Izbira vrste kolesa

Kaj izbrati: cestno, gravel ali treking kolo?

Kolesarjenje

Izbira najboljšega kolesa, ki ustreza vašim potrebam, je lahko prav zapletena naloga. Ne glede na to, ali se s kolesom želite voziti le do službe oz. šole in nazaj, z njim pridobivati na telesni pripravljenosti in kondiciji ali samo raziskovati naravo in se sprostiti, kolo je odlična izbira za vse našteto.

Danes je na voljo bogata ponudba različnih vrst koles za različne terene in namene. Če se sprašujete, katero vrsto kolesa kupiti, in niste ravno vešči razlik med cestnim, gravel in treking kolesom, berite naprej, saj vas bomo popeljali skozi opise naštetih vrst koles. Tako vam bomo pomagali najti najprimernejše kolo za vaše potrebe in stil vožnje.

Kam bi se s kolesom najraje zapeljali?

Pomembno je, da dobro razmislite, kaj je namen vaše vožnje s kolesom in kam boste z njim najpogosteje odkolesarili, saj je optimalno kolo za vas v celoti odvisno od tega. Izbira kolesa je seveda odvisna tako od vašega okusa kot od razdalje in terena, ki ga želite prevoziti.

Cestna kolesa: najboljša za hitro vožnjo po asfaltu

Kot pove že ime samo, so cestna kolesa namenjena vožnji po asfaltiranih cestah, pogosto čim hitrejši. Imajo lahke okvirje in tanke pnevmatike, ki so zasnovane tako, da vam pomagajo doseči največjo hitrost z najmanjšim naporom. Njihovo krmilo je spuščeno (tj. krmilo, ki se spusti navzdol in nazaj), da omogoča učinkovit in aerodinamičen položaj pri vožnji, in prestave, ki so namenjene kar največji hitrosti. Prednosti cestnega kolesa so, da je vožnja hitra, učinkovita in zabavna, pomanjkljivosti pa te, da se lažje poškoduje in je manj udobno za krajše vožnje za vsakdanja opravila.

Cestno kolo Cannondale CAAD Optimo 1
Cestno kolo Cannondale CAAD Optimo 1 (Extremevital.com)

S cestnim kolesom se lahko s prijatelji odpravite na dolgo vožnjo, zaradi svoje sposobnosti hitrega premagovanja razdalj so cestna kolesa primerna tudi za vožnjo v službo, šolo in drugam. Vendar pa je lahko položaj za vožnjo, ki je usmerjen v hitrost, za nekatere kolesarje neprijeten, lahka kolesa in pnevmatike pa so bolj dovzetne za poškodbe zaradi robnikov in lukenj. Veliko namenskih cestnih koles, še posebej tistih v dirkaškem razredu, tudi nima možnosti za prevoz prtljage – če morate nositi težak tovor, cestno kolo morda za vas ne bo idealno.

Gravel kolesa: naj se pustolovščina začne

Gravel kolesa so primerna za vožnjo po gramozu, avanturistična kolesa in kolesa za cestno kolesarjenje ter obenem najboljša izbira, če se vam mudi na slabih cestah. Prednosti gravel kolesa so ta, da so hitra, udobna in praktična, pomanjkljivosti pa, da so pogosto težja in nerodnejša ter zelo privlačna za tatove.

Gravel kolo Specialized Diverge Sport Carbon
Gravel kolo Specialized Diverge Sport Carbon (Extremevital.com)

Gravel kolesa združujejo videz in hitrost cestnega kolesa z veliko prostora v okvirju za namestitev debelih, gomoljastih pnevmatik, ki so včasih lahko široke tudi 35 mm ali več, s katerimi lahko prevozite skoraj vse terene, vključno s slabim asfaltom, blatom, premostitvenimi potmi, gramoznimi potmi in drugimi.

Prav tako so odlična izbira za vožnjo po cestah pozimi, samo namestite pnevmatike, odporne proti predrtju, in že ste pripravljeni na zimsko vožnjo. Pustolovska kolesa, ki prevažajo prtljago (običajno torbe na okvirju, sedežne torbe in torbe na palici), se tako uporabljajo tudi za turno kolesarjenje, vendar z boljšim občutkom za modo in stil.

Treking kolesa za izlete in popotovanja

Treking kolo je kolo, namenjeno daljšim ali krajšim izletom, in je trenutno zelo popularno. Z njim se lahko sami ali v spremstvu odpravite na enodnevno kolesarjenje, vikend ali kar za več dni ter kolesarite na različnih površinah. Če si želite na dolgo in pustolovsko pot, je treking kolo prava izbira za vas, saj je masivno in pripravljeno na to, da na dolgi vožnji poleg vaše teže nosi še težo vaše prtljage.

Treking kolo Specialized Sirrus X 4.0
Treking kolo Specialized Sirrus X 4.0 (Extremevital.com)

Znamke koles običajno ponujajo tri kategorije treking koles (cene se razlikujejo glede na izbrano kategorijo). Prva kategorija so osnovni modeli treking koles, težkih 15 kilogramov, namenjeni so zgolj za lažje smeri in vožnjo po mestu. Sledijo lažji modeli treking koles z manj kot 13 kilogrami ter najboljši modeli s trdnimi, zmogljivimi in lahkimi lastnostmi ter vso popotniško opremo za daljša popotovanja.

Treking in gravel kolo se zelo razlikujeta tako po videzu kot tudi po načinu in namenu uporabe, saj je treking kolo podobno gorskemu kolesu, gravel pa cestnemu kolesu. Treking kolo je od gorskega kolesa hitrejše, gravel kolo pa je od cestnega počasnejše. Za pokončno držo telesa na kolesu je priporočljivo treking kolo, za bolj aerodinamičen položaj pa gravel.

Prepričani smo, da bo izbira zdaj precej enostavnejša.