Namembnost treking kolesa

Namembnost treking kolesa: komu je pisano na kožo?

Kolesarjenje

Za tiste, ki iščejo univerzalno kolo, ki se prilagaja različnim terenom in aktivnostim, je treking kolo vsekakor najboljša izbira. S svojo vsestranskostjo nekoliko presega specializirana kolesa, omogoča pa udobno in učinkovito kolesarjenje tako po mestnih ulicah kot tudi makadamskih poteh ali gozdnih stezah.

Treking kolo je kot nalašč za rekreativne kolesarje, ki želijo združiti užitek v vožnji s praktičnostjo in uporabnostjo. Poleg tega je idealna izbira za vsakodnevne potepe po mestu, saj se brez težav prilagaja mestnemu okolju in mestnim cestam. S svojo vsestranskostjo in zmogljivostjo pokriva širok spekter potreb, kar ga naredi za optimalno izbiro za različne skupine kolesarjev.

Kako prepoznati treking kolo?

Treking kolo je zelo zanimiva vrsta kolesa, saj mu nekateri rečejo tudi »hibrid«. In za kakšne vrste mešanca torej gre? Lahko bi rekli, da se boste na njem dobro počutili kolesarji, ki imate radi nekoliko hitrejšo vožnjo po ravnem, a si želite voziti tudi po gozdnih poteh in drugod izven urejenih in asfaltiranih podlag.

Moško treking kolo Scott SUB Cross 10 Men (2024)
Moško treking kolo Scott SUB Cross 10 Men – 2024 (Extremevital.com)

Kolo je nekakšna mešanica cestnega in gorskega kolesa, kar se še najlažje opazi po zasnovi okvirja in krmila, ki spominja na gorsko kolo in po tanjših pnevmatikah, ki so običajne za cestno kolo. V vsakem primeru pa bo na voljo tudi dovolj prestav za hitro vožnjo po ravnem in kakšen težji vzpon.

Za rekreativne kolesarje

Vožnja s kolesom je zabavna, a nudi dober vir rekreacije, s katero poskrbimo za zdrav duh in telo. Dejstvo je, da se na cesti nekako najbolje znajdejo cestna kolesa, ki pa so nekaterim neudobna, predraga in ne omogočajo vožnje po neurejenih poteh.

Če na kolesu radi zavijete s ceste, se lotite kakšne makadamske poti in cenite bolj udoben položaj med kolesarjenjem, bo treking kolo izvrstna izbira za vas. Dovolj ozke pnevmatike vam bodo omogočile dokaj hitro vožnjo po asfaltu, vendarle pa imajo dovolj profila, da bodo ponudile dober oprijem še na bolj razgibanih podlagah.

Tudi za v mesto

Že res, da se na mestnih ulicah najbolje znajde mestno kolo, a tudi treking kolo ni daleč zadaj. Je lahko in okretno kolo, s katerim se boste enostavno izognili prometni konici.

Žensko treking kolo Giant Liv Rove 1 DD Disc (2024)
Žensko treking kolo Giant Liv Rove 1 DD Disc – 2024 (Extremevital.com)

Obenem pa takšno kolo omogoča še nekaj dodatne opreme, s katero si boste olajšali življenje in transport po urbanih središčih. Ker ima vsaj na prvih vilicah običajno nameščene blažilce, boste udobno zapeljali tudi s pločnika ali preko neravnine.

Za vse vremenske razmere

Na treking kolo lahko namestite blatnike in nekaj druge opreme, ki je še kako pomembna, če se brez strahu radi zapeljete tudi v dežju, ko so na cesti ali po ulicah umazane luže.

Na ta način boste v službo ali na drug cilj še vedno prišli čisti in precej hitreje kot z avtomobilom ali mestnim prometom. Bistveno je, da se vremenskim razmeram dobro upirajo tudi večnamenske pnevmatike, ki še vedno nudijo dovolj oprijema za varno vožnjo.

Katero treking kolo izbrati?

Treking kolesa so na voljo po razmeroma ugodnih cenah. Ni nepomembno, za katero znamko se odločite, kot tudi ne, katero dodatno opremo si želite. Vsekakor pa pred nakupom sedite na kolo in ga preizkusite. Če niste povsem prepričani, da je to kolo prava izbira za vas, za nasvet povprašajte še prodajalca na prodajnem mestu.

Moško treking kolo Giant Roam 1 Disc (2024)
Moško treking kolo Giant Roam 1 Disc – 2024 (Extremevital.com)

V športni trgovini Extreme Vital boste našli treking kolesa priznanih proizvajalcev, kot so Scott, Giant, Specialized in Kona. Bodite pozorni na velikost kolesa, izberite ustrezne pnevmatike in preverite, kako globok hod nudijo vzmetene sprednje vilice.