. Glutamin lahko daste v svoj priljubljeni napitek. A še preden L-glutamin kot dodatek postane vaša rutina, se o jemanju ne pozabite posvetovati tudi s svojim zdravnikom.