Živila, ki se jih je pred vadbo treba izogibati

Katerih živil pred vadbo NE SMETE jesti?

Športna prehrana

Za mnoge aktivne športnike in rekreativce je izjemno pomemben dejavnik, kaj jesti pred vadbo. Toda, česa NE SMETE jesti, je prav tako ključnega pomena za čim večjo učinkovitost treninga.

Res je, da morate svoj organizem pred vadbo napolniti z ustreznim gorivom, vendar si nihče ne želi, da bi mu med vadbo želodec povzročal težave. Zato je enako pomembno, da se pred vadbo izognete določenim živilom, ki bi po nepotrebnem porabljala vašo energijo. In katero živila so to?

1. Vlaknine

Verjetno vsi dobro poznate učinke fižola in kaj se zgodi, če ga zaužijete v prevelikih količinah. Enake težave pa vam povzroča tudi, če ga zaužijete pred vadbo. Fižol je živilo, ki ga uvrščamo v skupino vlaknin in ki pomaga, da imate dlje časa občutek sitosti. Vendar pa vaše telo potrebuje tudi dlje časa, da ga prebavi, zato vam lahko povzroča občutek napihnjenosti, slabosti in vetrove.

2. Ocvrta hrana

Pred obiskom telovadnice se izognite mastni in ocvrti hrani, kot so na primer hamburgerji, ocvrti krompirček in pica. Ti vsebujejo nasičene maščobe in postanejo v prebavnem traktu dlje, zato jih je težko prebaviti. Ta živila lahko povzročijo napihnjenost, krče in drisko.

3. Gazirane pijače

Gazirane pijače zaradi velike vsebnosti sladkorja že tako niso priporočljive, če pa jih zaužijete pred vadbo, je še toliko slabše. Zaradi raztopljenega ogljikovega dioksida, ki jim daje značilen okus, se po njih počutite napihnjene in vam prav tako lahko med vadbo povzročajo težave.

4. Oreščki

Oreščke sicer uvrščamo med zdrave maščobe in so pomemben del naše prehrane, vendar njihovo uživanje pred vadbo ni priporočljivo. Maščoba je hranilo, ki upočasni prebavo, zato traja dlje, da se takšen obrok prebavi.

Oreščki pred vadbo
Oreščki vsebujejo maščobne kisline, ki upočasnjujejo prebavo.

Ker pa je pred vadbo pomembno, da je telo že napolnjeno z gorivom, ki ga bo med aktivnostjo uporabilo, oreščke zaužijte vsaj 1,5 do 2 uri pred tem.

5. Začinjena hrana

Čeprav je nekoliko bolj začinjene hrana marsikomu zelo okusna, se ji je potrebno izogibati iz dveh razlogov. Prvi je ta, da lahko povzroči prebavne motnje ali zgago, prav tako pa lahko privede do izrazitih želodčnih krčev, zaradi česar je potrebno vadbo tudi prekiniti.

6. Mlečni izdelki

Navadite se, da mleko, sir in jogurt vedno zaužijete po vadbi. Zaradi visoke vsebnosti maščob se zaradi njih počutite utrujene, prav tako pa povečajo vsebnost želodčne kisline, kar vam med vadbo lahko povzroča težave. Za nekatere ljudi so mlečni izdelki še posebej težko prebavljivi in povzročajo želodčne težave ter napihnjenost, zato se jim je potrebno pred vadbo še posebej izogibati.

7. Križnice

Križnice, kot so brokoli, brstični ohrovt in cvetača, so pomembna zelenjava, ki je sestavni del uravnotežene prehrane. Ker pa tovrstna živila vsebujejo veliko rafinoze, neprebavljivega ogljikovega hidrata, lahko povzročajo napihnjenost in vetrove.

8. Sladice

Prevelika količina sladkorja pred vadbo lahko povzroči utrujenost, zato morate biti še posebej pozorni na vir sladkorja. Izogibajte se rafiniranemu sladkorju, ki ga najdete v sladicah, kot so pecivo, krofi, sladoled in razni kolački.

Sladice in krofi pred vadbo
Pred vadbo se izogibajte torticam, pecivom, krofom, kolačem ipd.

Namesto tega raje posegajte po glukozi in fruktozi, ki ju najdete v sadju in zelenjavi in jih telo lahko porabi precej bolj učinkovito.

9. Alkohol

Hidracija je za naše telo ključna, vendar kljub temu uživanje alkohola nikakor ni priporočljivo. Ne samo, da imajo alkoholne pijače odvajalni učinek, dehidrirajo naše telo in zavirajo oksidacijo maščob, ampak lahko vadba pod vplivom alkohola privede do poškodbe.

10. Naravni sok (100 %)

Čeprav naravni sok vsebuje ogljikove hidrate in tekočino, morda ni pametna ideja, da ga zaužijete pred vadbo. Sadni sok vsebuje veliko fruktoze, ki se ne prebavi tako hitro in lahko povzroči želodčne krče, zlasti pri ljudeh s sindromom razdražljivega črevesja.

Prepričani smo, da boste z izogibanjem omenjenih živil poskrbeli za boljše počutje med vadbo, hkrati pa dosegli boljše rezultate in učinke vadbe.

Preverite tudi: Prehrana športnika pred, med in po vadbi