Polnjenje kolesarske pnevmatike

Kako pravilno napolniti kolesarsko pnevmatiko?

Kolesarjenje

Sončni dnevi kar vabijo po doživetjih v naravi. Ljubitelji kolesarstva še predobro poznajo užitke, ki ga ta aktivnost ponuja. Pred samo vožnjo pa le poskrbite, da bo kolo ustrezno pripravljeno. Svetujemo vam, da vedno preverite tlak v zračnicah, preden se odpravite na kolo.

Prenizek tlak vodi v morebitne poškodbe pnevmatik – premalo napolnjena pnevmatika namreč lahko začne izgubljati obliko, posledično pa je takšna guma bolj dovzetna za poškodbe. Da boste usvojili pravilno polnjenje zračnic in samozavestno postopali s kolesom, smo za vas pripravili nekaj napotkov.

Izbira ustrezne kolesarske tlačilke

Različni proizvajalci ponujajo pestro izbiro zračnih tlačilk, ki se med seboj razlikujejo, zato je smiselno razmisliti, kakšna pričakovanja imate. Obstajajo stoječe zračne tlačilke, mini tlačilke, ki so priročne predvsem zato, ker jih lahko vzamete s seboj, razlikujejo pa se tudi glede na vrsto ventila in materiala ter ceno.

Tlačilka SKS Airkompressor Compact 10
Tlačilka SKS Airkompressor Compact 10 (Extremevital.com)

Med ljubitelji kolesarstva sta poznani dve vrsti ventila: prvi tip ventila (Schrader) je širši in na koncu ploščat, drugi tip (Presta) pa je ožji, na vrhu ima zaklepno matico, ki jo je mogoče zrahljati ter s tem uravnavati količino zraka. Priporočljivo je, da se pred nakupom zračne tlačilke posvetujete s prodajalcem oziroma se za nasvet obrnete na bližnjo kolesarsko trgovino. Strokovnjaki tudi svetujejo, da se za dobro zračno tlačilko splača odšteti nekoliko več denarja.

Pripravite ventil in odvijte zaklepno matico

Ko se odločite napolniti pnevmatiko kolesa, morate najprej odstraniti plastičen pokrovček, ki pokriva ventil. Nato odvijte majhno zaklepno matico, ki je na vrhu, pri tem pa naj vas ne skrbi, da bi matico odvili preveč, saj ne bo odpadla. Zatem s prstom nekajkrat pritisnite na ventil, da slišite, ali zrak izstopa iz pnevmatike. Če uporabljate tip ventila Schrader, ta korak preskočite.

Koliko tlaka v pnevmatikah potrebujete?

Tlak v zračnicah je odvisen od več dejavnikov, kot so navedena količina na zračnici, širina plašča, vaša telesna teža, slog vožnje, teren in vremenske razmere. Mnogo kolesarjev živi v prepričanju, da je potrebno zračnice napolniti vse do največje količine, ki je navedena na zračnici. Na bočnici pnevmatike je namreč navedena količina tlaka, do katere jo lahko napolnite. Številke se razlikujejo glede na tip kolesa, torej ali gre za gorsko kolo, cestno kolo, mestno kolo itd.

Tlačilka Specialized Air Tool Switch Comp
Tlačilka Specialized Air Tool Switch Comp (Extremevital.com)

Preveč napolnjene zračnice niso nujno učinkovitejše, saj se zmanjša oprijem cestišča, kar vodi v možnost padcev – predvsem pri vožnji skozi ovinke ter spustih. Prenizek tlak pa lahko vodi v poškodbe pnevmatike, zato je treba najti srednjo pot.

V pomoč pri presoji, koliko tlaka potrebuje zračnica, je lahko tudi vaša telesna teža – močnejši kolesarji bi pnevmatiko lahko napolnili do približno 9 barov, medtem ko bo za bolj vitke dovolj 7 barov. Najbolje bo, da po polnjenju sedete na kolo in preizkusite ustreznost polnjenja. Če se kolo samo rahlo posede, je pnevmatika ustrezno napolnjena.

Pazite na pravilno pritrjevanje kolesarske tlačilke

Ko ste odstranili plastičen pokrovček in odvili zaklepno matico, morate glavo tlačilke namestiti na ventil in prestaviti stikalo na glavi. Tlačilke se glede na stikalo in navoj razlikujejo – pazite torej na pravilno uporabo. Pozorni bodite, da bo med črpanjem zrak dejansko šel v ventil in zračnico. Če med črpanjem zrak uhaja, tlačilka ni ustrezno nameščena. V tem primeru tlačilko odstranite in jo znova pritrdite na ventil.

Pazite na ustrezen tlak v pnevmatikah

Omenili smo že, da je količina tlaka, ki je v pnevmatiki, ključnega pomena. Treba je najti srednjo pot, da bo kolo služilo svojemu namenu, ne da bi pri tem prišlo do poškodb pnevmatike ali kolesarja samega.

Tlačilka Topeak JoeBlow Sprint
Tlačilka Topeak JoeBlow Sprint (Extremevital.com)

Smiselno je, da uporabite merilnik, ki je na zračni tlačilki. Ta vam bo v pomoč, ko boste polnili zračnico. Pri polnjenju uporabljajte zgornji del telesa – naj bo to manjši trening za vaše roke in trebušne mišice!

Zadnji korak do napolnjenih pnevmatik

Če ste uspešno sledili napotkom in napolnili zračnico, je pred vami le še zadnji korak. Obrnite stikalo na glavi tlačilke in jo odstranite z ventila, privijte zaklepno matico in pritrdite pokrov ventila.

Vaše kolo je zdaj pripravljeno na nove podvige. Ne pozabite pa tudi na skrb za ostale dele kolesa, kot so pedala, veriga, zavore …, ter na ustrezno kolesarsko opremo.