Otroci in tek

Otroci in tek: ultimativni vodič

Tek in treking

Čeprav je vadba za otroke več kot zgolj priporočljiva, je potrebna določena previdnost, ko jih spodbujate k teku. V nadaljevanju boste izvedeli vse o varnem teku za otroke in različnih načinih, kako jih k teku spodbuditi in motivirati, da jim aktivnost priraste k srcu.

Vedno večji delež otrok s prekomerno telesno težo, vedno slabša telesna pripravljenost otrok in nizka stopnja aktivnosti so glavni razlogi, zaradi katerih so starši vse pogosteje pozvani k temu, da svoje otroke spodbujajo k športnim aktivnostim. Toda, ali je tek s tega vidika za otroke dober?

Če želite svojemu otroku zagotoviti varno aktivnost s pravilnim ravnovesjem v količini in intenzivnosti vadbe, sledite našemu vodiču o otrocih in teku. V njem boste prejeli odgovore na naslednja vprašanja:

 • Kako pomembna je varnost pri teku otrok?
 • Koliko treninga lahko opravi otrok?
 • Se otrok lahko udeleži tekaškega tekmovanja?
 • Kako otroku zagotoviti kar najboljšo osnovo?

Kako pomembna je varnost pri teku otrok?

V splošnem je tek odlična vadba. Spodbujanje otrok k tej aktivnosti je zanje pozitivno in zdravo. Tek krepi kosti, mišice, tetive in srčno-žilni sistem, pripomore k boljši koordinaciji, hkrati pa je tudi zabaven. Vse to so tehtni razlogi, da je vključevanje otrok v tekaško vadbo koristno. Seveda pa je ob tem treba vedeti, da otroci preprosto nimajo enake motivacije za tek kot odrasli, in ker se otroško telo še vedno razvija, je pri tem potrebna določena previdnost.

Otroci - trening teka
Tek je za razvoj otroka koristen, vendar z aktivnostjo ne gre pretiravati.

Najpogostejše težave nastanejo takrat, kadar otroci tečejo preveč. Posledica tega so različne poškodbe, kot so vnetja tetiv, poškodbe kosti, artritis ali celo zapleti pri rasti. Ker je sposobnost uravnavanja telesne temperature pri otrocih manj razvita, je potrebno upoštevati tudi to, da tek pri ekstremno visokih temperaturah zanje ni priporočljiv.

Koliko treninga lahko opravi otrok?

Glavni cilj tekaške vadbe otrok je predvsem užitek. Namesto da se sprašujete, koliko vadbe zmore vaš otrok, se raje osredotočite na to, da se bo pri teku čim bolj zabaval. Zadnja stvar, ki si jo želite, je ta, da bi ga pomanjkanje motivacije zaradi prevelike količine vadbe odvrnilo od športa.

Če želite, da bo otrok resnično užival v teku, uporabite naslednje strategije:

 • Osredotočite se na to, da je tek za otroka zabaven. Namesto da ga silite v premagovanje neskončnega števila kilometrov, ga raje vključite v različne tekalne igre. Te so za zanj še posebej zabavne, hkrati pa so odlično motivacijsko sredstvo.
 • V vadbo vključite trening hitrosti. Hitrost je tista komponenta teka, ki jo je najtežje natrenirati. Toda, če trening hitrosti vključite že v obdobju otroštva, so učinki treninga bistveno večji kot kasneje v obdobju odraslosti, poleg tega pa ga je zelo enostavno vključiti v skupinske igre.
 • Povežite se s tekaškim klubom v bližini. Tekaški klubi imajo atletske trenerje, ki so usposobljeni za treniranje otrok. Poleg tega vključevanje otroka v skupino pozitivno vpliva na njegovo socializacijo.
 • Tekaški trening naj bo čim bolj pester. Pri vadbi se ne osredotočite zgolj na vzdržljivostni tek, ampak vanj vključite tudi sprint, tek čez ovire, kros in druge tekaške discipline. Tako boste najbolje poskrbeli za vsestranski razvoj otroka.
 • Poskrbite, da bo otrok pravilno treniral. Vedno poskrbite, da bo otrok sledil osnovnim principom vadbe, vključno z ogrevanjem, ohlajanjem in raztezanjem. Tako je večja verjetnost, da bo te pozitivne navade prenesel tudi v obdobje odraslosti.
 • Ne pozabite na pravilno tehniko teka. Pravilna tehnika je pomembna pri vsaki športni aktivnosti. Dejstvo pa je, da je osvajanje tehnike teka veliko bolj enostavno v obdobju otroštva, zato tudi tekaške tehnike nikar ne zanemarite. Ta bo povečala učinkovitost teka in preprečila marsikatero poškodbo.
 • Otroka spodbujajte tudi k drugim aktivnostim. Čeprav lahko tek marsikoga zasvoji, pa otroka spodbujajte še k drugim rekreativnim dejavnostim, kot so ekipni športi ali orientacijski tek. Na ta način boste poskrbeli za njegov vsestranski razvoj.

Se otrok lahko udeleži tekaškega tekmovanja?

Večina tekaških maratonov ima starostne omejitve. V splošnem velja, da je najnižja dovoljena starost med 16. in 18. letom, kar pa je seveda treba preveriti pri organizatorju tekaške prireditve.

V primeru udeležbe na tekmovanju morajo otroci pred tem trenirati tudi po več mesecev. Tovrstne preobremenitve lahko vodijo v poškodbe, ki se jim je zaradi rasti še toliko težje izogniti. In to je ključni dejavnik, ki ga morate upoštevati pri tekaških tekmovanjih. Seveda lahko otroku dovolite, da tekmuje, vendar naj bodo razdalje kratke.

Zaradi njihove varnosti sledite naslednjim smernicam:

 • mlajši od 4 let: 50 m;
 • 5 – 6 let: 100 m;
 • 7 – 8 let: 200 m;
 • 9 – 10 let: 400 m;
 • 11 – 12 let: 800 m;
 • 12 – 13 let: 1.600 m.

Kako otroku zagotoviti kar najboljšo osnovo?

Če otroku želite zagotoviti najboljše osnove teka, mu dovolite, da trenira pod vodstvom usposobljenega trenerja atletike. Številni trenerji namreč trenirajo skupine otrok, ki na zabaven in organiziran način osvajajo pravilno tehniko teka.

Tekaško tekmovanje za otroke
Bodite pozorni, da tekaško tekmovanje za otroka ne bo prezahtevno.

Mnoge atletske zvezde so svojo športno pot začele pod budnim očesom atletskih trenerjev, kar je še en dokaz več, da je to najboljši način za doseganje maksimalne učinkovitosti teka. Starši pa so zaradi zavedanja, da je vadba pravilno strukturirana in načrtovana, ob tem lahko brez skrbi.

Premagovanje neskončnega števila kilometrov brez prekinitve je napačno za katerokoli starost otrok. Tek je dejavnost, s katero bi želeli, da se otrok ukvarja tudi v obdobju odraslosti, zato poskrbite, da bo zanj vznemirljiv in zabaven, saj bo le na ta način nad tekom ostal navdušen tudi v prihodnje.