Polnovzmeteno kolo

Polnovzmetena kolesa – vrste in njihove značilnosti

Kolesarjenje

Kolesarjenje velja za eno od najbolj priljubljenih športnih dejavnosti v Sloveniji. Osrednjo vlogo pri njej igra kolo, vrsta kolesa pa je odvisna predvsem od tega, kje se kolesarji najpogosteje vozijo. Med številnimi vrstami so tudi polnovzmetena kolesa, ki jih delimo na več kategorij.

Polnovzmetena gorska kolesa so z blažilci opremljena na zadnjem in prednjem delu. Delimo jih na cross country ali trail kolesa, all mountain, enduro, freeride in downhill kolesa. V nadaljevanju vam na kratko predstavljajmo vsako omenjenih tipov polnovzmetenih koles.

Cross country ali trail kolesa

Med vsemi polnovzetenimi kolesi imajo cross country kolesa najbolj pokončen kot vilic in sedeža, saj so namenjena predvsem vožnji v klanec navzgor. Pri vožnji navkreber pa je izjemno pomembno, da ima kolesar gonilno os kar se da navpično nad sabo, pri tem pa se izgublja kar najmanj energije. Pokončen kot vilic pa skrbi za nenehen stik prednjega kolesa s podlago.

Cross country kolo
Cross country kolo Scott Spark 920 (Extreme Vital)

Sicer pa cross country oziroma trail kolesa nudijo med 100 in 130 milimetrov hoda spredaj in zadaj, kar je dovolj za gozdne poti in vlake. Takšno vrsta kolesa je najprimernejša za vse kolesarje, ki jim je pomembno, da kar se da hitro pridejo na vrh hriba ter radi drvijo po gozdnih poteh. Z njim bodo kolesarji doživljali tudi adrenalinski spust prosti dolini.

All mountain kolesa

Z all mountain kolesom se lahko vozite praktično kjer koli. Vsebuje nekoliko položnejši kot vilice ter sedežne opore, kar pripomore k lažjemu in veliko bolj nadzorovanemu premagovanju klancev pri spustih ter s kamni in skalami »posejanimi« potmi.

All mountain kolo
All mountain kolo Specialized Stumpjumper FSR Comp Carbon (Extreme Vital)

Njegov hod med 130 in 150 milimetri spredaj in zadaj kolesarju odpušča marsikatero napako ter vzdržuje stik s podlago tudi na zahtevnejših podlagah ter pri višjih hitrostih. Kolo je najbolj priporočljivo za kolesarje, ki ne obožujejo ravno najhitrejših vzponov, na spustih pa nočejo naleteti na ovire. Z njim se lahko spustijo po skoraj vsaki planinski ali gorski poti, ki jim pride naproti.

Enduro kolesa

Enduro kolesa imajo zelo položen kot sedežne opore in vilic ter več hoda kot pa na primer all mountain ter cross country kolesa. Položen kot vilic kolesarjem omogoča premagovanje večjih strmin na spustih. Kot sedeža pa je dovolj pokončen, da omogoča dokaj udoben vzpon.

Enduro kolo
Enduro kolo Specialized Enduro Expert 29 (Extreme Vital)

Enduro kolesa so odlična izbira za vse, ki si želite s kolesom osvojiti vrh gore, pri tem pa ne želite ravno podirati hitrostnih rekordov. Četudi se boste morali nekoliko bolj potruditi, pa vam pri spustu prav noben skok, korenina ali skala ne bo predstavljala večje ovire.

Freeride kolesa

Freeride kolo je namenjeno kolesarjem, ki uživajo predvsem v spustih po zahtevnejšem gorskem terenu. V nasprotju s kolesi cross country in all mountain pa ne omogočajo blokade vilic. Vožnja navkreber je zato z njimi nekoliko težja.

S 170 milimetrskimi hodi vilic freeride kolesa olajšujejo spuste ter vožnjo po zahtevnejšem terenu. Tudi skoki in visoki »dropi« v kolesarskih parkih vas na freeride kolesu ne bodo ustavili.

Downhill kolesa

Downhill kolo je namenjeno zlasti kakovostnim spustom, kolesarji pa se z njim običajno ne vozijo po klancu navzgor. Zanj velja, da je med vsemi polnovzmetenimi kolesi najtežje. Vsebujejo vilice z najdaljšimi hodi. Ti dosegajo kar do 200 milimetrov, hkrati pa omogočajo možnost nastavitve.

Downhill kolo
Downhill kolo Giant Glory 1 (Extreme Vital)

Tudi sama geometrija downhill kolesa je povsem prilagojena spustom. Še posebej opazna je po zelo naprej nagnjenih prednjih vilicah. Če se torej zanimate le za adrenalinsko vožnjo po klancu navzdol, kolesarjenje navkreber pa vam ni po godu, bo downhill kolo za vas odlična izbira.

Zdaj ko poznate vsa polnovzmetena kolesa, bo izbira zagotovo precej lažja!