Tekaška poškodba kolena

Kako se izogniti poškodbam pri teku?

Tek in treking

Ne glede na to, ali ste občasni ali strastni tekač, ki vsaj enkrat na dan teče, zagotovo se vam je že pripetila katera od nadležnih poškodb, ki vam je onemogočila, da bi se naslednjih nekaj dni ukvarjali to priljubljeno športno aktivnostjo.

Poškodbam pri teku se je najbolje izogniti tako, da ste seznanjeni z najpogostejšimi poškodbami, vsekakor pa je poleg potrebno vedeti še, zakaj do njih sploh prihaja. V nadaljevanju vam bomo zaupali, na kaj vse morate misliti in to še preden naredite prve prave tekaške korake.

1. Kupite si kakovostno tekaško obutev

Zelo pogosta tekaška napaka oseb, ki se tu in tam pa tudi pogosteje odpravijo na tek, je ta, da obujejo čevlje, ki jim najprej pridejo pod roke in so nekako primerne za katero od športnih dejavnosti. V resnici pa ni vseeno, ali imate med tekom na sebi povsem klasično športno obutev, ki je sicer povsem primerna za daljše nezahtevne sprehode.

Tekaški copati Salomon Supercross
Tekaški copati Salomon Supercross – indigo/črni (Extreme Vital)

V trgovinah s športno opremo si raje kupite športno obutev, ki je namenjena izključno za tek. Videli boste, kako dobro se boste v njej počutili med tekom. Za nakup tekaških čevljev pa boste potrebovali kar nekaj znanja. Če ga ne boste usvojili povsem, vam bodo najprimernejše čevlje za vaše noge pomagali izbrati specializirani prodajalci.

2. Pred tekom se primerno ogrejte

Veliko poškodb zaradi teka nastane kot posledica tega, da se tekač pred tekom ne ogreje primerno ali pa se sploh ne ogreje. Na spletu in tudi sicer imate na razpolago zelo veliko enostavnih vaj za učinkovito ogrevanje. Če jih boste opravljali pravilno ter redno, bodo poškodbe med tekom in po njem veliko manj verjetne.

Enako kot je pomembno ogrevanje pred tekom, je pomembno tudi raztezanje po teku. Tudi za to dejavnost lahko vaje dobite na koristnih spletnih straneh. Ponekod si jih lahko ogledate kar v obliki video posnetkov. Na ta način jih boste še hitreje usvojili ter izvajali z večjo mero veselja.

3. Vpišite se v šolo teka

Čeprav je tek na prvi pogled povsem enostavna dejavnost, za katero bi morda mislili, da ne obstaja nobeno posebno znanje, ki bi ga morali za izvajanje poznati, pa je resnica povsem drugačna. V ozadju teka se skriva veliko filozofije in pravil, ki jih je za odlično oziroma pravilno izvajanje potrebno dobro poznati.

Pri nas obstajajo posebne “šole” oziroma treningi teka, ki jih vodijo izkušeni tekači. Morda je najbolje, da se vpišete v eno od šol, sploh pa če se s tekom nameravate ukvarjati nekoliko resneje. Usvojeno znanje vam bo preprečilo morebitne poškodbe, ki bi bile morda celo tako usodne, da bi s tekom morali povsem odnehati.

4. Izogibajte se neravnim in spolzkim terenom

V okolici svojega doma ali nedaleč stran imate zagotovo primeren teren, na katerem lahko dobro tečete. Potrebno pa se je izogibati neravnim terenom, kjer je, na primer, veliko nerodnih korenin ali pa je teren spolzek in kot tak lahko nevaren.

Je pa res, da nekateri na nekoliko nevarnejših terenih še bolj uživajo pri teku, saj zato dobijo še večjo dozo adrenalina. Po drugi strani pa jih ravno to lahko pripelje do resnejših poškodb.

5. Po teku spijte kozarec vode z magnezijem

Izjemno pomembno je tudi, kaj počnete po teku in ne samo med njim. Omenili smo že, da se je tudi po teku zelo pomembno raztezati. Obenem pa vam priporočamo, da po teku vedno spijete še kozarec vode, v kateri stopite magnezij.

Magnezij je zelo vsestranski mineral, za katerega je prav tako značilno to, da omogoča normalno prevajanje impulzov po mišičnih vlaknih ter uravnava celoten mišični sistem. Izogibati pa se ga je potrebno pred samo vadbo oziroma tekom, saj magnezij deluje nekoliko odvajalno.