Proteini v športni prehrani

Vloga proteinov v športni prehrani

Športna prehrana

Če se resneje ukvarjate s katero od športnih dejavnosti, morate biti še toliko bolj pozorni na to, da zaužijete dovolj proteinov; bistveno več od oseb, ki se s športom ne ukvarjajo. Od količine zaužitih proteinov so zlasti odvisni obnavljanje mišic, rast mišic ter delovanje imunskega sistema.

Premajhna količina proteinov ima lahko za posledico daljšo regeneracijo, šibkost mišic ter oslabljen imunski sistem. Pride lahko celo do izničenja pozitivnih učinkov telesne aktivnosti. Znaki za pomanjkanje proteinov so pretirana utrujenost, anemičnost in druge, lahko tudi hujše motnje.

Proteini niso samo velike plastične posode praškov

Mnogi med vami ob terminu proteini verjetno najprej pomislite na velike plastične posode s praški. Ti so zlasti priljubljeni med športniki, pri katerih je v ospredju moč. Nikakor pa ne smete proteinov enačiti samo s tem. S proteini, za katere pogosteje uporabljamo izraz beljakovine, so namreč bogata mnoga živila, ki so pomemben del prehrane za vse, ki se ukvarjajo s katero koli vadbo, ne zgolj s fitnesom.

Proteinski napitek
Proteinski napitki so priljubljeni pri športnikih, ki gradijo na moči.

Ne glede na to, ali se ukvarjate z vzdržljivostnimi športi ali s fitnesom, potrebujete približno enako količino proteinov. Telo proteine glede na vrsto aktivnosti namreč različno uporablja. Vzdržljivostni športniki proteine potrebujejo za regeneracijo mišic, dvigovalci uteži pa za pridobivanje mišične mase.

Dnevna količina proteinov

Izračun za količino proteinov na dan je preprost. Svojo telesno težo v kilogramih pomnožite z 1,4 do 1,7. V primeru manjše intenzivne vadbe boste težo pomnožili z manjšo vrednostjo, torej 1,4; v primeru zelo intenzivne vadbe pa z 1,7. Dobljeni rezultat pomeni količino proteinov v gramih, ki jo morate zaužiti na dan.

Odlični viri proteinov

Odličen vir proteinov predstavljajo pusto meso, ribe, jajca, skuta, sir, sirotka in ostali mlečni izdelki. Na trgu lahko najdete izdelke, ki so narejeni posebej za športno aktivne osebe, na primer poltrdi visoko proteinski sir, visoko proteinsko skuto ter sir za žar.

Sicer pa so vam na trgu na voljo mnoga kakovostna prehranska dopolnila v obliki proteinov. Naročate jih lahko tudi v spletnih prodajalnah, seveda pa se pred naročilom velja pozanimati o dejanski kakovosti. Preverite vsebnosti snovi in morebitnih aditivov.

Proteini v obliki prehranskih dopolnil so torej lahko odličen dodatek osebam, ki obiskujejo fitnes, in vsem rekreativnim ter profesionalnim športnikom. A za dobre uspehe in izklesan videz je poleg tega potrebna še zdrava ter uravnotežena prehrana.