Energijske ploščice

Kdaj in zakaj uživati energijske ploščice?

Športna prehrana

Energijske ploščice imajo v prehrani telesno aktivne osebe zelo podobno vlogo kot vsi ostali prehranski dodatki. S ploščicami športno dejavni posamezniki poskrbijo, da v svoje telo vnesejo točno to, kar v določenem momentu potrebujejo; in to brez odvečnih sestavin ali kalorij, ki bi škodovale organizmu.

Sicer pa so energijske ploščice zelo enostavne za transport, obenem pa so takoj uporabne. Zato vam lahko služijo kot odličen nadomestek hitre hrane ali nezdrave sladkarije. Več o uživanju energijskih ploščic boste izvedeli v nadaljevanju.

Razlika med energijskimi in beljakovinskimi ploščicami

Pri uživanju tovrstnih izdelkov je zelo pomembno, da se zavedate ključne razlike med energijskimi in beljakovinskimi ploščicami. Energijske ploščice uživate v primeru, ko želite na hitro dvigniti krvni sladkor in si na ta način pridobiti takojšnjo energijo. Ravno zato je energijska ploščica namenjena uživanju direktno pred, med ali po določeni aktivnosti. V tem času so vaše zaloge glikogena nižje, zato organizem potrebuje hiter dovod sladkorja.

Energijska ploščica Science in Sport - Go Energy
Energijska ploščica Science in Sport (Extremevital.com)

Beljakovinske ploščice pa so namenjene nadomestku obroka, zato so za uživanje najprimernejše najmanj dve uri pred aktivnostjo. Tovrstne ploščice lahko uživate tudi namesto malice.

Pri nakupovanju ploščic bodite pozorni na sestavine

Ploščice boste med seboj lahko najlaže ločili po tem, koliko sladkorja vsebujejo. Na trgu lahko najdete številne vrste ploščic, ki pa niso nujno dobre. Mnoge med njimi, t. i. komercialne ploščice, pogosto poleg sladkorja vsebujejo še veliko maščob. Tovrstna maščoba pa je običajno predelana in kot taka tudi škodljiva za zdravje.

Ko kupujete energijske ploščice, morate biti v prvi vrsti predvsem pozorni na njihove sestavine, ki jih zlahka lahko preverite na etiketi. Če boste opazili, da ploščice vsebujejo hidrogenirane maščobe, se jim že na daleč izogibajte. Te nikakor niso primerne za uživanje, sploh pa, če ne želite škodovati svojemu zdravju.

Paket energijskih ploščic
Paket energijskih ploščic (Extremevital.com)

Če energijske ploščice ne vsebujejo maščob, delež ogljikovih hidratov pa je okoli 60 %, od tega naj bi bili vsaj polovico sladkorjev, so dober vir hitre energije. Take ploščice lahko povsem brez skrbi užijete pred, med ali po vadbi oziroma jih boste zaužili za polnjenje glikogena po vadbi.

Energijske in beljakovinske ploščice v spletnih trgovinah

Sicer pa si kakovostne energijske in tudi beljakovinske ploščice lahko naročite v kateri od priljubljenih spletnih trgovin s tovrstnimi izdelki, ki jih pri nas ni malo. Ko se boste sprehajali med izdelki na spletnih prodajnih policah, boste lahko mimogrede izvedeli še mnoge druge podatke o tej vrsti prehrane.

Običajno je spletno nakupovanje energijskih ploščic tudi cenejše. Svetujemo vam, da preverite spletno trgovino Extreme Vital, kjer je ponudba pestra, kakovost pa na visokem nivoju.