Otroški poganjalec

Zakaj in kje kupiti otroški poganjalec?

Kolesarjenje

Eden od prvih pripomočkov, ki ga namenimo otroku, je zagotovo kolo. Vendar pa je pot do samozavestne vožnje na kolesu precej dolga – polna vzponov in padcev. Močno pa lahko učenje kolesa olajšamo z nakupom poganjalca, ki se je za mnoge starše izkazal kot najboljša igrača na svetu. Pa si poglejmo, zakaj.

Največje prednosti otroškega poganjalca

Ni dolgo tega, ko poganjalcev pri nas sploh nismo poznali. V zadnjih letih pa so postali pri starših zelo popularni, saj se je izkazalo, da imajo ogromno prednosti. V nadaljevanju vam predstavljamo glavnih pet.

1. Odličen pripomoček za razvoj otrokovih motoričnih sposobnosti

Dobra motorika, ki jo otroci razvijajo v obdobju otroštva, se jim obrestuje tudi v kasnejšem obdobju, zato je uporaba poganjalca izjemno dobrodošla. Tudi če na prvi pogled izgledajo zelo preprosto, pa z njimi vplivamo na razvoj številnih motoričnih sposobnosti in spretnosti.

Poganjalec Dema Beep Air LT - roza
Poganjalec Dema Beep Air LT v roza barvi (Extremevital.com)

Znano je, da s poganjalcem otroci razvijajo ravnotežje in izboljšajo smisel za koordinacijo, poleg tega pa z njim razvijajo moč nog in spodbujajo pravilen razvoj kolkov.

2. Otrok poganjalec dojema kot igračo, ne kot prevozno sredstvo

Vožnja s poganjalcem mnogim otrokom predstavlja pravi užitek, saj jo dojemajo kot igro in ne kot prevozno sredstvo. Zato se bo le redko zgodilo, da boste morali svojega malčka spodbujati k vožnji na poganjalcu, saj se je zlepa ne bo naveličal. Otrok hitro spozna, da lahko poganjalec uporablja brez vaše pomoči, hkrati pa ga lahko uporabite tudi za daljše sprehode.

3. Učenje vožnje s kolesom je s poganjalcem učinkovitejše

Večina se nas je prvih kolesarskih korakov učila na kolesih s pomožnimi koleščki. V tedanjih časih je bila to najboljša rešitev, medtem ko ima danes tudi nekaj pomanjkljivosti. Največja je ta, da ima otrok pri nagibanju levo in desno lažen občutek ravnotežja, zato je prehod na pravo kolo težji. S poganjalcem pa je situacija nekoliko drugačna. Malčki z njimi že zelo zgodaj razvijajo ravnotežje, zato je prehod na kolo bistveno lažji.

4. Poganjalec krepi otrokovo samopodobo

Verjetno se še spominjate, kako naporno je lahko učenje vožnje s kolesom. En manjši padec lahko pri otroku vzbudi strah, kar ga odvrne od nadaljnjih poizkusov. Zgodba s poganjalcem pa je popolnoma drugačna.

Poganjalec Cruzee 12 - moder
Otroški poganjalec Cruzee 12 v modri barvi (Extremevital.com)

Otroci ga dojemajo kot igračo, vožnja z njim pa je izjemno zabavna. Ne da bi se tega sploh zavedali, z vožnjo na poganjalcu razvijajo ravnotežje in postajajo vedno bolj pogumni ter samozavestni pri njegovi uporabi.

5. S poganjalcem se bo otrok naužil svežega zraka

V času, ko so digitalni mediji tudi otroke prikovali pred male zaslone, imajo otroški poganjalci toliko večji pomen. Vožnja z njimi predstavlja za otroke pravi užitek, zato bodo z njimi več časa preživeli na prostem, saj ni strahu, da bi se jih hitro naveličali. Poganjalec vam lahko priskoči na pomoč tudi ob daljših sprehodih, saj vam otrok z njim sledi brez večjih težav in naporov. Če pa se ga naveliča, lahko poganjalec brez težav nekaj časa tudi nosite, saj je lahek in izjemno praktičen.

Kam po nakup otroškega poganjalca?

Zaradi vse večje priljubljenosti otroških poganjalcev je njihova ponudba vedno bolj pestra. Zato se med starši porajajo dvomi, kateri otroški poganjalec izbrati in kje ga je najbolje kupiti. V športni trgovini Extreme Vital vam je na voljo široka izbira kakovostnih poganjalcev različnih blagovnih znamk in prepričani smo, da boste našli takšnega, ki bo v celoti zadovoljil vašim potrebam in željam vašega malčka.

Poganjalec Early Rider Charger 12"
Poganjalec Early Rider Charger 12″ v srebrni barvi (Extremevital.com)

Vsi otroški poganjalci imajo 12-colska kolesa, na katerih imajo nameščene gume, ki so odporne proti predrtju. Zato se poleg asfaltnih poti s poganjalci lahko odpravite tudi na makadamske poti, kjer je manj prometa.

Z otroškim poganjalcem boste veliko tudi prihranili, saj ga otrok lahko uporablja mnogo let. Primerni so za otroke od 3. do 6. leta starosti, nekateri pa že od 2. leta starosti naprej. K temu pripomore prilagodljiva višina krmila in sedeža, med seboj pa se nekoliko razlikujejo tudi v geometriji okvirja. Nekateri modeli poganjalcev so nekoliko nižji in podolgovati, zato je otrok na njih v nekoliko bolj sklonjenem položaju, drugi modeli pa omogočajo bolj pokončno vožnjo.

Vsi otroški poganjalci, ki so na voljo v Extreme Vital, so izdelani iz kakovostnih materialov in ustrezajo varnostnemu standardu za igrače po odredbi EN71. Aluminijast okvir in vilice so glavni krivec, da so poganjalci izjemno lahki, a hkrati tudi zelo trpežni. Teža poganjalca se giblje od 1,9 kg do 4,3 kg in z njim bo vaš malček brez težav prevozil ogromno brezskrbnih kilometrov.

Ponudba pa bo zadovoljila tudi najzahtevnejše otroke in starše, saj vam je na voljo široka izbira poganjalcev v različnih barvnih kombinacijah. Zato ni strahu, da ne bi našli idealnega poganjalca v roza barvi za vašo deklico ali modrega za fantka. Prav tako pa lahko izbirate tudi med nekoliko bolj nevtralnimi barvami, ki so primerne za oba spola.

Nakup otroškega poganjalca je vsekakor vreden tehtnega razmisleka, s pestro ponudbo v trgovini Extreme Vital pa bo izbira veliko lažja. Nikakor pa ob tem ne pozabite tudi na primerno kolesarsko čelado, ki je pri vožnji s poganjalcem obvezna.