Energija med vadbo

Energijske ploščice, geli ali pijače: kaj izbrati?

Športna prehrana

Zagotovo velja, da ogljikovi hidrati pripomorejo k bistveno večji zmogljivosti; zlasti to velja za intenzivno vadbo. Vnos tekočine v tem času lahko pomaga učinkovito preprečevati dehidracijo ter ne nazadnje vpliva na večjo uspešnost vadbe. Smiselno pa se je vprašati tudi, ali je v tem času bolje uživati športne energijske pijače, gele, ploščice, banane ali morda katero drugo vrsto ogljikovih hidratov.

Seveda na to vprašanje nismo pomislili samo mi. To je zanimalo tudi številne strokovnjake, ki so odgovor poiskali s pomočjo ustreznih raziskav. Rezultati raziskav bodo morda marsikoga presenetili.

Primerjava vnosa športne pijače z vnosom gela

V eni od študij so želeli dokazati razlike med vnosom športne pijače in gela, ki sta vsebovala povsem enako količino ogljikovih hidratov in vode. Raziskava je bila opravljena na kolesarjih. V obeh primerih se je izkazalo, da med obema oblikama vnosa ogljikovih hidratov ni bilo prav nobenih pomembnejših fizioloških razlik.

Energijske ploščice in geli
Energijske ploščice (5x40g) in energijski geli (7x60ml) Science In Sport – Extreme Vital

Seveda to ni posebej presenetljivo, saj se v enem primeru ogljikovi hidrati zmešajo z vodo v steklenici, v drugem primeru pa se ob zaužitju z vodo zmešajo v želodcu. Koncentraciji ogljikovih hidratov sta enaki. To pomeni, da naj bi bila “dostava” ogljikovih hidratov zelo podobna.

Kljub temu pa je treba izjemno paziti na to, da se energijski gel zaužije skupaj z vodo. V nasprotnem primeru bo želodčna kislina močno koncentrirana. To upočasni praznjenje tekočine v želodcu, kar povzroča težave v prebavilih.

Primerjava energijske ploščice z energijsko pijačo

Tudi tovrstna primerjava je bila izvedena med kolesarjema. Eden je zaužil energijsko ploščico, drugi pa energijsko pijačo. Ploščica, ki so jo uporabili pri študiji, je bila splošno dostopna energijska ploščica z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov. Vsebovala pa je malo beljakovin, maščob ter vlaknin.

Tudi v tem primeru je bila razlika med tekočino ter trdno hrano izjemno majhna. Najverjetneje je do takšnega rezultata prišlo zato, ker je ploščica vsebovala malo maščob, beljakovin in vlaknin.

Oblika ogljikovih hidratov ne vpliva na njihovo oksidacijo

Rezultati študij povedo, da oblika, v kateri so bili ogljikovi hidrati zaužiti, pravzaprav ni pomembna za oksidacijo tovrstnih hranil. To pomeni, da lahko v času intenzivne vadbe uživate tako gele, ploščice kot tudi energijske pijače, učinki pa bodo skorajda povsem enaki.

Izotonični energijski gel Science in Sport
Izotonični energijski gel Science in Sport – Extreme Vital

Če se torej sprašujete, ali je med vadbo bolje zaužiti gel, ploščico ali energijsko pijačo, je odgovor sedaj povsem jasen. Uživajte tisto, kar vam najbolj ustreza oziroma paše. Nekateri med vami med tekom, kolesarjenjem in drugimi vrstami športa veliko raje pijete, spet drugi ne zmorete brez trde hrane. Sami si torej določite vir ogljikovih hidratov, da boste v času aktivnosti še bolj uživali, kar pa je ne nazadnje tudi bistveno.

Vseeno pazite pri izbiri vira ogljikovih hidratov

A ne veselite se prezgodaj, da vam je kar vse dovoljeno. Pri nakupovanju energijske športne pijače, energijskih gelov in ploščic pazite na kakovost izdelkov. Dandanes takšne izdelke po sila dostopnih cenah lahko kupite že na vsakem koraku. Nepreverjenim ponudnikom se raje izogibajte ter si izdelke za učinkovitejšo vadbo kupujete ali naročajte v specializiranih prodajalnah za športno prehrano. Na srečo jih pri nas ne manjka.