Smučarski nahrbtnik

Kako izbrati pravi smučarski nahrbtnik?

Zimski športi

Smučarski nahrbtniki imajo nekaj specifičnih lastnosti, zaradi katerih so za smučanje mnogo primernejša izbira od klasičnih nahrbtnikov. Ker pa je njihova ponudba precej raznolika, je nakup lahko vse prej kot enostaven.

Smučarski nahrbtniki so odlični za prenašanje opreme, medtem ko smučate ali se vzpenjate navkreber. Od ostalih nahrbtnikov se ločijo po treh glavnih značilnostih:

 • Veliko žepov, ki imajo večje zadrge in omogočajo enostavnejšo uporabo z rokavicami. Vanje lahko pospravite smučarska očala in opremo za zaščito pred plazovi tako, da vam je vedno pri roki.
 • Funkcija, ki omogoča prenašanje smuči na zunanji strani, pri čemer obstaja veliko različnih načinov za njihovo prenašanje.
Smučarski nahrbtnik Dakine Heli Pro 24L
Smučarski nahrbtnik Dakine Heli Pro 24L (Extremevital.com)
 • Vgrajen sistem zračnih blazin, ki se sproži v primeru plazu in vam lahko reši življenje.

Svetujemo vam, da si pred nakupom smučarskega nahrbtnika odgovorite na nekaj vprašanj.

Ali smučarski nahrbtnik zagotovo potrebujem?

Prvo vprašanje, na katerega si morate odgovoriti, je, ali sploh potrebujete smučarski nahrbtnik. Če smučate zgolj po urejenih smučiščih in s seboj ne prenašate malice, pijače, orodja ali druge opreme, je velika verjetnost, da takšnega nahrbtnika ne potrebujete.

S katero vrsto smučanja se ukvarjam?

Ste pri prvem vprašanju ugotovili, da smučarski nahrbtnik dejansko potrebujete? Potem se vprašajte še, s katero vrsto smučanja se nameravate ukvarjati:

 • Če večino svojega smučarskega dneva preživite na urejenem smučišču in iščete zgolj nekaj za malico, vodo ali dodatno plast oblačil, izberite manjši nahrbtnik, ki vas ne bo oviral na sedežnici.
 • Če smučate na urejenih progah in se občasno podate tudi izven urejenih smučišč, izberite nahrbtnik, ki ni prevelik, pa vendar dovolj, da lahko vanj pospravite opremo za zaščito pred plazovi.
Smučarski nahrbtnik Evoc Line RAS 30L
Smučarski nahrbtnik Evoc Line RAS 30L (Extremevital.com)
 • Če ste navdušeni turni smučar, si boste želeli imeti nekoliko večji nahrbtnik, v katerega boste lahko pospravili opremo za zaščito pred plazovi, vodo, malico, nekaj dodatnih plasti oblačil in dodatno turno opremo.
 • Če se odpravljate na večdnevno turno smuko, izberite velik nahrbtnik, v katerega boste pospravili tudi dodatno vrv, dereze, cepin, opremo za zaščito pred plazovi in svetilko.

Katere funkcije želim, da nahrbtnik vsebuje?

Ko ste ugotovili, za katero vrsto smučarskih avantur potrebujete smučarski nahrbtnik, se osredotočite na funkcije nahrbtnika. Pri tem si zastavite naslednja vprašanja:

 • Ali med smučanjem pogosto pijete? Če da, je smiselno razmisliti o nahrbtniku s hidracijskim mehom, ki ima dobro izolirane cevke, da tekočina v mrzlih dneh ne zamrzne.
 • Ali ste med vzpenjanjem navkreber pogosto brez čelade? Potem boste morda potrebovali nahrbtnik z zankami za pritrditev smučarske čelade.
Smučarski nahrbtnik Dakine Poacher 32L
Smučarski nahrbtnik Dakine Poacher 32L (Extremevital.com)
 • Ali ste navdušen smučar, ki si želi dodatno poskrbeti za svojo varnost? Izberite nahrbtnik z dodatnimi varnostnimi komponentami, kot je na primer zračna blazina za plazove.

Pri izbiri funkcionalnosti nahrbtnika razmišljajte predvsem v smeri, katere funkcije potrebujete, da vam bo nahrbtnik čim bolje služil. To vam bo pri izbiri pravega smučarskega nahrbtnika močno zožilo izbor.

Kakšen je moj proračun?

Pomemben dejavnik, ki ga morate upoštevati pri izbiri smučarskega nahrbtnika, je tudi vaš proračun. Na ceno smučarskega nahrbtnika v največji meri vplivajo:

 • Funkcije: Podobno kot pri mnogih drugih stvareh tudi v tem primeru velja, da z večjim številom funkcij običajno dobite tudi boljšo kakovost. To pa pomeni, da boste morali na primer za smučarski nahrbtnik z zračnimi blazinami odšteti več denarja kot pa za nahrbtnik, ki teh blazin nima.
Ženski smučarski nahrbtnik Deuter Freerider Pro 32+ SL
Ženski smučarski nahrbtnik Deuter Freerider Pro 32+ SL (Extremevital.com)
 • Material: Večina smučarskih nahrbtnikov je izdelanih iz najlona, ki pa je na voljo v različni kakovosti. Običajno velja, da z nižjo ceno izgubite tudi na vzdržljivosti nahrbtnika. Glede na to, da boste z njim verjetno prenašali tudi ostre in robustne predmete, vam vseeno priporočamo, da izberete kakovosten najlon.
 • Teža: Opazili boste, da imajo ultra lahki nahrbtniki bistveno višjo ceno. In čeprav ti morda niso tako odporni na obrabo kot težji smučarski nahrbtniki, popolnoma služijo namenu vsem tistim, ki se osredotočajo na težo.

Kar zadeva smučarske nahrbtnike, je možnosti ogromno. To pa pomeni, da zagotovo obstaja tudi nahrbtnik, ki ustreza vašim potrebam in željam – le izbrati morate pravega.