Varno smučanje

9 nasvetov za varno smučanje

Zimski športi

Pri nas je smučanje ena od najbolj priljubljenih zimskih aktivnosti. Številna dobro urejena smučišča so pozimi izjemno obiskana, zato je za varno smučanje izjemno pomembno, da udeleženci korektno upoštevajo vsa pravila.

Seveda je v prvi vrsti varnost smučarjev zlasti odvisna od ustrezne urejenosti smučišča in primernega obnašanja uporabnikov. Za še višjo raven varnosti lahko poskrbi vsak smučar sam, tudi z izbiro ustrezne opreme.

V nadaljevanju smo pripravili devet uporabnih nasvetov, kako na smučišču poskrbeti za še učinkovitejšo zaščito in varnost.

1. Kondicijo krepite skozi celo leto

Za smučarja je ključno, da na zasneženo površino prihaja dobro kondicijsko pripravljen. V nasprotnem primeru je možnost za poškodbo precej večja. To pomeni, da se z vsaj eno telesno aktivnostjo ukvarja skozi celo leto. Vadba naj vključuje tudi posebne smučarske vaje.

Redna telesna vadba je torej nujna pred sezono smučanja in po njej. Tik preden se smučar spusti po beli preprogi, naj se tudi primerno ogreje oziroma raztegne. Pametno je, da so vaje za ogrevanje že vnaprej načrtovane.

2. Uporabite lastno opremo

Z izposojeno smučarsko opremo v resnici ni nič narobe, a je pomembno, da se vam ta povsem prilega, kar pa se morda ne bo zgodilo, če si boste izposodili čelado ali čevlje za smučanje. Če smučate redkeje, si torej kakšen kos opreme lahko izposodite. V nasprotnem primeru je za smučanje daleč najbolje uporabiti lastno opremo.

Smučarski čevlji Atomic Hawx Magna 100S GW (2023)
Smučarski čevlji Atomic Hawx Magna 100S GW (Extremevital.com)

Tudi ko kupujete smučarsko opremo, se prepričajte, da vam povsem ustreza. Zlasti bodite previdni pri nakupu smučarskih čevljev. Neustrezni smučarski čevlji lahko hitro vodijo do bolečin in različnih poškodb.

3. Vedno nosite smučarsko čelado

Za največjo varnost na smučišču boste morali investirati v nekaj osnovnih kosov zaščitne oziroma varnostne opreme, med drugim tudi v visokokakovostno smučarsko čelado. Sicer pa ta kos opreme ne velja samo za varnostno priporočilo, za mlade do 14. leta starosti je namreč obvezna.

Vrhunska smučarska čelada na belih strminah lahko učinkovito preprečuje najrazličnejše poškodbe, obenem pa ponuja veliko mero udobja. Zato je vsekakor smiselno, da jo nosijo tudi starejši.

4. Pripravite se na hladno vreme

Na zasneženi podlagi se najbolje obnese tako imenovano čebulno oblačenje. Dobrodošla je tudi podlaga za čelado, naglavni trak. Ko vam bo prevroče, postopoma odstranjujte posamezne plasti.

Že na začetku aktivnosti se prepričajte, da morda niste preveč oblečeni. Če se vaše telo preveč segreje in se boste pričeli potiti, vas bo na koncu bolj zeblo kot sicer. K sreči pa ima večina modernih jaken za smučanje posebne zračnike, ki omogočajo, da se lahko po potrebi ohladite.

5. Uporabljajte smučarska očala

Za večjo mero udobja in varnosti na smučiščih vedno poskrbijo tudi kakovostna smučarska očala. Z njimi si ne zagotovite samo učinkovitejšega smučanja, temveč vas bo ta zaščitna oprema dobro obvarovala pred UV žarki.

Ženska smučarska očala Salomon Sense
Ženska smučarska očala Salomon Sense (Extremevital.com)

Seveda med smučanjem ne boste nosili katera koli očala, temveč takšna, ki se bodo dobro ujemala z izbrano smučarsko čelado. Ko boste kupovali smučarska očala, je torej smiselno imeti s seboj tudi čelado.

6. Privoščite si primerno dolge odmore

Če je športnik utrujen, je toliko bolj nagnjen k nesrečam. Enako velja za smučarje. Ravno zato je toliko pomembneje, da si med aktivnostjo vzamete dovolj premorov, ki so ustrezno dolgi. Tudi dan pred smučanjem raje počivajte, kot da bi kje po nepotrebnem izgubljali energijo.

Čez dan pijte veliko vode ali druge primerne tekočine. Privoščite si zdrav prigrizek ali dva. Pomembno je, da med smučanjem ves čas ostajate hidrirani in imate dovolj energije. Zato bodo prav prišle tudi energijske ploščice.

7. Smučajte v dobri družbi

Zagotovo je vsaka vrsta športa še toliko zabavnejša, če se je udeležujete skupaj s svojimi bližnjimi. Poleg veselega vzdušja ste tudi bolj varni. Če se vam kar koli pripeti, vam prijatelji lahko hitro priskočijo na pomoč.

V primeru, da se z družbo na smučišču ločite, je ključno, da se dogovorite, kje se boste ob določeni uri ponovno srečali. Lahko se na primer dogovorite, da se po vsakem novem spustu srečate v koči. Če se kdo ne bo pojavil, pomeni, da je morda nekaj narobe in boste tako lahko hitreje ukrepali.

8. Upoštevajte svoje zmožnosti

Čeprav vsak zase najbolje ve, kako sposoben ali kako dobro je pripravljen na aktivnost, pa pogosto tega ne upošteva. Slednjega si za aktivnost, kot je smučanje, zagotovo ne smemo dovoliti, saj s tem ne tvegamo samo svojega zdravja oziroma življenja.

Svoje zmožnosti morajo zlasti upoštevati smučarji začetniki. Ti imajo namreč na strminah le malo izkušenj, zato je aktivnost zanje lahko še toliko bolj nevarna, če niso dovolj previdni in ne upoštevajo pravil varnega smučanja.

9. Zaščitite svoj hrbet

V resnici poškodbe hrbta za smučanje niso tako značilne, a ko enkrat pride do takšne nezgode, je stvar lahko izjemno resna oziroma nevarna. Tega se zaveda precej smučarjev, zato vse pogosteje posegajo po kakovostnih ščitnikih za hrbet.

Ščitnik za hrbet Poc VPD System Back
Ščitnik za hrbet Poc VPD System Back (Extremevital.com)

Na voljo so ščitniki za hrbet v najrazličnejših oblikah in velikostih. Nekateri med njimi imajo celo vgrajene priročne nahrbtnike. Ščitnik za hrbet lahko kupite že za okoli 100 do 150 €. Če vprašate nas, je to poštena cena za zagotovitev, da eden najbolj kritičnih delov telesa v primeru resnega trka ostane zaščiten.