Tek v dežju

Tek v dežju – ni lepšega (če ste ustrezno opremljeni)

Tek in treking

Pred večjimi tekaškimi prireditvami lahko marsikje opazite mnogo tekačev. Nekateri od njih se načrtno pripravljajo za določeno preizkušnjo, medtem ko drugi tečejo zgolj za zdravje. Seveda je ob suhem vremenu tekačev veliko več kot v dežju, ko opazite le tiste, ki so najbolj zagrizeni. Marsikomu se že tek v soncu zdi nesmisel, kaj šele tek v dežju, ki prinese razne odrgnine zaradi premočenih oblačil, razmočeno in umazano tekaško obutev.

Če se boste na tek odpravili le v lepem vremenu, v določenem obdobju lahko nanj čakate kar nekaj časa. Zato je najbolje, da tečete preko celega leta. Telo se s prehodi v letne čase na vremenske spremembe navadi postopno. In če boste tekli redno, ni bojazni, da ne bi uživali. Marsikdo se med tekom izredno poti in ima oblačila ravno tako premočena, kot če bi tekel v dežju. Kaj ni potem vseeno, kdaj tečete?

S tekom v dežju se ne boste pregreli

Če ste eden tistih, ki radi tečejo ne glede na vremenske pogoje, dobro veste, da ima tek v dežju veliko prednost – ne boste se pregreli. V nižjih temperaturah se srce manj napreza, zato so takšna obdobja odlična za izboljšanje rezultatov.

Aktivna majica Odlo Performance Light SS
Aktivna majica Odlo Performance Light SS (Extreme Vital)

Zato ne vihajte nosu ob dežju, raje pomislite na to, da vas bo dež malo ohladil. »Kar vas ne zlomi, vas utrdi,« je pregovor, ki v teku še kako drži. Čeprav okoliščine niso idealne, vseeno postajate močnejši in samozavestnejši.

Nikoli ni slabo vreme, če imate ustrezno opremo

Ko se odločite, da boste tekli ne glede na zunanje razmere, morate nujno poznati nekaj pomembnih točk glede opreme za tek in oblačenja.

1. Pravi tekači nikoli ne tečejo z dežnikom. Uporabljajte ga le na sprehodih, kajti med tekom je z njim teči izredno težko in nerodno. Prav tako ne tecite z dežnim plaščem, saj se boste v njem popolnoma pregreli. Pri teku odsvetujemo tudi oblačila, ki vpijajo vodo. Vsa premočena oblačila so težka in hladna, zato vas v njih lahko zebe, po vrhu tega pa še drgne vašo kožo.

Tekaška jakna Salomon Drifter Air Mid Hoodie
Tekaška jakna Salomon Drifter Air Mid Hoodie (Extreme Vital)

2. V dežju se vedno oblecite po plasteh. Oblačilo, ki se neposredno dotika kože, naj bo lahko, zračno in hitro sušeče. V primeru, da je zunaj hladno, po vrhu oblecite še nepropustno jakno tako za vodo kot veter. Med tekom nujno nosite odsevnike ali oblačila živahnih barv, da boste dovolj vidni.

3. Da vam dež ne bo stalno močil obraz, si nadenite kapo s šiltom, še posebej če nosite kontaktne leče. Za tek po cesti ne potrebujete vodoodporne obutve, medtem ko se za tek po gozdu takšna obutev priporoča. Poleg tega so zelo pomembne nogavice. Dobre manj vpijoče nogavice so vredne vašega denarja, saj se boste izognili neprijetnemu čofotanju v čevlju.

Za tek v dežju izberite ustrezen teren

Ker je v deževnem vremenu podlaga povsod zelo spolzka, je vredno razmisliti in izbrati takšno turo, pri kateri se med tekom ne boste preveč ukvarjali z umikanjem in zdrsi. Vseeno pa je veliko tekačev, ki tudi v dežju rajši tečejo po gozdu in poljskih poteh.

Kljub temu da drevesa zadržijo dežne kapljice, pa je med stopanjem potrebno biti pazljiv. Če med tekom nosite pametne naprave, jih zavarujte z vodoodpornimi vrečkami in jih nosite na mestih, kjer zaradi njih ne boste dobili odrgnin.

Po teku v dežju se je nujno najprej znebiti mokrih tekaških čevljev in mokrih oblačil. Copate po vsakem teku sperite, zrahljajte vezalke in ven potegnite vložke. Vanje natlačite časopis in pustite, da se posušijo, nikakor pa jih ne sušite na toplotnem viru, ker lahko poškodujete materiale.

Najbolj pa po mokrem teku prija topel tuš, suha oblačila in topla pijača.